Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Rus eziyeti
Ekonomi

Rus eziyeti

Son Güncelleme: 28 Kasım, 2015 - 08:02
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Rus eziyeti
Fotoğraf BaşlığıRus eziyeti

Türkiye'nin sağduyulu yaklaşımına rağmen krizi tırmandırmaya devam eden Rusya'nın Türk şirketlerine ve yolcularına yaptıkları eziyete dönüştü.

Kaydet
a- | +A

Rus yetkililer, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi sonrası yaptıkları açıklamalar ile ilişkileri germeye devam ediyor. Rusya'ya iş ve turistik gezi için giden Türk vatandaşları saatlerce aç susuz bekletildikten sonra sorguya çekilip Türkiye'ye gönderiliyor. Türkiye'den giden meyve ve sebze tırlarını saatlerce bekleten Rusya bu defa da vize muafiyeti anlaşmasını 1 Ocak itibarıyla sonlandıracağını açıkladı. Sözleriyle krizi sürekli tırmandıran Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "1 Ocak'tan itibaren vizesiz seyahat uygulamasını askıya aldık" açıklamasında bulundu. Gerekçe olarak “Türkiye'de gerçek bir terör tehlikesinin bulunması"nı gösteren Lavrov, Türkiye’den gelen tehdidin “hayali olmadığını” ifade etti ve “Aksine, bu tehlikeler çok ama çok gerçek ve bunu, sorumluluğunu tamamen alarak söylüyoruz” dedi. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanmış, söz konusu anlaşma 16 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti. Anlaşma kapsamında 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak karşılıklı seyahatler gerçekleştirilebiliyordu. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde geçerliydi.
EŞYALARINI ÇALDILAR
Öte yandan Türk vatandaşlarının Rusya'da yaşadıkları fotoğraf karelerine yansıdı. Moskova Sheremetyevo Havalimanı'nda tutuldukları yerleri görüntüleyen Türkler yaşadıkları muameleyi belgelediler. Moskova'dan Rus Aeroflot Havayollarına ait bir uçakla Türkiye'ye geri gönderilen Ramazan Güdümen valizlerindeki tüm elektronik eşyaların Rus gümrüğünde çalındığını söyledi. Güdümen pasaport kontrolünden geçemediğini ancak valizlerinin gümrüklü salonda kaldığını belirterek, "Valizlerimizi hiç göremedik. Geri gönderilirken bizlere valizin uçağa yüklendiğini söylediler. İşte görüyorsunuz iki valizim vardı. Ben fotoğraf ve film çekimine meraklısıyım. Valizlerimde bilgisayarım, fotoğraf makinem, objektiflerim ve kameram vardı. Bütün eşyalarımı almışlar. Sadece meyve olan torbama dokunmamışlar" dedi.
“Bize zorla bilet aldırdılar” diyen Ergun Tokuslu ise “Otele gitmemizi söylediler. Karakola gittik. Karakoldaki arkadaşlar bize vizesiz geldiğiniz için kalabilirsiniz dediler. Moskova'ya döndük. Gelirken yolda pantolonumuza kadar çıkarttılar. Türklere orada dünya kadar sıkıntı yaşatıyorlar. Bizim ülkemize ellerini kollarını sağlayarak girebiliyorlar” ifadesini kullandı.
KÜFÜR EDİYORLAR
Pasaportlarında işçi vizesi olduğu halde ülkeye alınmayanlar da tepki gösterdi. Bazı Türk işçiler şantiyeleri boşaltarak Türkiye'ye geldiklerini belirttiler. Rusya'ya ziyaret amacıyla gittiğini söyleyen Cemil Özdemir esir hayatı yaşadıklarını söyleyerek, "20 saate yakın esir hayatı yaşadık. Biz misafirdik. Pasaportumuz, uçak biletimizle kaçak gitmedik. Fakat biz ne yazık ki misafir olarak değil de son olan olayların herhalde esiri olarak orada bulunduk. Yaklaşık 15 kişilik bir gruptuk. Ama içeride başka grupların olduğunu da biliyorduk. Konsoloslukla sürekli irtibat halindeydik. 5.5 saatlik ilk beklemeden sonra bizi tecrit odalarına aldılar. Herkesi kadın erkekli dağıttılar. 14 saat yemek yemedik. Sonunda konsolosluğun getirdiği yiyecekler vardı. 10 saat su yoktu, çeşme suları getirdiler, içmedik. Olay çıkarmadık, sürekli tahrik ediyorlardı. Sürekli küfür ve ülkemize küfür ediyorlardı. Ama biz sakin kalacağız dedik. Sağ salim geldik. En kötüsü sizi 20 gün gerekçe göstermeden tutabiliriz ifadesiydi. Gezmek için gitmiştik. Bir daha mümkün değil. Tabi bu olaylar düzelecek ama biz de psikolojik olarak etkisi çok büyük" dedi.

