HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Son Dakika! FED, faiz kararını açıkladı, politika faizi değişmedi

Düzenleyen:
Son Dakika! FED, faiz kararını açıkladı, politika faizi değişmedi
Fed, Faiz, Dolar, , Haber

Ekonomi Haberleri

Haziran ayında son 11 yılın dördüncü ve bu yılın ikinci faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 1,00-1,25 bandına taşıyan Fed FOMC bu akşam Temmuz ayı kararında gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıkladı. Kararın ardından güne 3.57 ile başlayan ve gün sonunda 3.55 seviyesine gerileyen dolar/TL kurunda düşüş yaşandı.

FED, piyasaların merakla beklediği kararını açıkladı. ABD Merkez Bankası, piyasa beklentileri doğrultusunda hareket etti. Politika faizleri değişmedi ve yüzde 1,00-1,25 aralığında sabit kaldı.

GEÇEN AY FAİZ ARTIRIMINA GİTMİŞTİ

FED, geçtiğimiz ay son 11 yılın dördüncü ve bu yılın ikinci faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 1,00-1,25 bandına taşımıştı.

TEMMUZDA FAİZ ARTIŞI YOK

Temmuz toplantısında ise faizler değiştirilmedi.

FED'in politika faizini eylül ve kasım aylarında 25 baz puan artıracağı beklentileri yüzde 10 seviyelerindeyken, aralıkta 25 baz puan artış bekleyenlerin oranı yüzde 41 seviyesinde bulunuyor.

ENFLASYON ORTA VADEDE YÜZDE 2 CİVARINDA YÜKSELEBİLİR

FED, karar ardından yaptığı açıklamada, 4.5 trilyon dolara kadar genişleyen bilançonun küçültülmesine göreceli yakın bir zamanda başlayacaklarını kaydetti. Enflasyonun yüzde 2'nin altında seyretmeye devam ettiğini ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 civarında yükselmesini beklediklerini belirten FED yetkilileri, ayrıca ekonomi için kısa vadeli risklerin aşağı yukarı dengeli olduğunu ve enflasyonu izlediklerini eklediler.

PİYASALAR FAİZ ARTIRIMI BEKLEMİYORDU

Bir önceki toplantıda faiz artırımını kesin gören piyasa da bugün faiz artırımına sıfır olasılık tanıyordu.

DOLAR KARAR SONRASI DEĞER KAYBETTİ

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in büyüme, enflasyon ve faiz politikasına ilişkin açıklamalarının olumlu algılanması TL'ye olumlu olarak yansırken, bu sabah güne 3.57 seviyesinin üzerinde başlayan dolar/TL açıklamalar sonrasında 3.55 seviyelerine kadar geriledi.

Dolar/TL gün içinden en yüksek 3.5762 seviyesini, en düşük 3.5468 seviyesini gördü. Akşam saatlerinde 3.5530 seviyeleriyle günü bitiren dolar/TL kuru Fed öncesi de aynı seviyede seyrini sürdürmeye devam etti. Doların Fed açıklaması sonrasında da çok ciddi tepki vermeyeceği görüşü söz konusuydu. Dolar/TL kuru Fed açıklaması sonrasında hafif bir gerilemeyle 3.5465 seviyesine gerilerken ilerleyen dakikalarda 3.5397'ye kadar düşüşü gözlendi. Dolar/TL kuru ardından tekrar 3.54 seviyelerinde dengeledi. Dolar halen 3.53-3.54 seviyesinde seyrediyor. 

Öte yandan Fed'in kararları öncesinde 1,1645 seviyesinde seyreden euro/dolar paritesi, faizin sabit tutulduğunun açıklanmasının ardından 1,1701'e yükseldi. Altının onsu ise faizin sabit tutulmasının etkisiyle kayda değer yükselişle 1.250 dolardan 1.255 dolara çıktı. Brent tipi petrolün varil fiyatı 50,82 dolardan 50,98 dolara yükseldi.  Diğer taraftan, açıklama öncesi alış ağırlıklı seyreden ABD borsaları, karar metninin açıklanmasının ardından kazançlarını genişletti. 10 yıllık ABD devlet tahvili getirisi ise yüzde 2,31'de sabit kaldı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...