Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

DHKP-C'nin 'kanlı' tarihi

/ Kaynak: AA
DHKP-C'nin 'kanlı' tarihi

GÜNDEM Haberleri  / AA

AB'nin terör örgütü listesinde yer alan DHKP-C'nin nihai amacı, Türkiye'de mevcut anayasal düzeni silahlı mücadele ile yıkmak.

Faaliyete geçtiği 1994 yılından itibaren Özdemir Sabancı suikasti, Gazi Mahallesi olayları ve F Tipi cezaevlerine karşı gerçekleştirdikleri ölüm oruçları ile Çağlayan Adliyesi'nde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alındıktan sonra şehit edilmesi dahil birçok kanlı terör eylemi gerçekleştiren DHKP-C'nin son hedefi, İstanbul'daki ABD Başkonsolosluğu oldu.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, 1960'lı yıllarda "milli demokratik devrim tezi" ve Mahir Çayan'ın savunduğu "yeni sömürgecilik olgusu" doğrultusunda Mahir Çayan, Münir Ramazan Aktolga, Yusuf Küpeli tarafından kurulan THKP-C, Çayan ve beraberindeki 9 kişinin Kızıldere'de düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından THKP-C/Kurtuluş, Devrimci Yol, MLSPB, THKP-C/HDÖ, Devrimci Sol gibi gruplara ayrıldı.
Aynı dönemde üniversitelerde yapılanan Dev-Genç'te de çözülmeler sonucunda yeni bir yapılanma gerçekleşti. Parti kurulmasını benimseyen yeni oluşum, partinin güncel politik-toplumsal çalışma içerisinde devrimci bir hareketin oluşmasına yönelik bir mücadele süreci yürütmesi gerektiğini savundu.
Öte yandan Devrimci Yol üyesi Bülent Uluer, Paşa Güven ve Dursun Karataş'ın başında olduğu bir grubun örgüt merkeziyle fikir ayrılığına düşmesi sonucu Devrimci Sol adıyla yeni bir örgüt kuruldu.
- İki suikasti üstlendi
Devrimci Sol, 27 Mayıs 1980'de MHP Milletvekili Gün Sazak ile eski başbakanlardan Nihat Erim'in suikast sonucu öldürülmesini üstlenerek, suikastin "Mahir Çayan ve arkadaşlarının intikamının alınması" amacıyla düzenlendiğini duyurdu.
1980 askeri darbesi sonrasında örgütün üyelerinin büyük çoğunluğu cezaevine girdi. 1981'de açılan davada Devrimci Sol üyesi sanık sayısı bin 243'e ulaştı. 11 yıllık bir yargılamanın ardından sanıklara "örgüt yöneticiliği yapma", "adam öldürme", "kamu malına zarar verme", "polise mukavemet" gibi çeşitli suçlardan dolayı 250 idam ve çeşitli müebbet cezaları istendi.
- Örgütün bazı eylemleri
Terör örgütü, emekli Korgeneral İsmail Selen, Bölge Jandarma Komutanı Tuğgeneral Temel Cingöz, örgütün eski üyelerinden Paşa Güven, eski MİT müsteşarı ve eski İstanbul 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Adnan Ersöz, emekli Oramiral Kemal Kayacan, İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Şakir Koç ve koruması ile İstanbul Şişli'de bir kahvehanede oturan Gasp Masası'nda görevli 5 polis memurunun öldürülmesi gibi birçok olayı gerçekleştirdi.
Özellikle 1991'den sonra düzenlenen operasyonlarda Sinan Kukul, Niyazi Aydın, Dursun Karataş'ın eşi Sabahat Karataş gibi terör örgütünün elebaşılarının da aralarında bulunduğu pek çok militanın ölü ele geçirilmesinden sonra örgütün eylemlerinde azalma görüldü.
- DHKP-C
Devrimci Sol örgütünün partileşme kararı alması ile Dursun Karataş liderliğinde Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C), Marksist-Leninist akımın propagandasını yapmak amacıyla 30 Mart 1994'te kuruldu.
Parti siyasal faaliyetler ve propagandadan sorumluyken, cephe de askeri örgütlenme ile silahlı eylemlerin sorumluluğunu üstlendi.
- Terör örgütü listesinde
Türkiye, ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin terör örgütü listesinde yer alan DHKP-C, nihai amacını, "Türkiye'de mevcut anayasal düzeni yıkmak" olarak açıkladı.
Emniyet kaynaklarına göre, eylemleri nedeniyle yurtdışında birçok ülkede kırmızı bültenle aranan terör örgütü DHKP-C'nin elebaşısı Dursun Karataş'ın 11 Ağustos 2008'de ölümünün ardından örgütte liderlik sorunu ortaya çıktı. 2014'te yurt dışında yakalanan Hüseyin Fevzi Tekin, örgütün yeni elebaşısı olarak görüldü.
DHKP-C yöneticileri, Almanya, Belçika, İtalya, Hollanda ve Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde örgüt adına faaliyetler sürdürdü.
