Yellen, Fed'in aralıkta faiz artırım beklentilerini artırdı

/ Kaynak: AA
Yellen, Fed'in aralıkta faiz artırım beklentilerini artırdı

Ekonomi Haberleri  / AA

Fed'in Aralıkta faizleri artırabileceği beklentileri, Başkan Janet Yellen'in "aralık toplantısı faiz artışı için 'canlı' bir ihtimal" söylemi ile yükseldi

Küresel piyasalarda ekim ayında azalan ABD Merkez Bankasının (Fed) aralıkta faiz artırabileceği beklentileri, dün akşam Başkan Janet Yellen'in "aralık toplantısı faiz artışı için 'canlı' bir ihtimal" söylemi ile yükseldi.


ABD'de dün akşam Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde sunum yapan Yellen, Fed'in Amerikan ekonomisinin beklenen gelişmeyi göstermesi durumunda faiz artışına aralıkta başlayabileceğini söyledi.


ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu ve işgücü piyasasındaki atıl kapasitenin azaldığını, ancak faiz artışı için henüz herhangi bir karar alınmadığını ifade eden Yellen, "Ekim toplantısında küresel finansal ve ekonomik şartlara yönelik aşağı yönlü risklerin azaldığı sonucuna vardık. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) ekonominin işgücü piyasasında ek iyileşmeyi ve yüzde 2 enflasyon hedefini destekleyecek derecede büyümeyi sürdürmesini bekliyor. Eğer, gelecek veriler bu beklentiyi desteklerse, aralık toplantısı faiz artışı için 'canlı' bir ihtimal olarak kalmaya devam edecek" değerlendirmesinde bulundu.


Yellen, ayrıca faiz artışının ülke ekonomisini olumsuz etkileyecek bir hızda olmayacağına işaret ederek, Fed'in kademeli bir faiz artış patikası izleyeceği kaydetti.


Açıklamaların ardından dolar endeksi yaklaşık 3 ayın en yüksek seviyesi olan 98,05'e çıkarken, ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri de 1,5 ayın en yükseği olan yüzde 2,24'ü gördü. Emtia fiyatları, dolara artan talebin etkisiyle düşüşe geçerken, pay piyasalarında değer kayıpları gözlendi. Dün Yellen'in açıklamalarının ardından etkisini artıran satışlarla Dow Jones endeksi yüzde 0,27, S&P 500 endeksi yüzde 0,35 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,05 değer kaybetti.


Altının onsu son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1.106,50 dolar seviyesine indikten sonra şu dakikalarda Asya piyasalarında 1.109 doların hemen üzerinde dengelenme çabasında.


Asya borsaları hızlı yükselişini 2'nci güne taşıyor
Asya'da, Çin borsasında dün başlayan hızlı yükselişin bugün de devam etmesi dikkati çekiyor. Şanghay bileşik endeksi dünkü yüzde 4,3 yükselişin ardından bugün de yüzde 3'ün üzerinde artarak, yaklaşık 2,5 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Yenin dolar karşısındaki değer kaybından destek bulan Japonya'da Nikkei 225 endeksi de şu dakikalarda yüzde 1,13 yükseldi.


Bugün Almanya'da fabrika siparişleri, Avro Bölgesi perakende satışlar ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kararlarının takip edileceği Avrupa tarafında, avro/dolar paritesi yaklaşık 3 ayın en düşük seviyesi olan 1,0844'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,0870 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da açıklanan hizmet sektörü verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından DAX endeksi yüzde 0,97 değer kaybetmişti.


Yurt içinde, önceki günkü kayıpların neredeyse tamamını telafi eden BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,93 artışla 83.684 puandan tamamladı. Analistler, Yellen'in açıklamalarının ardından küresel piyasalarda artan dolar talebi ile dolar/TL'nin 2,82 seviyelerinden 2,87 sınırına kadar yükseldiğine dikkati çekerek, kur ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin pay piyasalarını negatif etkileyebileceğini ifade ediyor. Endeksin 82.500 seviyesinin destek, 84.000 seviyesinin direnç konumunda olduğunu aktaran analistler, dolar/TL'de ise 2,8750 seviyesinin kritik direnç konumuna geldiğini dile getiriyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...