Mustafa Koç kalbine yenik düştü

Düzenleyen:
Mustafa Koç kalbine yenik düştü

Ekonomi Haberleri

Kalp krizi sonucu 56 yaşında hayatını kaybeden Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un ölümü iş dünyasını sarstı

Koç, sabah 07.00 civarında evinde kalp krizi geçirdi. İlk müdahale spor hocası ve koruması tarafından yapıldı. İlk yardım desteğinin ardından 112 Acil ambulansı ile 08.10 sıralarında solunumu durmuş halde Beykoz Devlet Hastanesi acil bölümüne getirildi. Hastanede 40 dakika kalp masajı uygulandıktan sonra, kalp-akciğer pompasına bağlanarak saat 10.10 sıralarında hastane acilinden ambulansla helikoptere alınarak Amerikan Hastanesi'ne sevk edildi. Beykoz Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Süleyman Erdoğdu yaşananları şöyle anlattı: "Sayın Mustafa Koç sabah sporu esnasında fenalaşıp düşmesi üzerine spor hocası ve yakın koruması tarafından ilk yardım desteği almaya başlamış. Acil 112 ekibi çağrılmış. 15 dakika sonra Beykoz Devlet Hastanesi Aciline saat 08.10 da ulaştırılmıştır. Hasta ilk geldiğinde siyanoze, asistoli (morarmış, oksijensiz kalmış) halinde idi, acilen entübe edilerek resistasyon (kalp masajı, solunum desteği) başlandı. 1 saat sonra Amerikan Hastanesi'nden gelen kendi doktor ekibiyle birlikte, kalp akciğer pompasına bağlanarak saat 10.10 da hastanemizin acilinden ambulansla alınarak helikopterle Amerikan Hastanesi'ne sevki sağlandı.”
4 SAATLİK MÜDAHALE YETMEDİ
Ardından acı haber saat 12.07'de Amerikan Hastanesi  doktorları tarafından yapılan açıklamayla duyuruldu. Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Erhan Bulutcu tarafından yapılan açıklamada, "Sayın Mustafa Koç'u hem Beykoz Devlet Hastanesi'nde hem de Amerikan Hastanesi'nde doktorların tüm müdahalelerine rağmen evinde geçirdiği kalp krizi sonucu kaybettik. Hepimizin başı sağ olsun" denildi. Koç'a yaklaşık 4 saat boyunca müdahale edildiği belirtildi.

HASTANEYE AKIN ETTİLER

Haberin alınmasının ardından Mustafa Koç'un eşi Caroline Koç, babası Rahmi Koç, kardeşi Ali Koç ve yakınları önce Beykoz Devlet Hastanesi, ardından Amerikan Hastanesi'ne akın etti. Hastaneye ilk gelenler arasında, “Gençliğimden beri arkadaşımdı” diyen Bülent Eczacıbaşı yer aldı. Mustafa Koç'un vefat haberi, önce iş adamı Yılmaz Ulusoy'un hastane çıkışındaki "Başımız sağ olsun" ifadesiyle anlaşıldı.

Davos'ta yapacağı konuşmayı hazırlıyordu

İş adamı Mustafa Koç, Davos’a gitmeyi planlıyordu. Önceki gün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere kendisine ait özel uçakla Ankara'ya giden Koç, görüşmenin ardından 21.00 sıralarında İstanbul’a döndü. Dün özel uçağıyla saat 13:00’te önce Zürih’e uçmayı planlayan Koç, ardından Davos’a geçip konuşma yapacak, daha sonra çocukları ile birlikte tatile devam edecekti. 
Mustafa Koç, Davos'ta Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi Emma Watson’ın sorularını cevaplayacaktı. “Kadınsız toplum, yarınsız toplumdur” çağrısını tekrarlarken, daha iyi bir yaşam ve iş ortamı için cinsiyet eşitliğinin önemini vurgulamayı planlayan Koç, son açıklamasında da bu konuya değinmişti. Davos'taki toplantı öncesinde HeForShe'ye açıklama yapan Koç, "Çalışanlarımızı ve Türkiye’nin dört bir yanından erkekleri toplumsal cinsiyet eşitliği için harekete geçmeye davet ediyoruz” demişti.

 

Hobileriyle de örnek oldu

Türkiye'nin en büyük topluluğu olan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa V. Koç, dünyada saygın bir iş adamı olmasının yanı sıra, hobileriyle de dikkat çeken bir isimdi. Özellikle golf, tekne, binicilik ve planör uçak merakı bilinen Mustafa Koç, motorsuz uzaktan kumandalı planör yarışlarında Türkiye'yi temsil eden 3 kişilik milli takımda da yer almış, Türk Milli Takımı 2004 yılında Kanada'da yapılan F3J Model Planör Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'ye ikincilik getirmişti. Üniversite yıllarından itibaren planöre merak salan ve 1995 yılından itibaren bu sporu yapan ilk kişilerden biri olan Koç, İstanbul Model Planör Kulübü’nün de kurucuları arasında yer alıyordu. Koç'un planör merakı, bu alanda birçok kişinin iş sahibi olmasına sebep oldu.

