Erdoğan: Güvenli bölgede ısrarcıyız

Erdoğan: Güvenli bölgede ısrarcıyız

GÜNDEM Haberleri

Suriye sınırında uçuşa yasak bölge istediklerini tekrarlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD'in ABD silahlarıyla Irak'ın yüzde 40'ını işgal ettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyaret için gittiği Fransa'nın başkenti Paris'te önemli açıklamalarda bulundu. Fransız mevkidaşı François Hollande tarafından Elysee Sarayı'nda resmi törenle karşılanan Erdoğan, IŞİD terör örgütüne karşı Suriye sınırında güvenli bölge kurulması yönündeki isteklerinde ısrarcı olduklarını vurguladı. İkili görüşmenin ardından yapılan ortak basın toplatısında konuşan Erdoğan özetle şu mesajları verdi:
"Türkiye olarak bizim bu arada yaklaşımımız hep şu olmuştur. Bir: Uçuşa yasak bölge ilanı gerekmektedir. İki: Güvenli bölge ilanı gerekmektedir. Üç: eğit-donat eylemine, işlemine girmemiz gerekmektedir. Eğer koalisyon güçleri olarak bu adımlar atılmadığı sürece tabii Türkiye'nin bakışı farklıdır. Burada bir konu üzerinde önemle durmam lazım. Kobani meselesidir. Niçin Kobani? Niçin İdlib, Hama, Humus, Deyr-i Zor değil, niçin şu anda yüzde 40'ı işgal altında Irak değil. Oralara yönelik herhangi bir eylem, müdahale yapılmıyor da Kobani. Varsa yoksa Kobani. Kobani bizim ülkemizin sınırı ve şu anda orada zaten insan yok. 200 bin insan ülkemizde misafirimiz. Sadece orada 2 bin savaşçı var. Bundan dolayı mı sürekli orası bombalanıyor?
Uluslararası medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veren bir ülke olarak gösteriyor. Bu Türkiye'ye karşı büyük bir haksızlıktır. Suriye'den kaçan 1 milyon 600 bin insanı topraklarında barındıran biziz. Şu ana kadar 4.5 milyar dolar harcadık, dünyadan bize 200 milyon destek gelmiştir sadece."
Erdoğan daha sonra Fransız Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konferans verdi. Erdoğan, "Bir baktık ki Amerika'nın verdiği silahlar tamamiyle DEAŞ'ın (IŞİD) eline geçti. Bunu anlamakta zorlanıyorum. Şu anda o silahlarla Irak'ın yüzde 40'ı işgal edilmiş durumda. Irak ordusu sürekli kaçmaktadır ve kaçtıkça yerini IŞİD'e teslim etmektedir. Ve Irak ordusu yüzde 100'e yakınının Şii'den oluştuğu bir ordudur" dedi. Erdoğan, "Türkiye'nin Peşmerge'nin geçişine izin vermediği" şeklindeki haberler üzerine ise şunları söyledi: "Hâlâ istirahat ediyorlar. Araçları gereçleri de geldi. Bu akşam (dün) itibariyle iki gündür bizdeler. Erbil'den haber bekliyorlar, Gelen konvansiyonel silahların Kobani'ye girmesinin uygun olmadığına dair haber aldılar." nbsp;


TÜRKİYE'YE MÜJDEYLE nbsp;
DÖNEYİM
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB üyeliği konusunda Fransa Cumhurbaşkanı'ndan şöyle destek istedi: "Kendileri bir ışık yaktılar, ama bu ışık diyorum, biraz daha net olursa, flu olmasın. Net olsun ve Türkiye'ye ben bu müjdeyle gideyim, bunu özellikle istiyorum"



'IŞİD YERİNDE DEAŞ'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransız mevkidaşı Hollande ile bir araya geldi. Erdoğan konuşmasında 'IŞİD' yerine terör örgütünün Arapça kısaltması olan 'DEAŞ'ı kullandı. Fransa hükümeti IŞİD'in yerine DEAŞ'ın kullanılması için kampanya başlatmıştı.







UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...