Normal şartlarda ağaç başı ortalama 40 kilogram ağaç başı ürün alan üreticiler, genetik özelliği nedeniyle “yok yılı”nda olan ağaçlardan ortalama 20 kilogram ürün toplayabiliyor. Geçen sezon 130 bin ton civarında rekoltenin elde edildiği Antep fıstığında bu sezon ise 30 ila 50 ton arasında rekolte öngörülüyor. Rekoltede yaşanan gelişmeler, fiyatlarda da artışa neden oldu. Antep fıstığında rekolte düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan fiyat artışı, Avrupa Birliği (AB) tarafından tescil edilen ilk Türk ürünü olan “Antep baklavası”nı da etkiledi. Antep baklavasının olmazsa olmazı olan fıstıktaki fiyat artışı, baklava tezgâhlarına da yüzde 15 yansıdı. Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, Antep fıstığının genetik yapısı itibarıyla bir yıl bol, ertesi yıl ise az ürün verdiğini belirterek geçen yıl 130 bin tona yakın rekolte elde edilen Antep fıstığının sezonu neredeyse üçte birlik üretimle kapatmasını beklediklerini vurguladı.