Mustafa Koç kalbine yenik düştü

AİLESİ PERİŞAN

Mustafa Koç’un kalp krizi geçirdiğini öğrenen babası Rahmi Koç, kardeşi Ali Koç, eşi ve kızı Beykoz Devlet Hastanesine koştu. Aile şok haberle perişan oldu.

Taziye bir hafta sürecek

Koç ailesi, 7 gün boyunca Elmadağ'da bulunan Divan Oteli'nde 16.00-19.00 saatleri arasında taziyeleri kabul edecek. Koç’un cenazesi pazar günü öğle namazını müteakip Altunizade’deki Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tatbikat Camii’nden kaldırılacak. Koç 1996’da hayatını kaybeden dedesi Vehbi Koç'un Zincirlikuyu’daki mezarının yanına defnedilecek. 

Mide küçültme ameliyatıyla 4 ayda 40 kilo zayıflamıştı

Ünlü işadamı Mustafa Koç, geçtiğimiz yıl mart ayında geçirdiği mide küçültme ameliyatının ardından 4 ayda 40 kilo vermişti. Koç, kilo verdikten sonra, Koç Lisesi'nden mezun olan kızı Esra'nın 2 Temmuz 2015'teki mezuniyet balosuna katılmış ve Instagram'dan, Caroline Koç tarafından çekilen bu fotoğrafı paylaşmıştı. 

Türkiye’nin en büyük özel sektör yatırımlarına imza attı

Türkiye'nin en büyük holdingi Koç'un, üçüncü kuşak yöneticisi olan Mustafa Koç, 1960 yılında Ankara'da doğdu. Caroline Koç ile evli olan Mustafa Koç, iki kız çocuğu babasıydı. 1980 yılında İsviçre’de Lyceum Alpinum Zuoz’u bitirdikten sonra ABD’de George Washington Üniversitesi İşletme bölümünden 1984 yılında mezun oldu. Çalışma hayatına 1984’te Tofaş’ta Müşavir olarak başlayan Koç, Ram Dış Ticaret’te Satış Müdürlüğü ve Satış Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Mustafa Koç 1992 yılında Koç Holding’e geçerek sırasıyla Başkan Yardımcılığı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. Mustafa Koç 2003 yılından beri yürüttüğü Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi sırasında otomotivden enerjiye kadar birçok topluluk şirketinde milyarlarca liralık yatırıma imza attı, grubun istihdamını ve ihracatını artırdı. Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yüksek İstişare Kurulu Onursal Başkanı ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Üyesi olan Koç, Genç Başkanlar Organizasyonu üyeliğinde bulundu. JP Morgan Uluslararası Konseyi’nde, Rolls-Royce Uluslararası Danışma Kurullarına ve Council on Foreign Affairs Uluslararası Konseyi’nde yer alan Koç, Bilderberg Toplantılarının Yürütme Kurulu Üyesiydi. Koç 2005’te İtalya Hükümeti’nin Cavaliere D’Industria nişanı ile ödüllendirilmişti. 

 

Önemli projelerin mimarıydı

Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarını bünyesinde toplayan Koç Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı olan Mustafa Koç, sosyal sorumluluk projelerinde hep önde oldu. "Ülkem İçin" başlığı altında birçok projeyi başlatan Koç'un en önem verdiği projesi ise "Meslek Lisesi Memleket Meselesi" oldu. Sanayinin ihtiyacı olan insan kaynağını yetiştirmek üzere meslek lisesi kurulması konusunda önderlik etmiş, konuyu holdingin en önemli sosyal sorumluluk projesi haline getirmişti. Holding, bu duruşunu, topluluğun kurucusu Vehbi Koç'un "Ülkem varsa ben de varım" felsefesiyle özdeşleştirmişti. 
2006 yılında başlayan proje ile 81 ilde, 250 okuldaki 8 bin meslek lisesi öğrencisine burs, istihdam önceliği ve koçluk sağlayarak hem istihdama hem eğitime destek verildi. Projeye Arçelik’ten Otokar'a, Divan ve Yapı Kredi'ye kadar 21 topluluk şirketi çalışmalarıyla katkıda bulundu. "Ülkem İçin" başlığı altında cinsiyet eşitliğinin desteklenmesi, kan verme kampanyaları, afetlerde yardım gibi çalışmalar da yapıldı.

