Otomotiv ve giyim kurtardı

Düzenleyen:
Otomotiv ve giyim kurtardı

Ekonomi Haberleri

Nisan ayında 11 milyar 443 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Bu, geçen yılın nisanına göre yüzde 2.8 gerilemeyi işaret etti. Otomotiv ve hazır giyim ise ihracat gururu oldu...

Küresel ekonomideki daralma ve Türkiye'nin en önemli ihraç pazarlarında yaşanan çatışmalar, ihracatın bu ay da geçen yıla göre azalmasına sebep oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre nisan ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 geriledi ve 11 milyar 443 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat 2015'in nisan ayında da bir önceki yıla göre düşmüştü. Verilere göre, ilk 4 aylık ihracat yüzde 8.4 azalarak 46 milyar 187 milyon dolar olurken, son 12 aylık ihracatta da yüzde 9.6'lık azalma görüldü. Son 12 ayda 139.6 milyar dolarlık ihracat geliri elde edildi. En fazla ihracat yapan sektör, 2 milyar 46 milyon dolarla otomotiv sektörü oldu. Hazır giyim sektörü de 1 milyar 526 milyon dolarlık ihracat yaptı. Otomotiv ve hazır giyimin en büyük pazarı ise Avrupa oldu. 1.6 milyar dolarlık ihracata imza atan tarım sektöründe, tütün yüzde 47.3, süs bitkileri de yüzde 34.3 ihracat artışı sağladı. Fındık ihracatı ise yüzde 41.2 azaldı.
HEDEF ÜLKELERDE ARTIYOR
 Nisan ayı ihracat rakamlarını EXPO 2016 Antalya sergi alanında düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, geçen ay 106 ülkeye ihracatın arttığını, 131 ülkede ise azalma yaşandığını belirterek, "Bu dönem en fazla ihracat yapılan 5 ülke arasında, Almanya'ya yüzde 3.8, İtalya'ya yüzde 12.7, ABD'ye yüzde 11.9 ihracat artışı gerçekleştirdik. İngiltere'de yüzde 1.3, Irak'ta da yüzde 27.9 daralma oldu. En yüksek artış oranını yüzde 28.2 ile Hollanda'da yaşadık. İhracat artışında öne çıkan ülkeler, yüzde 26.6 ile Bulgaristan, yüzde 23.9 ile İran oldu. AB dışı Avrupa'da yüzde 15.6, Uzakdoğu'da yüzde 11.1 artış var" dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, ihracatı artçırma çalışmaları çerçevesinde 10 ülke ile 10 şehrin eşleştirildiğini, bu çerçevede Gaziantep ile İngiltere'nin eşleştiğini söyledi. Toplantının açılışında Gaziantep'te meydana gelen terör saldırısından duyduğu üzünyütü dile getiren Büyükekşi, kendisinin de Gaziantepli olduğunu, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitş ve TİM delegeleriyle yarın bu kentte olacaklarını ifade etti. Büyükekşi, "10 ülke ile 10 şehrimizi eşleştirdiğimiz organizasyonumuzda, gerek İngiliz Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı gerekse İngiliz basınından dostlarımız Gaziantep'e gelecek. Onları aradığımızda özellikle geleceklerini söylediler. Terörü kınamak, birlik ve beraberlik içinde olmak için inşallah salı günü orada olacağız" diye konuştu.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...