Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Güneydoğu havalanıyor!

Güneydoğu havalanıyor!

GÜNDEM Haberleri

Hakkari Havalimanı, dağdan inişler ve eve dönüşün hızlanacağı baharda hizmete açılacak.

Çözüm sürecinin getirdiği olumlu hava, Doğu ve Güneydoğu'daki tarihî projelere de yansıyacak. Hükümet, terör saldırıları sebebiyle yapımı güçlükle ilerleyen Hakkari Havalimanı için takvimi belirledi. Son dönemde kış şartları nedeniyle de çalışmaların ağır aksak ilerlediği havalimanı ilkbaharda hizmete açılacak. Dağdan iniş ve eve dönüşlerin yoğunlaştığı bir süreçte gerçekleşecek açılış, Hakkari'deki havayı değiştirecek. Hakkari'ye 65, Yüksekova'ya 5 km mesafedeki havalimanının yapımına 2010 yılında başlanmıştı. Ancak terör örgütünün sık sık saldırıları ve işçileri kaçırması yüzünden çalışmalar güçlükle yürütüldü. Bu süreçte havalimanının yüzde 97'si hizmete hazır hale geldi. Kule, terminal binası, teknik ve emniyet binalarında çalışmalar son aşamasına gelirken, pistteki inşaat hava şartları sebebiyle tamamlanamadı. nbsp;Çözüm sürecinde yeni döneme girilmesine paralel olarak, İmralı ve Kandil'le yürütülen temas trafiğinin başarıyla sonuçlandırılması öngörülüyor. 2015'in "çözüm yılı" olması ve özellikle Nevruz'da silah bırakılarak eve dönüşün sağlanması üzerinde çalışılıyor. Hükümetin, "baharın çözüm müjdecisi" olması yönünde belirlediği takvim kapsamında Nevruz'da verilecek mesajlarla nisan ve mayıs aylarında tarihi gelişmeler öngörülüyor. Bu sürecin en önemli adımlarından biri de Hakkari Havalimanı'nın açılması olacak. Hakkari'ye uçuşlar nisan sonu veya mayıs ayı içinde başlayacak. Kurdeleyi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kesmesi bekleniyor. Havalimanına, 17. Yüzyılda yaşayan Osmanlı Kürt edip, şair, tarihçi ve mutasavvıf Ahmed-i Hani'nin isminin verilmesi de gündemde. Hakkari doğumlu olan Ahmed-i Hani, ünlü Mem-ü Zin'in de yazarı. Arapça, Farsça, Kürtçe ve Türkçe bilen Hani, Osmanlı'ya hizmet etmiş tarihi şahsiyetlerden biri olarak sık sık Erdoğan ve Davutoğlu tarafından da anılıyor. nbsp;


İRAN'A DA HİZMET VERECEK
Yıllık 1 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak havalimanı, 120 milyon TL'ye mal olacak. 3 bin 200 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde piste sahip olacak Hakkari Havaalanı'nın İran'a da hizmet sağlaması planlanıyor. İran'ın 5 milyon nüfuslu Urmiye bölgesine 50 km mesafede olan havalimanı, bölge için stratejik değer taşıyor.
OĞUZHAN ŞAHİN



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...