Efkan Âlâ: 'Yasak gelmiyor yasaklar kalkıyor'

Efkan Âlâ: 'Yasak gelmiyor yasaklar kalkıyor'

GÜNDEM Haberleri

ElvanÂlâ, internet düzenlemesini anlattı: Kişilik hakları ihlali durumunda sadece sayfaya erişim engellenecek. Sınırlama kararı, 4 saat içinde uygulanacak.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, "internete sansür geliyor" şeklinde gürültü koparılan yeni internet yasasının yasak getirmediğini aksine yasakları kaldırdığını söyledi. Bakanlık binasında torba yasada yer alan düzenlemeyle ilgili bilgi veren Bakan Elvan, şunları söyledi:"Mevcut düzenlemede, özel hayatla ilgili istenmeyen görüntünün, kaydın ya da herhangi bir içeriğin internet sitelerinde yayınlanması halinde vatandaşın öncelikle yer sağlayıcıya başvurması gerekiyor. Başvurduğunda vatandaşa çoğu zaman cevap gelmiyor. 2 gün içinde cevap alamazsa vatandaş mahkemeye başvurabiliyor. Mahkeme de 3 gün içinde kararını veriyor. Dolayısıyla en az 5 gün mağduriyet devam ediyor. Mahkeme 'internet sitesi kapatılabilir' ya da 'içerik çıkarılabilir' şeklinde karar verebiliyor. İçerik çıkarma kararı verdiyse vatandaşın 5 günde her tarafa yayılmış içeriği çıkartmak için erişim sağlayıcılara bu kararı götürmesi gerekiyor. Yer veya erişim sağlayıcı yurt dışında ise mahkeme kararını ekleyerek bir yazı ile bildiriyor. Çoğunlukla bir sonuç elde edemiyor. Mahkeme kararı bile olsa eli kolu bağlı kalıyor. Bu nedenle mahkemeler genellikle 'internet sitesi kapatılmalı' şeklinde karar veriyor. Bugün ne yapıldı? Mahkemelerin internet sitesi kapatma kararlarını ortadan kaldırabilecek bir mekanizma getirildi. Mahkeme bir bütün olarak kapatmak yerine bir içeriğe erişimin engellenmesini sağlayabilecek.
Gizliliğiyle ilgili uygunsuz içeriğin yayınlanması halinde kişi, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) başvuracak. TİB de kimlik tespiti yaptıktan sonra kuracağımız Erişim Sağlayıcıları Birliğine konuyu aktaracak. Birlik tarafından yayın 4 saat içinde geçici olarak durdurulacak. Mahkeme de 48 saat içinde karar verecek ve bu karara göre hareket edilecek. Sayfaya erişim engellenirse vatandaşın 28 saat içinde mağduriyeti giderilecek. Yani, TİB'in bir müdahalesi olmayacak. Şu anda gelen başvuruların yüzde 95'ten fazlası kişilik hakları ihlaliyle ilgili. Bu nedenle internet yasaklanıyor, internete sansür geliyor gibi yaklaşımlar tamamen gerçekle alakası olmayan yaklaşımlardır. İnterneti yasaklamıyoruz, internetin yasaklanmasının kolay olduğu mekanizmayı ortadan kaldırıyoruz."
Çeşitli çevrelerce dillendirilen "Bu karar 17 Aralık sonrası alındı", "Kayıtlar tutulacak, vatandaş fişlenecek" şeklindeki iddiaların da gerçeği yansıtmadığını ifade eden Elvan, "AB, trafik bilgilerini 6 aydan 2 yıla kadar saklıyor ve gerekirse süre uzatımı yapılıyor. Bizim düzenleme ise daha dar; ve tutulacak kayıtlar trafik bilgisine yönelik olacak" dedi. Bakan Elvan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de tasarı hakkında bilgilendirdiğini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...