 

 

Mustafa Koç kalbine yenik düştü

Taraftarlar Koç’u unutmadı

Koç'un vefatı spor dünyasını da yasa boğdu. Fenerbahçe, Beşiktaş ve Galatasaray kulüpleri internet sitelerinden yayınladıkları mesajlarla baş sağlığı dileklerinde bulundu. Fenerbahçe kongre üyesi olmasına rağmen diğer kulüp taraftarları da çeşitli mecralarda üzüntülerini dile getirdi.
FENERBAHÇE: "Eski asbaşkanlarımızdan Sayın Ali Koç’un ağabeyi, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı, kulübümüzün 4894 numaralı kongre üyesi Sayın Mustafa V. Koç’un vefat ettiği haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Merhum Sayın Mustafa V. Koç’a Allah’tan rahmet, başta Koç Ailesi olmak üzere merhumun tüm yakınları ve sevenlerine baş sağlığı dileriz." 
BEŞİKTAŞ: "İş adamı kimliğiyle ülkemize önemli hizmetlerde bulunan Mustafa Koç'a Allah'tan rahmet, Koç Ailesine, güzide sponsorumuz Koç Topluluğuna, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı dileriz." 
GALATASARAY:  "Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinden, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mustafa Koç’un erken yaşta hayatını kaybetmesinden dolayı derin bir üzüntü duyuyoruz. Ülkemizin başı sağ olsun." 
BARCELONA’DAN MESAJ
Beko’nun ana sponsorun olduğu Barcelona'nın Başkanı Josep Maria Bartomeu da Twitter adresinden bir taziye mesajı ve Mustafa Koç ile çekilen fotoğrafını yayımladı. Bartomeu üzüntüsünü "Mustafa Koç'u kaybettiğimiz için çok üzgünüz. Beko ile anlaşmamızın mimarıydı" ifadeleriyle dile getirdi.

Mustafa Koç kalbine yenik düştü

İŞ DÜNYASI ŞOKTA

En verimli çağındaydı

Mustafa Koç'un ölüm haberinin ardından her kesimden mesaj yağdı. Başta yurt içi ve yurt dışından iş dünyası olmak üzere yüzlerce isim, taziyelerini bildirdi. Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil İşadamları Derneği (MÜSİAD)  Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TÜGİK ve TÜRKONFED baş sağlığı mesajı yayınlarken, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, "Hepsinden önce Koç Ailesinin, Koç camiasının başı sağ olsun" ifadelerini kullandı.
“KOLAY UNUTULMAZ”
Aralarında Ethem Sancak, Ahmet Nazif Zorlu, Yılmaz Ulusoy’un aralarında bulunduğu çok sayıda işadamı sabah saatlerinde hastaneye giderek ziyarette bulundu. Zorlu, "Türkiye çok büyük bir insanını, bir iş adamını kaybetti" derken, Ethem Sancak başsağlığı diledi. 
Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca da "Türkiye önemli bir değerini yitirdi" dedi.
DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Nail Sanlı, Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Rahmi Çuhacı da başsağlığı dileklerini iletti. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, "Mustafa Koç’un kaybından doğan açık kolay kapanmaz" değerlendirmesi yaparken, İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise büyük üzüntü duyduğunu dile getirdi. Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer ve Kale Grubu Başkanı Zeynep Bodur Okyay da yayımladıkları  mesajında üzüntülerini dile getirdi. iş dünyasının önde gelen isimleri sosyal medya üzerinden üzüntülerini paylaştı.
İhlas Yayın Grubu olarak biz de Koç Ailesi’ne sabırlar ve başsağlığı dileriz. 

HİSARCIKLIOĞLU: On binlerce kişinin ekmeğine vesile oldu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Türkiye, tüm girişimcilere rol model olan, on binlerce insanın evine ekmek götürmesine vesile olan, ekonomimizin en önemli aktörlerinden birisini kaybetmiştir. Üzüntümüz çok büyük" dedi. Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin en büyük yatırımlarına imza atan, en fazla istihdama vesile olan, ekonominin can damarı Koç Grubu'nun çok değerli Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Vehbi Koç, gerek yurt içinde, gerek yurt dışında büyük saygı kazanmış ve büyük başarılara imza atmıştır. Örnek bir girişimci, örnek bir aile babası, bütün girişimciler için örnek bir iş adamı, eğitimiyle, insanlığıyla örnek bir şahsiyetti" diye konuştu.

DEMİRÖREN: Komşumu  kaybettim

Oldukça üzgün olduğu görünen işadamı Erdoğan Demirören, "16 yaşından beri tanıdığım bir komşumu kaybettim. Çok hüzünlüyüm, Türkiye çok büyük bir iş adamını kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun. Allah ailesine, dostlarına sabır versin. Bu genç yaşta ölüm hiçbir aileye vermesin inşallah" diye konuştu. 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...