Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bülent Arınç'tan harç açıklaması
Gündem

Bülent Arınç'tan harç açıklaması

Son Güncelleme: 11 Şubat, 2015 - 20:00
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bülent Arınç'tan harç açıklaması
Fotoğraf Başlığı Bülent Arinç'tan harç açiklamasi

Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Arınç, okulunu normal süre içinde bitiremeyenlerden katkı payı alınacağını açıkladı.

Kaydet
a- | +A
Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da, Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, Başbakan Davutoğlu'nun geçen hafta yurt içinde yaptığı ziyaretler ve katıldığı kongrelerin değerlendirildiğini belirten Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yurt dışı ziyaretine katılan bazı bakanların toplantıda yer almadığını ifade etti.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın toplantıda kendi görev alanlarıyla ilgili konularda bilgi verdiğini kaydeden Arınç, Avcı'nın yüksek öğretim kurumlarındaki harçlar ve yurt dışındaki okullara yönelik yapılması planlanan düzenlemelere ilişkin Bakanlar Kurulu'nu bilgilendirdiğini belirtti.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun ise bakanlığının 2015-2018 vizyonu ile ilgili Bakanlar Kurulu'na sunum yaptığını ve bu sunumun olumlu karşılandığını aktardı.

ÇÖZÜM SÜRECİ

Arınç, "HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın 1-2 haftaya kadar müzakerelere geçilmesi beklentisi oldu. Farklı bir aşamaya mı geçiliyor? Ortak açıklama olacak mı?" sorusuna karşılık şunları söyledi:


''Dün çözüm süreci ile ilgili yaptığımız toplantıda ilgili arkadaşlarla durumu gözden geçirdik. Bugün de güvenlik konusunda ayrıca bir toplantıya katıldık. Bugün çözüm süreci müstakil olarak Bakanlar Kurulu'nda gündeme gelmedi. Ancak dünkü değerlendirmemiz çerçevesinde söyleyebilirim. İmralı'ya giden heyetin söyledikleri, HDP Eş Genel Başkanı hanımefendinin söyledikleri bir kenara, hükümetimiz olarak sürecin olumlu olarak devam ettiğini söyleyebilirim. Bir olumsuzluk bizim açımızdan yok. Biz bu sürecin devam etmesi ve sonuca ulaşması için büyük bir kararlılık gösteriyoruz. Bunu da Türkiye'nin geleceği açısından fevkalade önemli görüyoruz. İlgili birimlerin de çalışmaları devam ediyor. Bir olumsuzluk, uyumsuzluk arıyorlarsa hükümete değil kendi içlerine dönüp bakmaları gerekir. Süreçte olumlu bilgilendirme söz konusu. Ancak burada yapılacak açıklamaların da karşı taraf tarafından süratle yerine getirilmesi, bu konuda samimi ve kararlı olmaları gerekiyor" yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, "Yalçın Akdoğan katıldığı bir televizyon programında 'Öcalan'dan ileri bir adım, açıklama bekliyoruz' dedi. Bu açıklama acaba silahsızlanmayla mı ilgili? Hükümet tam olarak ne bekliyor?" sorusu üzerine Arınç:

"Ben bugün Bakanlar Kurulumuzda dünkü Çözüm Süreci toplantımızda bu konudan meydana çıkan hasılayı sormuştunuz. Bugün konuşulmadı ama dün enine boyuna konuşuldu. Dün ve evvelsi gün de böyle bir görüşme yapılmış olabilir. Kararlıkta samimi ve ısrarlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Başbakan Yardımcısının televizyon kanalında ne söylediğini herkes anlamıştır. Bütün gelişmeleri takip etmemizde fayda var. Önümüz bahar aylarıdır, bahar aylarında silah bırakmaya yönelik bir talep olacaksa, bunu gelişen süreç içinde göreceğiz. Sayın Başbakanımız göreve başladıktan sonra bunu rutin olarak gündemine aldı, yeni bir çalışma programı hazırladı. Her bürokratımız, bakanlarımız kendilerine düşen görevi yapılar. Dünkü görüşmenin özeti, hükümet adına Çözüm Süreci'nde ne yapılacaksa yapacağız, bunda kararlıyız. Eğer muhatabımız HDP ise bu süreç içerisinde HDP'nin de yapması gerekenler vardır. Böyle bir açıklamayı İmralı kanadından beklenti varsa sizin o tarafa 'Nasıl bir açıklama yapacaksınız?' diye sormanız gerekir. Bizim açımızdan top bizim sahamızda değil, herhalde onların sahasındadır. Onların sahasında söyleyecekleri şeyler vardır" cevabında bulundu.

Başbakan Davutoğlu'nun katlamalı harç konusunu durdurduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

"Kasım ayında çıkan bir yasayla normal öğrenim süresi içinde mezun olamayan gençler açısından böyle bir uygulama söz konusu oldu ve yüksek rakamlara ulaşıldı. Bu, öğrenci arkadaşlarımızı tedirgin etti. Sayın Başbakanımız da hem Milli Eğitim Bakanlığımıza hem de Yüksek Öğretim Kurumuna talimat vermek suretiyle, bu harç uygulamasının durdurulması ve bu konuda bir yasal düzenleme yapılmasını istedi.

