Suriyeliler'in dönüş izdihamı

/ Kaynak: DHA
Suriyeliler'in dönüş izdihamı

GÜNDEM Haberleri  / DHA

Kurban Bayramı dolayısıyla ülkelerine dönmek isteyen Suriyeliler, sınır kapılarında izdihama neden oldu.

TÜRKİYE'de sığınmacı olarak yaşayan ve Kurban Bayramı nedeniyle ülkelerine gitmek isteyen Suriyeliler, Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı'na akın etti. 


Yoğunluğun yaşandığı sınır kapısı önünde Suriyeliler'in bir an önce ülkesine gitmek istemesi izdihama yol açtı.


Savaştan kaçarak geldikleri Türkiye'nin çeşitli kentlerinde kalan ve yakınlarıyla bayramlaşmak amacıyla ülkelerine geçmek isteyen Suriyeli sığınmacılar, dün sabahtan itibaren Öncüpınar Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu. Dün yaşanan yoğunluk ve izdiham nedeniyle öğleden sonra durdurulan geçişlere bu sabah yeniden başlandı. Dün 7 bin 900 kişinin Suriye'ye gittiği Öncüpınar Sınır Kapısı önünde bu sabah erken saatlerde binlerce kişi toplandı. Aileleri ve yanlarına aldıkları hediyelik eşyalar ile sınır kapısı önüne kurulan demir bariyerin ardında toplanan Suriyeliler, kayıt işlemleri yapıldıktan sonra ülkesine gönderildi.


İZDİHAM YAŞANDI, EZİLEN VE BAYILANLAR OLDU


Ancak, saatlerin ilerlemesi ile birlikte sıranın kendilerine gelmemesinden şikayet eden ve önlerine başkalarını aldığı nedeniyle Suriyeliler arasında tartışma çıktı. Bu sırada bazı Suriyeliler de biran önce işlemlerin yapıldığı alana gitmek için ön tarafa doğru hareket edince izdiham yaşandı. Kargaşa ve izdiham sırasında bazı çocuk ve kadınlar ezilme tehlikesi, birçok kişi de baygınlık geçirdi. Baygınlık geçirenlere sağlık ekipleri tarafından müdahale edilirken, bazı bebek ve çocuklar da görevliler tarafından ezilmekten son anda kurtarıldı. Bu sırada polisler, yaşananları takip eden gazetecileri de güvenliklerini sağlayamayacakları gerekçesiyle bölgeden uzaklaştırdı.


SINIR KAPISINA GELEN YOLLAR KAPATILDI


Binlerce Suriyelinin halen ülkesine gitmek için beklediği Öncüpınar Sınır Kapısı'nda Göç İdaresi Müdürlüğü, kayıt işlemlerini görevli sayısını artırarak hızlandırırken, yoğunluk ve izdihamın önlenmesi için de farklı tedbirler alındı. Takviye polis ekipleri sınırda görevlendirilirken, trafik polisleri de yoğunluğu eritmek ve izdihamın önüne geçmek için yeni sığınmacıların gelmesinin önlenmesi için Öncüpınar Sınır Kapısı'na giden yolları ulaşıma kapattı.


Yetkililer, sınır kapısı önünde bekleyen binlerce kişinin işlemlerinin yapılarak ülkesine gitmesinin ardından, alana yeni Suriyelilerin gelişine izin verileceğini bildirdi.


SURİYELİLER BAYRAMLAŞMAYA GİDİYOR


KURBAN Bayramı nedeniyle Suriyelilere ülkelerine gidiş geliş için izin verildi. Bayramı ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyeliler, Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Cilvegözü Sınır Kapısı'nda yoğunluk oluşturdu.


Güvenlik gerekçesiyle giriş çıkışlara kapatılan Cilvegözü Sınır Kapısı'nda geçen Ramazan Bayramı'nda olduğu gibi Kurban Bayramı'nda da Suriyelilere 10 günlüğüne ülkelerine gidip gelmek için izin çıktı. Pasaportları ve AFAD tarafından kendilerine verilen yabancı tanıtım kartı olan Suriyelilerin giriş çıkışlarına izin verilen kapıda Suriyeliler, işlemlerin ardından ülkelerine geçebiliyorlar. 


İzin çıktığını öğrenen Suriyeliler kapıda yoğunluk oluştururken, öğle saatlerine kadar 2 bin 500 Suriyelinin ülkesine geçtiği belirtildi. Bazı Suriyelilerin geceden gelerek kapıda beklediği öğrenilirken, zaman zaman da izdiham yaşandı. 


'YAKINLARIMIZI ÖZLEDİK'


10 günlük izni ülkelerinde değerlendirmek isteyen Suriyelilerden Mahir Said, ailesiyle birlikte İdlib'in Maarrat Numan Kasabası'na gideceğini belirterek, "Kalabalık olacağını tahmin ettiğimiz için geceden geldik. Hava oldukça sıcak, çocuklarımız sıcaktan etkilendi" dedi.


Muayyed Hasan ise bayramlaşmak için verilen izin nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ederken, eşinin çatışmalar sırasında öldüğünü anlatan Vefa Bettel de, "Bayramda geçiş izni verildi. Ölülerimiz, mezarlarımızı ziyaret edip yakınlarımızla bayramlaşacağız. En çok çocuklarımız etkilendi. Kimliği olanların geçişine izin veriliyor. Toprağımızı yakınlarımızı çok özledik. Biz bir an önce çıkış yapmak ve ulaşmak istiyoruz" diye konuştu.

GÜNDEM
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...