KRİZ MASASI KURULDU
Türk iş adamlarının son günlerde Rusya’da yaşadıkları sıkıntıların ilk elden öğrenilmesi ve yetkili makamlar nezdinde çözüm bulunabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası kuruldu. Rusya ile ilişkilerinde sıkıntı yaşayan iş adamları, belirtilen faks numaralarını veya e-posta adresini kullanarak yaşadıkları problemleri iletebilecekler. Burada toplanacak bilgiler hızlı bir şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına iletilecek ve bunlara çözüm aranması sağlanacak. TOBB Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası'na “rusyamasasi@tobb.org.tr” adresinden maille ya da 0312-218 22 09 ve 0212-924 39 79 nolu faks numaralarından ulaşılabilecek.
TURKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının bazı sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, “Bütün üyelerimizden bu konuda telefonlar alıyoruz, sıkıntıları dile getiriyorlar. Bu konunun, bizim dış ticaret komisyonumuz var, şu anda bir çalışma yapacaklar” dedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symen ise sorunun diplomasi ile çözülmesinin her kese yararlı alacağını ifade etti.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 28 Kasım, 2015 - 08:02
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Yurt dışı telefonlar ne zaman açılacak? 2026 IMEI kayıt sıfırlanma tarihi ve ücreti
    Yurt dışı telefonlar ne zaman açılacak?
    Kaydet
  • 2
    Kar tatili uzadı! İşte kar tatili olan iller ve valilik açıklamaları
    Kar tatili uzadı! İşte eğitime ara verilen iller
    Kaydet
  • 3
    Karda mahsur kalan hayvanlar güvenlik korucuları tarafından kurtarıldı
    Karda mahsur kalan hayvanlar kurtarıldı
    Kaydet
  • 4
    Yılın ilk gününde herkes pastanelere akın ediyor! Sebebi tebessüm ettirdi
    Yılın ilk gününde herkes oraya akın ediyor!
    Kaydet
  • 5
    Romulo'dan Fenerbahçe formasıyla paylaşım!
    Romulo'dan Fenerbahçe formasıyla paylaşım!
    Kaydet
YAZARLAR
  • Ömer Faruk Ünal
    Ömer Faruk Ünal Hakem âleminde 2025 böyle geçti!
    Kaydet
  • Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil
    Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil DEAŞ operasyonu ve bazı gerçekler!
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Seymour Hersh’ün gazeteciliği
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Marketler pazar günleri kapalı olmalı mı?
    Kaydet
  • Prof. Dr. Emre Alkin
    Prof. Dr. Emre Alkin Neden 2026 daha az sancılı geçecek?
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Dünyanın başına neler geldi neler?
    Dünyanın başına neler geldi neler?
    Kaydet
  • Ölüm oranı yüzde 50'den fazla! İlaçların etki etmediği mantarın vakaları hızla artıyor
    Ölüm oranı yüzde 50'den fazla! İlaçların etki etmediği mantarın vakaları hızla artıyor
    Kaydet
  • Hamile kadın için 15 kilometrelik kar mesaisi! Kepçeyle taşınarak hastaneye ulaştırıldı
    Hamile kadın için 15 kilometrelik kar mesaisi! Kepçeyle taşınarak hastaneye ulaştırıldı
    Kaydet
  • Bu şehirde yerin altı üstünden daha kalabalık! Paris’in altındaki gizli dünya gelenleri hayran bırakıyor
    Bu şehirde yerin altı üstünden daha kalabalık! Paris’in altındaki gizli dünya gelenleri hayran bırakıyor
    Kaydet
  • "Kiralık Aile" Ah yalan dünya
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Deniz ulaşımında aksama! BUDO’nun bazı seferleri iptal
Deniz ulaşımında aksama! BUDO’nun bazı seferleri iptal
Kaydet
İstediği içki verilmeyince dehşet saçtı! Korku dolu anlar kamerada
"Alkol yok" cevabı ile çılgına döndü, tüfeğiyle dehşet saçtı! O anlar kamerada
Kaydet
200 bin TL üzeri para transferlerinde açıklama zorunluluğu uygulaması ertelendi
Yılbaşında yürürlüğe girecekti! Karar ertelendi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası