Edirne’den Kars’a Çin hattı

Düzenleyen:
Edirne’den  Kars’a   Çin hattı

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın temmuz ayında yaptığı Çin ziyaretinde ilk ipuçlarını verdiği, ‘Çin’in bazı hızlı tren hatlarında rol almak istediği’ konusu G20 Zirvesinde yapılan anlaşmalarla tescillendi.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Çin Cumhurbaşkanı Xi ikili bir görüşme gerçekleştirmişti. Görüşme sonrasında bakanlar düzeyinde yapılan Demiryolu İşbirliği Anlaşmasıyla, bünyesinde 6 farklı hat bulunduran Edirne-Kars Hızlı Tren projesinde Çinlilerin rol alması bekleniyor.  Her iki ülkenin de sıcak baktığı bu dev proje gerçekleşirse Pekin’i Londra’ya bağlayacak dev bir yüksek hızlı demir yolu hattı oluşturulmuş olacak. Bu hattın toplam uzunluğunun yaklaşık 2 bin kilometre olduğu belirtiliyor. Bu projeyle ilgili olarak çalışmaların önümüzdeki yıl içerisinde hız kazanması bekleniyor. Çin ile demir yolunda yapılan bu anlaşmanın 30 ila 40 milyar dolar değerinde olduğu ifade ediliyor. 
İmzalanan anlaşma sonrasında yapılan açıklamalarda anlaşma içeriğinin Edirne-Kars hattı çerçevesinde yapıldığı söylense de Çinlilerin Türkiye’deki bazı hızlı tren projelerine de talip oldukları biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temmuzda yaptığı Çin ziyareti sonrası Çinlilerin Antalya-İzmir demir yolu ve 8 farklı demir yolu projesine de talip olduğunu söylemişti. Bu demir yollarına dair zirvede herhangi bir anlaşma sağlanıp sağlanmadığı önümüzdeki günlerde belli olacak. Yapılan anlaşmayla ülkeler birbirleriyle birçok konuda bilgi alışverişinde de bulunacak. Bunlar arasında demir yolu planlama, tasarı, işletim ve yönetim konuları yer alıyor. 

AR-GE İŞ BİRLİĞİ
Çin’le demir yolu teknolojisi araştırmaları ve demir yolu teknik standartlarının geliştirilmesi konularında da iş birliği yapılması bekleniyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...