Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Turizmde yeni trend sakin şehirler

Düzenleyen:
Turizmde yeni trend sakin şehirler

Ekonomi Haberleri

Günümüzde kısıtlı hayatın “sağlıksız yiyecekler, hava kirliliği, trafik, yalnızlık, tüketim ve pahalılık” ile harcanması modernlik olarak sunuluyor! Bu noktada İtalya’da ortaya çıkan “Cittaslow” hareketi; tabiat ve geleneklere sahip çıkan, teknolojinin de imkânlarından yararlanan şehirleri ortaya çıkardı.

Küreselleşmenin etkisiyle şehirler hızlı çalışılan, hızlı yaşanılan ve üretmekten çok tüketen, kendi kendine yetmeyen yaşam alanları haline geldi. Şehirler, kuruluş amaçları olan insanların bir arada güven içinde yaşadıkları yerler olmaktan çıktı, sadece “hızlı” programlandıkları mekâna dönüştü. Artık büyük şehirlerde hayatın bu denli akışkan hale gelmesi sonucu, insanlar daha hızlı yemek yemek, daha hızlı alışveriş yapmak, gidecekleri yere daha hızlı varmak için, belli bir tempo içinde koşturup duruyor. Bu hayat tarzı da bakkallar, manav, terzi gibi küçük esnaf yerine AVM’leri, çocuklarımızın oyun oynayacağı alanlar yerine otoparkları, daha çok park ve yeşil alan yerine geniş otoyolları hayatımıza soktu.
HASTALIKLAR ARTTI
Hâlbuki kısıtlı hayat, bir insanın en önemli değeri. Bu kısıtlı hayatın da; “sağlıksız yiyecekler, hava kirliliği, trafik, yalnızlık, tüketim ve pahalılık” ile harcanması, modernlik olarak sunuldu. Popüler kültürün de desteklediği bu hayat; işine hızla giden, oturup kahve içecek zamanı bile olmadığı için yürürken kahvesini içen, yetişmesi gereken bir yerler olduğu için yemekten zevk almak yerine ayakta beslenen, komşularını veya yerel esnafı tanımayan, “bireysel bireyler” yığınını oluşturuyor. Gittikçe yayılan bu hayat tarzı insanları tabiattan ve doğallıktan koparttı. Depresyon, kalp hastalıkları, kanser gibi birçok hastalığa da davetiye çıkardı…
İTALYA’DA DOĞDU
İşte tam da bu noktada, tüketim odaklı hızlı hayatın mutluluk ve huzur getirmediği, insanların farklı bir hayat biçimine ihtiyaç duyduğu mottosuyla, İtalya’dan “Cittaslow” hareketi ortaya çıktı. 1999 yılında Greve in Chianti’nin eski belediye başkanı Paolo Saturnini, yaşam kalitesini yükseltmek amacıyla, kentlerin kendilerini değerlendirmeleri ve farklı bir kalkınma modeli ortaya koymaları fikrini öne sürdü. Bulunduğu bölgenin yerel değerlerini öne çıkararak, bünyesinde hayatın her türlü ihtiyacını karşılayan “natürel bir ekosistem” kurmayı başardı.  Bu tarz, önce ulusal boyutta benimsendi. İdealleri, kısa zamanda Bra (Francesco Guida), Orvieto (Stefano Cimicchi) ve Positano (Domenico Marrone) belediye başkanları tarafından kabul edildi. Ardından hızlıca Avrupa ve dünyayı sardı. Bugün 28 ülkede 182 üyeye yayılan “Cittaslow” hareketinin amacı, “yavaş ve kaliteli hayat” felsefesini küresel boyuta taşımak…
TÜRKİYE DE GİRDİ
Cittaslow felsefesi yaşamın, yaşamaktan zevk alınacak bir hızda yaşanmasını savunuyor. İnsanların birbirleriyle iletişim kurabilecekleri, sosyalleşebilecekleri, kendine yeten, sürdürülebilir, el sanatlarına, tabiatına, gelenek ve göreneklerine sahip çıkan, aynı zamanda altyapı meseleleri olmayan, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan, teknolojinin kolaylıklarından da yararlanan kentlerin, değerli insan hayatı için gerçekçi olacağı hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Koordinasyon Komitesi, Bilim Komitesi ve Sekreterya’dan (Genel Merkez) oluşan 3 organa sahip Cittaslow Komitesi, yapılan değerlendirmelerin ardından bir şehre “Cittaslow” mührü veriyor. Bir ülkede 3 Cittaslow olması durumunda, ulusal ağ kurulabiliyor. Bugün geleneksel ve tabii değerleriyle öne çıkan birçok kente sahip Türkiye de, “Cittaslow” mührünü kazanmış şehirlere sahip.

Gizemli kent Halfeti

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince üç yıl önce “sakin şehir” ağına dâhil edilen Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin incisi Halfeti, sessizliğiyle ziyaretçilerini bekliyor. Birecik Barajı’nın yapımı sırasında bir bölümü sular altında kalan, sakin ve huzur veren özelliğiyle 2013 yılında “sakin şehir” ağına dâhil edilen Halfeti; tarihî taş evleri ve tabii güzelliği ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin, “saklı cenneti” olarak da adlandırılıyor. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında turistlerin ilgi odağı olan ilçeye gelen ziyaretçiler, büyük bölümü sular altında kalan “batık şehri” tekne ile gezip, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Rumkale’yi görme fırsatı buluyor.

CITTASLOW TÜRKİYE

1. Muğla Akyaka
2. Çanakkale Gökçeada
3. Şanlıurfa Halfeti
4. Ordu Perşembe
5. Artvin Şavşat
6. İzmir Seferihisar
7. Sakarya Taraklı
8. Erzurum Uzundere
9. Kırklareli Vize
10. Isparta Yalvaç
11. Aydın Yenipazar
12. Bolu Göynük
13. Sinop Gerze

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...