HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

İmar barışında hesap değişti, bedeller düştü! O paralar geri verilecek

Düzenleyen: /
İmar barışında hesap değişti, bedeller düştü! O paralar geri verilecek
İmar Barışı, Para İade, Haber

EKONOMİ Haberleri

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda değişikliğe gitti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, imar barışında iş dünyasından gelen itirazlar doğrultusunda değişikliğe gitti. Oteller başta olmak üzere turizm tesisleri, fabrikalar, AVM’ler, hastaneler gibi işyerleri yapı kayıt belgesi bedelinin ruhsatlı alan üzerinden hesaplanması nedeniyle yüksek rakamlar ödemek zorunda kalacaktı. Ancak yapılan değişiklikle hesaplama sistemi değiştirilerek, iş dünyasına kolaylık sağlandı.

OTELLER BAŞVURMUYORDU

Ruhsatlı oteli, hastanesi, iş merkezi, fabrikası olan iş adamları imar barışına başvurduklarında, kayıt bedelinin hesabı binanın tamamı üzerinden yapılıyordu. Bu nedenle bedel yüksek çıktığından turizmciler başta olmak üzere iş dünyası barış için başvurmuyordu. İmar barışına başvurma süresi 31 Ekim’de sona ererken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gelen talepler doğrultusunda Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinde değişiklik yaptı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliklerden bazıları şöyle:

KAMU ARSASINA YAPILAN KAÇAKLAR

* Kaçak binalar, Hazine ve belediye arsaları üzerine yapılmışsa, arsa emlak değeri binanın oturum alanı üzerinden hesaplanacak. Dolayısıyla yapı kayıt belgesi bedeli de daha düşük çıkacak. Ayrıca parsel üzerinde birden fazla yapı bulunuyorsa sadece Yapı Kayıt Belgesi başvurusunda bulunulan yapının arsa payı dikkate alınacak. Taşınmaz hisseli ise, her bir hak sahibi hissesi oranında bedel ödeyecek.

SADECE GÜNEŞ DEĞİL KAÇAK HES VE RES’LER DE GİRDİ

* Kaçak güneş enerji santralleri, yapı kayıt belgesi için başvurduğunda, ürettikleri her bir megawatt enerji için 100 bin lira ödemeleri gerekiyordu. Dün yapılan değişiklikle bu hüküm kaldırıldı. Rüzgar, hidrolik enerji santrallerini de kapsayacak şekilde enerji üretim tesislerinin tamamı dahil edildi. Ancak ödenecek bedel, üretilecek her bir megawatt enerji için 2 milyon liraya yükseltildi.

KAÇAK TERSANE, LİMAN

* İskele, liman, tersanelerde ise hesaplar her bir metrekare için bin 500 lira olarak belirlendi. Kaçak olan istinat duvarı, dolgu alanı, havuz, spor sahaları ve benzeri bina niteliğinde olmayan yapılar için ise yapı kayıt belgesi bedeli hesabında her bir metrekare için 150 lira ödenecek.

BODRUM KATLAR DA DAHİL

* Binanın katları hesaplanırken, bodrum katlar da hesaba dahil edildi. Ruhsatta görünmeyen ibadethaneler ile valilikler, okul, hastaneler gibi merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin ticari olmayan yapıları yapı kayıt belgesi bedeli ödemeyecek. Ancak yerel yönetimler için bedel ödeme yükümlülüğü devam edecek. Belediyeler, bunun çifte standart bir düzenleme olduğunu, Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirterek düzeltilmesi gerektiğini iddia etti.

BARIŞTAN YARARLANAN YAPILAR GÜVENLİ HALE GETİRİLMELİ

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Başkanı Tekin Saraçoğlu, tebliğle yasanın uygulaması sırasında ortaya çıkan aksaklıkların giderilmeye çalışıldığını belirtti. Ancak Saraçoğlu, bir nevi af yasası olan düzenlemenin hiç bir mühendislik hizmetini içermediğini, yapı kayıt işlemlerinden sonra bu yapıların mutlaka incelenerek güvenli hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Saraçoğlu, “Yasa bütünüyle Anayasa Mahkemesine verilmiş olup neticesine göre yeniden düzenlenebilir. O zaman beklentiler daha köklü olarak yerine getirilebilir” dedi.

Saraçoğlu, tebliğde yapılan değişiklikleri ise şöyle özetledi: 

“Hisseli tapulardaki binaların diğer hissedarlara bağlı kalmadan kendi hissesi oranında harç ödeyerek imar barışından istifade edebilmesi sağlandı. Dini yapılar ve kamu binalarında imara aykırı yapılar ticari yönü yoksa harçlardan muaf olacak. Liman, otel gibi yapılarda ücretler yeniden düzenlenerek yani düşürülerek müracaatları kolaylaştırıldı. Hazine arsası üzerindeki yapılar işgal ettiği alan üzerinden harç ödeyerek imar barışından istifade edebilecek.”

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...