Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ASELSAN'a Rusya'da yoğun ilgi

/ Kaynak: AA
ASELSAN'a Rusya'da yoğun ilgi

GÜNDEM Haberleri  / AA

MAKS-2015'e katılan tek Türk şirket ASELSAN'ın son havacılık ürünlerini sergilediği standına yoğun ilgi gösterildi.

Rusya'da düzenlenen uluslararası havacılık ve uzay fuarı MAKS-2015'e katılan tek Türk şirketi olan savunma sanayi kuruluşu ASELSAN'ın son havacılık ürünlerini sergilediği standına yoğun ilgi gösterildi.


ASELSAN Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Sedat Nazlıbilek, şirketin fuardaki standında AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, fuara katılma kararının işbirliğini artırma ve küresel rekabet gücünü güçlendirmek için yeni yollar araştırma ihtiyacından doğduğunu belirtti. Nazlıbilek, son 10 yılda dünyanın en büyük savunma şirketlerinden biri haline gelen ASELSAN'ın gelişmeye ve büyümeye devam ettiğini söyledi.


"ASELSAN, bu yıl dünyadaki en büyük 100 savunma şirketi listesinde 62'inci sırada yer aldı. Gelecek birkaç yıl içinde dünyadaki en büyük 50 savunma şirketi arasında olmayı umuyoruz" diyen Nazlıbilek, geçen yıl listede beş basamak birden yükseldiklerine dikkat çekti.


Nazlıbilek, şirketin iyi dinamikleri nedeniyle iyimser olduklarını, başarının ASELSAN'ı yeni pazarlara açılmaya ittiğini, ürünlerini şimdilik beş kıtada 50 ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti.


Türkiye'deki üretim tesislerinin yanında Kazakistan, Ürdün ve Güney Afrika'da ortaklıkları bulunan ASELSAN'ın ürünlerinin yüzde 20'sini ihraç ettiğini belirten Nazlıbilek, bu oranı gelecek yıllarda yüzde 50'ye çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi. Şirketin MAKS-2015'e katılmasının bu anlamda yararlı olduğunu söyleyen Nazlıbilek, fuarda bulunmalarının potansiyel ortaklarla yeni işbirliği imkanları geliştirmeye yardımcı olduğunu ifade etti.


Nazlıbilek, "Rus ve Avrupalı şirketlerin temsilcileriyle başarılı görüşmeler gerçekleştirdik. İki taraf için de yararlı oldub İletişimi ve işbirliğini devam ettirme kararı aldık. Rosoboronexport, Airbus, Sukoi, Izhevskiy Radiozavod, Kazakistan 405 Uçağı Tamir Merkezi şirketlerinden temsilcilerle görüştük" dedi.


Rosoboronexport ile anlaşma


Bölgesel Pazarlama Müdürü Sencer Şahin de ASELSAN tarafından tasarlanan ve üretilen elektrooptik sistemlerin Rosoboronexport ve ona bağlı kuruluşlarla üçüncü ülkelere sevkiyatı konusunda anlaştıklarını söyledi.


ASELSAN yönetiminin, şirketin gelişmesinde ve küresel bir oyuncu olarak güçlenmesindeki temel unsurlardan araştırma ve geliştirmeye büyük önem gösterdiğini belirten Şahin, "AR-GE'ye yıllık harcadığımız miktar bazen ASELSAN'ın yıllık cirosunun yüzde 30-35'ine ulaşıyor. Bu yıl 1,1 milyar dolar gelirimiz vardı, yani yaklaşık 400 milyon dolarını araştırma ve geliştirmeye harcadık" ifadesini kullandı.


Şahin, şirketin verimliliğinde etkili olan diğer bir faktörün çalışanların profesyonelliği olduğuna dikkat çekerek, yaklaşık 5 bin personeli bulunan ASELSAN'ın personelinin yüzde 65'inin mühendis olduğunu belirtti.


Çalışanların çoğunun yüksek lisans, yüzde 10'unun da doktora eğitimi aldığına işaret eden Şahin, "Personelin yüzde 27'si de teknik personel, yani ASELSAN çalışanlarının yüzde 80'i 'teknik' eleman. Biz Türkiye'nin teknoloji üssüyüz" ifadesini kullandı.


Havacılık Sistemleri Birim Başkanı Yüksel Serdar ise ASELSAN'ın 1988'den beri havacılık işinde olduğunu, uçuş idare sistemleri, görev bilgisayarları, çok fonksiyonlu göstergeler, kokpit kontrol üniteleri, seyir sistemleri, mağaza yönetim sistemleri, hava iletişimi, elektronik savaş ve elektrooptik sistemler geliştirerek ürettiğini söyledi.


Bu sistemleri her türlü hava araçlarına entegre ettiklerini dile getiren Serdar, şimdiye kadar 500 kadar hava aracına aviyonik modernizasyon ve entegrasyon çözümleri sağladıklarını belirtti. Serdar, "ASELSAN, havacılık sistemleri ve teknolojileri alanında uluslararası yeterlilikte bir şirket haline gelmiştir" dedi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...