Erdoğan: Peşmerge geçsin teklifini ben yaptım

Erdoğan: Peşmerge geçsin teklifini ben yaptım

GÜNDEM Haberleri

Peşmergenin Kobani'ye geçişini Obama'ya kendisinin önerdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı, silah yardımını da eleştirdi.

Cumhurbaşkanı, Amerika'nın PYD'ye yaptığı silah yardımı ve koridor açma konusunu yorumladı. Peşmergenin Kobani'ye geçişini Obama'ya kendisinin önerdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı, silah yardımını da eleştirdi: "Bir kısmının IŞİD'in eline geçtiğini kendileri de kabul ettiler." Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük resmi gezi kapsamında Letonya ve Estonya'ya gitti. Hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda ziyaretine ilişkin açıklamalar yapan Erdoğan, gündeme ilişkin soruları da cevapladı. Kobani'ye peşmergelerin geçişiyle ilgili soru üzerine, ABD Başkanı Obama ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlatan Cumhurbaşkanı özetle şunları söyledi: "Kendilerine bu teklifi zaten ben yapmıştım. PYD ve PKK'ya vereceğiniz destekler bizim için kabul edilemez, bunu söylemiştik. Bir, ÖSO'yla, iki peşmergeyle işbirliği bizim için kabul edilebilir. Havadan atılan ve 'PYD'ye atılıyor' denen silahların bir kısmının IŞİD'in eline geçtiğini şimdi kendileri de kabul ettiler. Böyle bir operasyon tanımlanamaz, anlatılamaz. Kime, nereye destek veriyorsunuz? Her şey ortada. Yapılanın yanlış olduğu ortaya çıktı. 'Tamamı onların eline gitmedi. Bir kısmı gitti' demek doğru mu?
Suriye'deki bu sürecin özellikle Özgür Suriye Ordusu ve diğer ılımlı, rejime aynı zamanda IŞİD'e karşı olanlarla bu işin götürülmesindeki hassasiyetlerimizi de ilettik. Çünkü PYD'ye vereceğiniz her destek, PKK'ya verilmiştir. Bu desteklerle biz mücadele etmek durumunda kalacağız. Bunu da bilmenizi isteriz' dedik. nbsp;Kobani kendileri için niye bu kadar stratejik onu anlamakta zorlanıyorum. Orada zaten sivil kalmadı. Peşmerge'ye evet demediler. Şimdi kısmen evet dediler. Biz de buna yardımcı olacağımızı söyledik. Nereden geçeceği kararını görevli arkadaşlarımız verecek."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...