Emekliye vergi müjdesi

Düzenleyen:
Emekliye vergi müjdesi

Ekonomi Haberleri

Maaşlara gelen zamlardan sonra promosyonu da netleşmeye başlayan emekliye bir de vergi müjdesi geldi.

İşte Sabah yazarı Faruk Erdem'in yazısı...

Emekliler emlak vergisinden muaf. Bugüne kadar ödediği vergiler ise geri alınabilir. Maaşlarda da 'vergi iadesi' var. Haklarınızı öğrenip fazla ödeme yapmayın

Türkiye'de çalışanların yarısı kadar emekli vatandaş var. Sayıları 11 milyonu bulan emeklilerimiz birçok ülkenin nüfusundan daha kalabalık. Emekliler bazı vergilerden de muaf tutuluyor. Bunların başında emlak vergisi geliyor. Emlak vergisini belediyeler tahsil ediyor. Her yıl ödenen bu vergi iki taksite bölünüyor. Haziran ve kasım aylarına kadar ödemek gerekiyor.

Bu vergide bazı kesimlerin muafiyetleri söz konusu. Gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, ev hanımları ile işsizler... Tabii emekliler de... Emeklilerin bu istisnadan faydalanabilmeleri için şartlar şöyle: 3 Taşınmaz Türkiye'de olacak. 3 200 metrekareyi geçmeyecek. 3 Tek mesken olacak. 3 Emekli maaşından başka geliri olmayacak. 3 Türkiye'de emekli olmak şart.

Emeklilerin bu evde oturuyor olmaları şartı bulunmuyor. Bu evi kiraya verip kendisi başka bir evde kira vererek oturan emekliler de muafiyetten faydalanıyor. Yalnız iki dairesi olan emekli için bu istisna ortadan kalkıyor ve emlak vergisi ödeniyor. Bu arada eğer siz istisnayı hak ettiğiniz halde bu güne kadar belediyelere emlak vergisi ödediyseniz gidip bu paraları geri alabilirsiniz. Bunu da ihmal etmeyin. Yalnız 5 yıllık zaman aşımına dikkat edin. Ayrıca eşinizin gelirinin olması ya da üzerinde gayrimenkullerinin bulunması da vergi istisnasından yararlanmaya engel teşkil etmiyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu eşin evinin kirada olup gelir elde edilmesi. Bu durum istisnayı bozuyor. Emeklilerin meskenin bulunduğu belediyeye giderek durumlarını bildirmeleri yeterli oluyor.

Emlak vergisinde büyük şehirdeki meskenler için oran binde 2 oluyor. Evin değeri ise yeniden değerleme oranının yarısı yani yüzde 2.79 artırılıyor. Örnek hesap İstanbul'da değeri 300 bin lira olan bir konutun vergiye konu değeri şöyle hesaplanıyor : 3 300.000 TL x % 2,79 = 8.370 TL 3 300.000+ 8.370 = 308.370 TL 3 Evin değeri 308 bin lira olarak işlem görecek. 3 300.000 x % 0.2 = 600 TL (ödenecek vergi)

Bu ay beyan edilen kira gelir vergisinde emekliler için durum farklı değil. Emekliler de diğer vatandaşlar gibi kira geliri elde ediyorlarsa bunu 25 Mart'a kadar beyan ederek varsa giderlerinden dolayı indirimlerden yararlanarak ödemek durumundalar.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...