Dünyayı 20'ye katladık

Dünyayı 20'ye katladık

GÜNDEM Haberleri

Suriyeli sığınmacılar için 'insanlığın can damarı' olan Türkiye'nin yardımı 6.5 milyar dolara dayandı.

Oğuzhan Şahin ANKARA nbsp;
Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Fonu'nun Suriyeli sığınmacılara yardımı kestiği bir dönemde Türkiye, insanlık dersi vermeye devam ediyor. Sadece bu yılın ilk yarısında "acil yardım parası" kapsamında 856 milyon TL, Suriyeliler için valiliklere gönderildi. Toplamda yapılan harcamalar ise 6.5 milyar dolara dayandı. nbsp;
Çarpıcı tablo, AFAD'ın "2015 Mali Beklentiler Durum Raporu"na yansıdı. Cari transferlerde yüzde 975.33'lük harcamanın gerekçesi anlatılırken, şu ifadeler kullanıldı: "Suriye'de meydana gelen iç karışıklıklar nedeniyle ülkemizde Geçici Barınma Merkezlerinde bulunan geçici koruma altındaki Suriyelilerin barınma, iaşe, sağlık ve benzeri acil ihtiyaçlarının karşılanmasında ve diğer illerde kendi imkanlarıyla barınan Suriyelilerin de sağlık giderlerinde kullanılmak üzere toplamda ilk 6 aylık dönemde 856 milyon 130 bin 522 TL acil yardım ödeneği valiliklere gönderilmiştir. Ayrıca afet ve acil durumlar için yapılan diğer ödemelerle birlikte toplam harcama 1 milyar 063 milyon TL olmuştur."
Suriye'den sığınmacıların sınıra akın etmesiyle birlikte Türkiye tarihi bir sorumluluk üstlenilmişti. Halen 220 bini aşkın kişi kamplarda kalıyor. Buna karşın uluslararası camia, yardım sözünü tutmadığı gibi, verdiği desteği de azalttı. BM, "fon yetersizliği"ni gerekçe göstererek, Dünya Gıda Programı kapsamında sığınmacılara yaptığı gıda yardımını askıya almıştı. Askıya alınana kadar da yapılan yardım 700 milyon dolarda kalmıştı. Uluslararası toplumun sağladığı destek de, Türkiye'nin harcamasının 20'de biri değil.
SIĞINMACI SAYISI 2 MİLYONU AŞTI
Savaşın başından beri Türkiye'nin kucak açtığı Suriyelilerin sayısı 2 milyonu aştı. Barınma merkezlerinde, sığınmacıların sadece barınma ve gıda değil, sağlık, eğitim, ibadet, psikososyal destek gibi birçok ihtiyaçları da karşılanıyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...