- Örgütün kanlı eylemleri
Örgüt, ABD ve NATO askeri ve lojistik tesisi bombalanması, Koç Holding'in deposunun basılarak tahrip edilmesi, polis memuru Rüştü Erdem'in öldürülmesi, 1996'da Sabancı İş Merkezi'nde Sabancı Holding Yönetim Kurulu Üyesi Özdemir Sabancı, Toyota SA Genel Müdürü Haluk Görgün ve başkanlık sekreteri Nilgün Hasefe'nin öldürülmesi ile 2013'te Ankara'da ABD Büyükelçiliği'ne yönelik canlı bomba eylemi, Adalet Bakanlığı ve AK Parti Ankara Genel Merkezi'ne düzenlenen saldırı ve Emniyet Genel Müdürlüğü ve ek binalarına yönelik roketli saldırı gibi birçok olayı üstlendi.
Ayrıca, örgüt üyeleri ile karşıt görüşlüler arasında Okmeydanı'nda çıkan kavgada Burak Karamanoğlu'nun yaşamını yitirmesi, 2014'de Ataşehir-Yenisahra'da polis aracının taranması, 1 Ocak 2015'te Dolmabahçe'ye 2 el bombası atılması ile 31 Mart 2015'te İstanbul Çağlayan'daki Adalet Sarayı'nda Berkin Elvan davasına bakan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın rehin alınması ve şehit edilmesi de örgütün düzenlediği eylemler arasında yer aldı. Ayrıca 1 Nisan 2015'te örgüt üyesi Elif Sultan Kalsen tarafından İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne el bombası ve Kalaşnikof tüfeği ile saldırı düzenlendi. Olayda Elif Sultan Kalsen ölürken, 1'i polis 2 kişi yaralandı.
- HDP binalarına düzenlenen saldırınının arkasından da DHKP-C çıktı
Öte yandan 18 Mayıs 2015'te Adana Seyhan ve Mersin Akdeniz'deki HDP parti binalarında el yapımı bombaların patlaması sonucu 4 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıları gerçekleştirdiği tespit edilen Savaş Yıldız'ın 2007'de Ankara'da yasa dışı sol örgütün faaliyetlerine katılarak tutuklandığı, 21 Haziran 2007'de İstanbul'da DHKP/C terör örgütüne bağlı Devrimci Halk Güçleri (DHG) içerisindeki faaliyetlerinden dolayı gözaltına alındığı, 22 Haziran 2007'de cumhuriyet savcılığından serbest bırakıldığı bildirilmişti.
- Hedef yine ABD
Örgüt son olarak dün sabah saatlerinde Sarıyer'deki ABD Başkonsolosluğuna silahla ateş açılması olayını gerçekleştirdi. Silahlı saldırının ardından düzenlenen operasyonda örgüt üyesi Hatice Aşık yaralı ele geçirildi. Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi altına alınan Aşık'ın İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen 6 sanıklı "DHKP-C terör örgütü üyeliği" davasının 8 Temmuz tarihli duruşmasında tahliye edildiği ortaya çıktı.
- Yasa dışı yollardan ülkeye giren DHKP-C terör örgütü mensupları
Yunanistan'dan iadesi istenen çoğu DHKP-C terör örgütü üyesi terör örgütü mensuplarından 37'sinin iadesi reddedildi. Yunanistan'ın, DHKP-C terör örgütü mensuplarının yoğun bir şekilde barındığı bir ülke olduğu ve bu ülkeden kimi örgüt mensuplarının zaman zaman silahlı/bombalı eylem gerçekleştirmek üzere yasa dışı yollardan Türkiye'ye giriş yaptığı iddia ediliyor.
- Yunanistan'dan yasa dışı giriş yaparak eylem yapanlar:
"2013'te ABD'nin Ankara Büyükelçiliğine yapılan intihar saldırısının faili olan DHKP-C terör örgütü üyesi Ecevit Şanlı,
2012'de İstanbul-Bahçelievler Yenibosna 75. Yıl Polis Merkezi'ne karşı düzenlenen silahlı ve bombalı eylemi gerçekleştiren Nebiha Aracı,
2012'de İstanbul Gaziosmanpaşa'da Polis Memuru Mücahit Daştan'ın silahla şehit edilmesi ve 2 vatandaşın yaralanması olayının faili Nurgül Acar,
2012'de İstanbul İstinye Şehit Muhsin Bodur Polis Merkezine karşı yapılan silahlı saldırı olayının faili Erdal Dalgıç,
2013'te Ankara'da Adalet Bakanlığı ile AK Parti Genel Merkez binasına karşı eş zamanlı olarak gerçekleştirilen bombalı/silahlı eylemin failleri olan Hasan Biber ve Muharrem Karataş.
2013'te Ankara-Dikmen Emniyet Genel Müdürlüğü Ek Hizmet Binası ile polisevine karşı roketli saldırı gerçekleştiren Muharrem Karataş ve Serdar Polat isimli şahısların Yunanistan'dan yasa dışı olarak ülkeye giriş yaptıkları tespit edildi.
Ayrıca Bulut Yayla isimli DHKP-C terör örgütü mensubu da 31 Mayıs 2013'te Yunanistan'dan Türkiye'ye yasa dışı olarak giriş yaparken yakalandı.


GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...