Konuta güven tam

Düzenleyen:
Konuta güven tam

EMLAK Haberleri

Ekonomide yaşanan dalgalanmalara rağmen; faiz indirimleri, kampanyalar, güvenli liman algısı ve yabancıya verilen teşviklerin etkisiyle, temmuzda yaklaşık 116 bin konut satıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, ülke genelinde temmuzda satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 18,7 arttı. Konut sayısı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 42,4 artışla 115 bin 869 oldu. Konut satışında en yüksek payı, 18 bin 83 konutla (yüzde 15,6) İstanbul aldı. Onu Ankara ve İzmir izledi. Konut satış sayısının düşük olduğu iller ise; 8 konutla Ardahan, 17 konutla Hakkâri ve 41 konutla Şırnak olarak kayıtlara geçti.

YÜZDE 33 İPOTEKLİ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları temmuzda, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 62,4 artarak 38 bin 575’e yükseldi. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışın payı yüzde 33,3 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 42,6 artarak 53 bin 949 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk satışın payı, yüzde 46,6 olarak belirlendi.

ÖNÜMÜZ AYDINLIK

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, “Devletin verdiği desteklerle birlikte sektörün büyüdüğünü görüyoruz. Yapılan kampanyalar, faiz oranlarındaki indirimler, konuttaki hareketliliğin ana sebebi. Özellikle yabancı yatırımcılara tanınan vatandaşlık hakkı, satışların artmasında etkili oldu” dedi. Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da, “Asıl hareketlenmeyi önümüzdeki aylarda göreceğiz. Sektörde yatırımların, üretimin, istihdamın artacağına inancımız tam” diye konuştu.

YABANCIDA YÜZDE 65 ARTIŞ

Yabancılara yapılan konut satışları temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 65,3 artarak bin 726 oldu. İlk sırayı 528 konutla İstanbul aldı. İstanbul’u 386 konutla Antalya, 121 konutla Trabzon, 102 konutla Bursa, 100 konutla Aydın, 80 konutla Yalova izledi. Geçen ay Irak vatandaşları Türkiye’den 293 konut satın aldı. Bunu 248 konutla Suudi Arabistan, 142 konutla Kuveyt, 118 konutla Rusya, 76 konutla İngiltere takip etti.

BU SENE REKOR GELECEK

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas: Yapı ruhsatları ilk 6 ayda, önceki yıla göre bina sayısında yüzde 7,6 arttı. 1 Ekim’de yürürlüğe girecek yeni yönetmelik öncesinde, sektör yoğun ruhsat başvurusunda bulunuyor. Dönüşüm projelerinin de artışıyla birlikte sektörün istihdama, büyümeye katkısı sürüyor. Bu yıl hem satışlarda hem ruhsatlarda rekora imza atacağız.

FAİZ ORANLARI DÜŞÜK KALSIN

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal: Rakamlar bize, tüketicinin güveninin pekiştiğini ve bu yıl da rekorun sürpriz olmayacağını anlatıyor. Devlet teşviklerinin ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor. Bizler de motive oluyoruz. Bankaların faiz oranlarının düşük seviyede kalması, satışları doğrudan etkiliyor. Bunun devamı, konut satışında rekoru perçinler.

YATIRIM YAPAN KAYBETMİYOR

Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir: Yaz tatilinin sona ermesi ve okulların açılmasıyla birlikte, artan kampanyaların da katkısıyla sektörümüz giderek artış gösteren rakamlardan bahsedeceğiz. Konut, her zaman en çok kazandıran yatırım araçları arasında ilk sırada. Her dönemde üreten ve istihdam sağlayan rolüyle gayrimenkül sektörü, ekonomideki rolünü artırıyor.

OYAK ÜYELERİ 15 BİN EV YAPACAK

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, portföyünde bulunan üç adet arsayı 796 milyon 500 bin liraya OYAK’a sattı. Arsalar Ankara Balıkuyumcu, İzmir Urla ve Yalova Çiftlikköy’de bulunuyor. Söz konusu tutarın 466 milyon 100 bin lirasının peşin tahsil edildiği, kalan tutarın 15 Eylül 2017 tarihinde tahsil edileceğin kaydedildi. OYAK, bu satın alma ile birlikte 3 ilde 15 bin konut ve Yalova’da sanayi üssü için düğmeye bastı. Şirket, Emlak Konut GYO’dan satın alınan gayrimenkuller üzerindeki kentsel tasarım ve mimari projeye 2018 yılının ilk yarısında başlayacak. OYAK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Taş “Üyelerimizin ihtiyacı olan konutları üretmek amacıyla bu projelere ağırlık verdik” dedi. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem de, Yalova’da planlanan sanayi üssü ile ilgili şunları söyledi: Yönetim olarak yaptığımız değerlendirmede; inovasyon, teknoloji, AR-GE, lojistik ve mesleki eğitim alanlarında fayda sağlayacak bir merkez ihtiyacını tespit ettik. Yalova gibi stratejik bir bölgede konumlanacak merkezimiz, ilerleyen yıllarda başka yatırımlara kaynak ve örnek teşkil edecektir.

 

Düzenleyen:  - EMLAK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...