Kış sebzeleri arasında ilk akla gelen ürünler yer alan brokolinin üretimi, son yıllarda hızlı artış gösterdi.

İstanbul halinde kilogram fiyatı 2 ile 3,5 lira, İzmir halinde ise 0,75-2 lira arasında satılan, zengin besin değerleri ve içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle şifa kaynağı olarak nitelendirilen brokoli, son yılların en gözde kış sebzesi oldu.

"Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'de yoğun üretiliyor"

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, son yıllarda brokoli üretiminin diğer kışlık sebzelere göre sürekli arttığını bu artışta da ürün fiyatı ile tüketici ilgisinin etkili olduğunu belirtti.

Bayraktar, Türkiye'de brokoli üretiminin yüzde 72'sinin Antalya, İzmir, Manisa ve Mersin'den karşılandığına işaret ederek, "Son yıllarda brokolinin üretimi sürekli artmaktadır. 2010-2015 döneminde brokoli üretimimiz yüzde 73,7 artarak 26 bin 493 tondan 46 bin 29 tona çıkmıştır" dedi.

Brokolinin üretici tarafından tercih edilmesinde, tüketici ilgisi ve fiyatının etkili olduğuna dikkati çeken Bayraktar, şunları kaydetti:

"Üreticilerimizin bir ürünü yetiştirmeye karar vermesinde en önemli etkenlerden biri ürün fiyatlarıdır. Yeterli gelir elde edemeyen üretici üretimden vazgeçebilmektedir. Bunu yanı sıra tüketiciler tarafından talebin arttığı ürünlerde de üretimde artış yaşanabilmektedir. Son yıllarda beslenmenin insan sağlığı açısından önemine ve bitkilerin bu konudaki etkilerine yönelik olarak yapılan programların artmasıyla birlikte bu ürünlere olan ilgide de artış yaşanmaktadır.

Bilindiği üzere sebzeler yalnız vitaminler bakımından değil, insan vücudunun gelişmesinde önemli rolü olan demir, fosfor ve kalsiyumca zengin olmaları nedeniyle sağlık ve beslenme üzerinde önemli bir rol oynadığı uzmanlarca dile getirilmektedir. Brokoli gibi ürünlere tüketicinin ilgi göstermesi üretim artışında rol oynamıştır."