Hakkaniyetli bir çözüme ulaşıldığını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimize müjde olabilecek bu hakkaniyetli çözümü size arz etmek istiyorum; Milli Eğitim Bakanımız konuyu sunduğunda Sayın Başbakanımızın direktifleri doğrultusunda bir yöntem tayin edildi. Lisans öğretiminde biliyorsunuz, diyelim ki hukuk fakülteleri 4 yıldır, tıp fakülteleri 6 yıldır, 5 yıl olan lisans programları vardır, 4, 5 ve 6 yıllık lisans programının içerisinde mezun olan öğrencilerimizden harç almıyoruz veya katkı payı. Bundan sonra da alınmamaya devam edilecektir. Ancak ilgili dönem içerisinde mezun olamayan öğrencilerden 4 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş, 5 yılda bitirmesi gerekiyorken bitirememiş öğrencilerden normal öğrenim için artırımsız olarak katkı payı alınacaktır. Yani süresi 4 yıl olandan 4 yıl boyunca katkı payı alınmayacak, bunu aşanlardan da yüzde 50 veya bir başka şekilde artırımlı değil, o yıl için ne kadarsa katkı payı bu alınmaya devam edilecektir."

Lisans üstü programlarından da öngörülen süre içerisinde mezun olamayanlardan bu düzenlemeye uygun olarak yine artırımsız katkı payı alınacağını bildiren Arınç, "Eski düzenlemede lisans üstü yoktur. Bu da bir tereddüde, bir tartışmaya yol açmıştı. Onu da hemen çıkarmamız gereken bir iki maddelik bir yasal düzenleme içerisinde, bunun şubat ayı için geçerli olduğunu söyleyebilirim, süratle yerine getirilecektir" diye konuştu.

"FAZLA ÜCRET İADE EDİLECEK"

Bir hakkaniyetli uygulamanın da daha önce artırımlı ücreti ödeyenler için olacağını kaydeden Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü:


"2014-2015 eğitim öğretim döneminde eğer artırımlı ücret alınmışsa, normal katkı payının dışındaki kısmı da öğrenciye iade edeceğiz. Şöylece özetleyeyim, normal eğitim öğretim süresince okulunu bitirenlerden, daha önceki kararımız ki 2011'dir hatırladığım kadarıyla, harç ve katkı payı alınmıyordu. Ancak bu süre içerisinde eğitimini tamamlayamayanlardan yüzde 50 veya yüzde 100, yüzde 150 artırımlı değil, o sene için ne kadar öngörülmüşse 5. yıl, 6. yıl, 7. yıl olan öğrenciler sadece bu katkı payını ödeyecekler. Lisans üstü öğrenciler de aynı uygulamanın içerisinde kalacaklar ve eğer bugüne katar artırımlı olarak katkı payı ödemiş olanlar varsa, normalin dışındaki kısım kendilerine iade edilmiş olacak. Bulduğumuz formül bu."
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 11 Şubat, 2015 - 20:00
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Karaman TOKİ kura sonuçları! Asil yedek isim listesi ve TOKİ Karaman kura sonucu sorgulama ekranı
    Asil yedek isim listesi ve TOKİ Karaman kura sonuc...
    Kaydet
  • 2
    2 kat pahalı konut göç ettirdi! İşte İstanbul'dan kaçış rotaları
    2 kat pahalı konut göç ettirdi! İşte İstanbul'dan ...
    Kaydet
  • 3
    Eskişehir TOKİ kura sonucu açıklandı! TOKİ Eskişehir kura çekimi asil/yedek isim listesi sorgulama ekranı
    Eskişehir TOKİ kura sonucu açıklandı!
    Kaydet
  • 4
    17 milyon emekli merak ediyor! Bayram ikramiyesi kaç TL olacak? İşte beklenen rakam...
    17 milyon emekli merak ediyor! Bayram ikramiyesi k...
    Kaydet
  • 5
    Altın alınır mı, satılır mı? Gram fiyatı haftaya nasıl başladı?
    Altın alınır mı, satılır mı?
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail’den her türlü soykırım vahşeti…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er İsrail’den Ankara’ya nispet!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva ABD ve İsrail arasında İran kıskacı
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Yapay zekâ çağında Türkiye’nin akıl kalkanı
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel İnsafınız kurusun!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Doğançay’ın ‘Nazar Boncuğu’ 8 milyon 632 bin TL
    Doğançay’ın ‘Nazar Boncuğu’ 8 milyon 632 bin TL
    Kaydet
  • Toprağın altı altın! Ülkede her gün 30 gram çıkıyor
    Toprağın altı altın! Ülkede her gün 30 gram çıkıyor
    Kaydet
  • Berlinale’de Gazze gerilimi!
    Berlinale’de Gazze gerilimi!
    Kaydet
  • Reklamla bulaşıp fısıltınızdan veri çalıyor! Mossad'ın 'aklama' operasyonu kan dondurdu
    Reklamla bulaşıp fısıltınızdan veri çalıyor! Mossad'ın 'aklama' operasyonu kan dondurdu
    Kaydet
  • Bu ülkede Bakanlar Kurulu okyanusun dibinde toplandı!
    Bu ülkede Bakanlar Kurulu okyanusun dibinde toplandı! "Hayatta kalmak için 1,5"
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
'Ek gelir' tuzağına dikkat! 'Bilmiyordum' demek yetmiyor, hedefte gençler var
'Ek gelir' tuzağına dikkat! 'Bilmiyordum' demek yetmiyor
Kaydet
Altın ve gümüşte sert düşüş: Gözler Cenevre’den gelen mesajlardaydı
Altın ve gümüşte sert düşüş
Kaydet
Vitor Pereira'dan Fenerbahçe açıklaması: 'Asla' diyerek uyardı!
Vitor Pereira'dan Fenerbahçe açıklaması: 'Asla' diyerek uyardı!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası