Doğalgazda 4 milyar metreküplük hamle

Düzenleyen:
Doğalgazda 4 milyar metreküplük hamle

Ekonomi Haberleri

Arz fazlası olan dönemlerde stok yapması ve gaz kesintisi sırasında devreye girmesi için Mersin'de 2 depolama tesisi süper teşvik kapsamına alındı

Hükümet, Rusya ile yaşanan gerilimin ardından enerji ithalatında ülke çeşitliliği çalışmalarını sürdürürken; diğer taraftan ülkede doğalgaz depolama kapasitesinin artırılması yönünde büyük adımlar atılıyor. Bu kapsamda 4 milyar metreküp kapasiteli 2 depolama tesisi yatırımı, kapsamlı bir teşvik paketiyle desteklenecek. Bendis Enerji tarafından Mersin'de hayata geçirilecek yeni tesisler için yaklaşık 10.5 milyar liralık yatırım yapılacak. Toplam 72 kişiye de istihdam sağlayacak doğalgaz depolama tesisleri için; KDV iadesi ve istisnası, Gümrük Vergisi muafiyeti, yüzde 90 vergi indirimi, yüzde 50 yatırım katkısı, 7 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, yatırım yeri tahsisi, faiz desteği gibi yatırım teşvikleri verilecek. Doğalgazın Türkiye'ye ithal edilmesi için yapılan "al" ya da "öde" anlaşmaları; tüketimin nispeten düşük olduğu yaz aylarında arz fazlasına, tüketimin yüksek olduğu kış aylarında ise arz eksiğine sebep oluyor. Bu meselenin doğalgaz depolama kapasitesinin artırılmasıyla çözülmesi hedefleniyor. Ayrıca gaz kesintileri sırasında da bu depolar devreye alınarak destek olarak kullanılıyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...