Siber saldırı interneti felç etti

Siber saldırı interneti felç etti

Ekonomi Haberleri

Türkiye dün siber saldırıların etkisi altında kaldı.

On günden bu yana süren siber saldırılar, dün kamu kurumlarının sitelerine sıçradı. Emniyet Genel Müdürlüğü, telekom siteleri, Gelir İdaresi Başkanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu, noterler ve bankalar başta olmak üzere birçok kurum ile kuruluşun internet sistemleri çöktü. Öğle saatlerinde kurumların internet sitelerine girilemedi. Türkiye, gün içinde siber saldırı yoğunluğu sıralamasında üçüncü oldu. 

 ARAÇ-ALIM SATIMI DURDU:
İlk etki noterlerde yaşandı. Türkiye'de 2 bine yakın noterin internet siteleri çalışmadı. Saat 14:00'ten itibaren araç alımsatım işlemleri durdu. Türkiye Noterler Birliği'nden il ve ilçelerdeki noterlere gönderilen yazıda, sistemde sorun olduğu söylendi. Noterlerin yeni bir yazılıma geçmesi nedeniyle de sistemin durduğu yönünde açıklamalar yapıldı. 

 İNTERNET BANKACILIĞI ÇÖKTÜ: 
Bankaların internet sistemlerinde de dün sıkıntı yaşandı. Finans kurumlarının internet sitelerine giriş öğleden sonra tamamen durdu. Bankacılık yetkilileri, "Bazı bankaların sadece internet sistemi çökerken, mobil uygulamaları çalışıyor. Bazılarının ise hem internet hem de mobil sistemleri kilitlendi" dedi. 

 EMNİYET VE YÖK DE HEDEFTE: 
Siber saldırı Emniyet Genel Müdürlüğü, bazı bakanlıklar, YÖK ve telekom şirketlerinin sitelerine de yapıldı. 14 Aralık'tan bu yana Türkiye'deki 40 bine yakın "tr" uzantılı internet sitesini hedef alan siber saldırıları üstelen Anonymous dün de açıklama yaptı. 

 KURUMLAR TEYAKKUZDA: 
Kamu kurum ve kuruluşları saldırılara karşı güvenlik duvarını güçlendirmek için yazılım desteği yaparken, 1992'den bu yana '.tr' üst düzey alan adı ve onun altında yer alan ikinci seviye adlarının yönetimi ve koordinasyonunu geliştiren ODTÜ de bir açıklama yaptı. Açıklamada "14 Aralık günü '.tr' alan adlarından ilgili IP adreslerine ulaşılmasını engellemek amacıyla, ülke dışındaki bazı platformlar tarafından DNS sunucularına yönelik, ülke dışı ve ülke içindeki güvenlik açığı bulunan bilgisayar sistemleri kötüye kullanılarak uluslararası kaynaklara geçecek boyutta, yoğun bir siber saldırı başlatılmıştır. Bu konuda bütün kurumlar teyakkuzda çalışıyor" denildi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ise internet sitelerine yönelik bir siber saldırının söz konusu olmadığını, kısa süreli erişim engelinin, ağ yenileme çalışması kapsamında planlı kesinti olduğunu belirtti. 

 DDOS SALDIRISI TRAFİĞİ KİTLEDİ : 
Kısa yazılışıyla DDoS yani Distributed Denial of Service (Dağıtık Yapıda Hizmet Engelleme) saldırıları, kullanıcıların bilgisi olmadan ya da gönüllü olarak yapılan saldırılardan oluşuyor. Tamamen veri trafiğini engelleme hedefi taşıyor. Başlangıçta sadece DoS "Denial of Service", tek merkezden hedeflenen adreslere doğru yapılan saldırılardı. Sonrasında gönüllü katılımlarla saldırıların dozu artırılmaya başlandı. Ayrıca dağıtık yapıda saldırılar kaynağın ortaya çıkmasını engellediği için de tercih edilmeye başladı. Genelde birkaç saatlik saldırılar sonrasında önlem sorun giderilirken, Türkiye'de günlerce süren ataklar yapılmaya başlandı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...