Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yılın en düşük aylık cari açığı

Düzenleyen:
Yılın en düşük aylık cari açığı

Ekonomi Haberleri

Ağustos ayına ilişkin ödemeler dengesi rakamları açıklandı.

Ağustos ayında cari açık 1,24 milyar dolarla yılın en düşük aylık cari açığı olarak kaydedildi.  Ekonomistlerin beklentisi Ağustos ayında cari açığın 1,4 milyar dolar olarak gerçekleştiği yönündeydi.

Merkez Bankası verilerine göre 12 aylık cari açık 36,9 milyar dolar oldu. Ocak-Ağustos 2017 döneminde ise cari açık 27,2 milyar dolar olarak kaydedildi. 

Merkez Bankası'nın değerlendirmelerine göre, söz konusu gelişmede, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının bir önceki yılın aynı ayına göre 689 milyon dolar artarak 4,2 milyar dolara yükselmesine rağmen, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin 637 milyon dolar artarak 3,5 milyar dolar giriş kaydetmesi etkili oldu.

Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre 112 milyon dolar azalarak 591 milyon dolara geriledi. Aynı dönemde, İkincil Gelir Dengesi kalemi kaynaklı girişler 136 milyon dolar artarak 206 milyon dolara çıktı.

Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre 505 milyon dolar azalarak 657 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Portföy yatırımları 2 milyar 237 milyon dolar net giriş kaydederken, alt kalemler incelendiğinde yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 520 milyon dolarlık ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 1 milyar 16 milyon dolarlık net alım yaptığı görüldü.

Yurt dışında ihraç edilen tahvil ve bonolarla ilgili olarak bankalar, 354 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Diğer yatırımlarda ise 133 milyon dolarlık net giriş sağlandı. Öte yandan, diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 68 milyon dolar, yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatları ise 376 milyon dolar net azalış kaydetti.

Yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, Genel Hükümet ve bankalar sırasıyla 117 milyon dolar ve 192 milyon dolar net geri ödeme, diğer sektörler ise 1 milyar 80 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi.

Resmi rezervlerde ise 3 milyar 401 milyon dolar azalış gözlendi

SEYAHAT GELİRLERİNDEN DESTEK

Verilere göre hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 658 milyon dolar artarak 3 milyar dolar oldu.

T-Bank Başekonomisti Veyis Fertekligil de beklentilerden iyi gelen cari açıkta turizm gelirlerinin etkisine dikkat çekti. Bununla birlikte finansman yapısının sağlıksız olarak sürdüğünü belirten Fertekligil, yıl sonuna doğru cari açığın devam edeceğini belirtti. 

Net hata noksan kalemi ise 1,6 milyar dolar fazla verdi. Yılın ilk 8 ayında ise bu kalemde 1,5 milyar dolarlık açık verildi. 

Salı günü küresel tahminlerini yayınlayan IMF Türkiye’nin 2017 cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,7’den yüzde yüzde 4,6’ya indirdi. 2018 cari açık/GSYH tahmini ise yüzde 4,6’da tutuldu.  

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...