Petrolde 20 dolar korkusu

Düzenleyen:
Petrolde 20 dolar korkusu

Ekonomi Haberleri

Bir haftadır üst üste sert düşüş gösteren petrol için 2016 felaket yılı olabilir. Petrol fiyatları 30 doları görürken, 20 dolar seviyeleri konuşulmaya başlandı

Petrol fiyatlarında geçen hafta başlayan sert düşüş sürüyor. Yedinci güne de düşüşle giren petrolün varil fiyatı 30 dolar sınırına gerilerken, 20 dolar seviyeleri konuşulmaya başlandı. Geçen hafta jeopolitik gerilimin artması ve Çin piyasalarından yayılan volatilitenin (oynaklığın) tüm piyasalarda etkisini hissettirmesiyle 32.14 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya 31.18 dolarla girdi. Dün de 30.41 dolarla Nisan 2004'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü. Petrolde 30 dolar desteğinin de altına inilmesi durumunda 20 dolar seviyelerinin gündeme gelebileceği belirtiliyor. Bank of America Merrill Lynch yayınladığı raporda, OPEC içindeki fiyat savaşının kızışması, İran'ın petrol piyasasına dönmeye hazırlanması ve Çin'in para birimi yuanın değerinin düşmesi endişesi sebebiyle ham petrolün varil fiyatının 20 dolar seviyesine kadar inebileceğini belirtti. Bir başka uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley de yuandaki yüzde 15'lik düşüşün petrol fiyatlarını varil başına 20 dolara kadar itebileceğini, doların değerindeki yüzde 5'lik bir artışın da petrol fiyatlarını yüzde 10 ila 25 arasında aşağı çekebileceğine dikkati çekti. Saxo Bank tarafından hazırlanan "1. Çeyrek Dünya Piyasaları Görünüm Raporu"nda ise göre yılın ilk çeyreğinde fiyatında sert düşüş yaşanan petrol için "en kötü dönem" olabileceği vurgulanarak, İran'a yaptırımların kaldırılmasının, piyasaya günlük 500 bin varil petrol sürülmesine yol açabileceği kaydedildi. Geçen aylarda yatırım bankaları Goldman Sachs ve Citigroup, petrol fiyatlarının varil başına 20 dolara kadar gerileyebileceği uyarısında bulunmuştu. Ham petrol fiyatları, Haziran 2014'ten bu yana yüzde 70'ten fazla değer kaybederek, son 12 yılın en düşük seviyesine ulaşmış oldu.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...