HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Rus eziyeti

Düzenleyen:
Rus eziyeti
Rus, Haber

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin sağduyulu yaklaşımına rağmen krizi tırmandırmaya devam eden Rusya'nın Türk şirketlerine ve yolcularına yaptıkları eziyete dönüştü.

Rus yetkililer, Suriye sınırında sınır ihlali yapan uçağın düşürülmesi sonrası yaptıkları açıklamalar ile ilişkileri germeye devam ediyor. Rusya'ya iş ve turistik gezi için giden Türk vatandaşları saatlerce aç susuz bekletildikten sonra sorguya çekilip Türkiye'ye gönderiliyor. Türkiye'den giden meyve ve sebze tırlarını saatlerce bekleten Rusya bu defa da vize muafiyeti anlaşmasını 1 Ocak itibarıyla sonlandıracağını açıkladı. Sözleriyle krizi sürekli tırmandıran Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "1 Ocak'tan itibaren vizesiz seyahat uygulamasını askıya aldık" açıklamasında bulundu. Gerekçe olarak “Türkiye'de gerçek bir terör tehlikesinin bulunması"nı gösteren Lavrov, Türkiye’den gelen tehdidin “hayali olmadığını” ifade etti ve “Aksine, bu tehlikeler çok ama çok gerçek ve bunu, sorumluluğunu tamamen alarak söylüyoruz” dedi. Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında "Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma" 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanmış, söz konusu anlaşma 16 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe girmişti. Anlaşma kapsamında 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak karşılıklı seyahatler gerçekleştirilebiliyordu. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde toplamda 90 günü aşmayacak şekilde geçerliydi.
EŞYALARINI ÇALDILAR
Öte yandan Türk vatandaşlarının Rusya'da yaşadıkları fotoğraf karelerine yansıdı. Moskova Sheremetyevo Havalimanı'nda tutuldukları yerleri görüntüleyen Türkler yaşadıkları muameleyi belgelediler. Moskova'dan Rus Aeroflot Havayollarına ait bir uçakla Türkiye'ye geri gönderilen Ramazan Güdümen valizlerindeki tüm elektronik eşyaların Rus gümrüğünde çalındığını söyledi. Güdümen pasaport kontrolünden geçemediğini ancak valizlerinin gümrüklü salonda kaldığını belirterek, "Valizlerimizi hiç göremedik. Geri gönderilirken bizlere valizin uçağa yüklendiğini söylediler. İşte görüyorsunuz iki valizim vardı. Ben fotoğraf ve film çekimine meraklısıyım. Valizlerimde bilgisayarım, fotoğraf makinem, objektiflerim ve kameram vardı. Bütün eşyalarımı almışlar. Sadece meyve olan torbama dokunmamışlar" dedi.
“Bize zorla bilet aldırdılar” diyen Ergun Tokuslu ise “Otele gitmemizi söylediler. Karakola gittik. Karakoldaki arkadaşlar bize vizesiz geldiğiniz için kalabilirsiniz dediler. Moskova'ya döndük. Gelirken yolda pantolonumuza kadar çıkarttılar. Türklere orada dünya kadar sıkıntı yaşatıyorlar. Bizim ülkemize ellerini kollarını sağlayarak girebiliyorlar” ifadesini kullandı. 
KÜFÜR EDİYORLAR
Pasaportlarında işçi vizesi olduğu halde ülkeye alınmayanlar da tepki gösterdi. Bazı Türk işçiler şantiyeleri boşaltarak Türkiye'ye geldiklerini belirttiler. Rusya'ya ziyaret amacıyla gittiğini söyleyen Cemil Özdemir esir hayatı yaşadıklarını söyleyerek, "20 saate yakın esir hayatı yaşadık. Biz misafirdik. Pasaportumuz, uçak biletimizle kaçak gitmedik. Fakat biz ne yazık ki misafir olarak değil de son olan olayların herhalde esiri olarak orada bulunduk. Yaklaşık 15 kişilik bir gruptuk. Ama içeride başka grupların olduğunu da biliyorduk. Konsoloslukla sürekli irtibat halindeydik. 5.5 saatlik ilk beklemeden sonra bizi tecrit odalarına aldılar. Herkesi kadın erkekli dağıttılar. 14 saat yemek yemedik. Sonunda konsolosluğun getirdiği yiyecekler vardı. 10 saat su yoktu, çeşme suları getirdiler, içmedik. Olay çıkarmadık, sürekli tahrik ediyorlardı. Sürekli küfür ve ülkemize küfür ediyorlardı. Ama biz sakin kalacağız dedik. Sağ salim geldik. En kötüsü sizi 20 gün gerekçe göstermeden tutabiliriz ifadesiydi. Gezmek için gitmiştik. Bir daha mümkün değil. Tabi bu olaylar düzelecek ama biz de psikolojik olarak etkisi çok büyük" dedi.

KRİZ MASASI KURULDU
Türk iş adamlarının son günlerde Rusya’da yaşadıkları sıkıntıların ilk elden öğrenilmesi ve yetkili makamlar nezdinde çözüm bulunabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bünyesinde Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası kuruldu. Rusya ile ilişkilerinde sıkıntı yaşayan iş adamları, belirtilen faks numaralarını veya e-posta adresini kullanarak yaşadıkları problemleri iletebilecekler. Burada toplanacak bilgiler hızlı bir şekilde ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına iletilecek ve bunlara çözüm aranması sağlanacak. TOBB Rusya İletişim ve Koordinasyon Masası'na “rusyamasasi@tobb.org.tr” adresinden maille ya da 0312-218 22 09 ve 0212-924 39 79 nolu faks numaralarından ulaşılabilecek. 
TURKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu da Rusya'da faaliyet gösteren Türk iş adamlarının bazı sıkıntılar yaşadığına dikkat çekerek, “Bütün üyelerimizden bu konuda telefonlar alıyoruz, sıkıntıları dile getiriyorlar. Bu konunun, bizim dış ticaret komisyonumuz var, şu anda bir çalışma yapacaklar” dedi. Konuyla ilgili bir açıklama yapan yapan TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symen ise sorunun diplomasi ile çözülmesinin her kese yararlı alacağını ifade etti.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...