Terör, bölge halkını vurdu

Terör, bölge halkını vurdu

GÜNDEM Haberleri

Terör örgütü PKK'nın eylemleri bölgedeki halkı da vurdu. Çözüm sürecinin bitmesinin ardından günü iş yapamadan kapatan esnaf kan ağlıyor.

BUKET GÜVEN-GAP İZLENİMLERİ
Bölgenin çehresini değiştiren asrın projesinde son durumu yerinde görmek için GAP İdaresi Başkanlığı'ndan davetiye ulaştığında aklımıza gazeteci olarak ilk gelen güvenlik endişesi oldu. Ancak bu kaygımızın Gaziantep-Şanlıurfa-Mardin üçgeninde geçirdiğimiz üç gün boşuna olduğunu gösterdi. Bölgede şehirler arasında ulaşımın Türkiye'nin batısı ya da kuzeyindekinden farksız-sorunsuz cereyan ettiğini gözlemledik. Ziyaretimizde ana sohbet konusu Türkiye genelinde her vatandaşın aklını tırmalayan terörle mücadele ve çözüm sürecinin akıbeti oldu. Halkın tek isteği temmuzdan önce olduğu gibi yine huzur ve refaha dönülmesi. Terörün yeniden başladığı tarihten bu yana iş yapamadıklarını hatta birçok iş yerinin kepenk kapattığını anlatan esnaflar Güneydoğu'ya geçen yıl gelen turist sayısının 2 milyonu aştığını hatırlattı. Otellerdeki doluluk oranının yüzde 90 seviyesinden yüzde 20'e düştüğüne işaret eden iş yeri sahipleri turizmin olumsuz etkisinin istihdama da darbe vurduğunu hatırlattı.
Çözüm sürecinin tarihi evleriyle dünyanın göz bebeği olan Mardin'e sağladığı canlılığa inat son dönemde terörün şehre vurduğu darbeyi bir otel işletmecisi şu dramatik sözcüklerle özetliyor: “Bütün odaların ışıkları açıktı. O ışık tüm Mardin'i aydınlatıyordu. Ama şimdi akşam olunca odalarının bir tanesinin bile ışığı yanmıyor. Gece ile biz de karanlığa gömülüyoruz. Artık Mardin'in terör ile değil, tarihî mekânları, yemekleri ve kültürüyle anılmasını istiyorum.” 
Peygamberler diyarı Şanlıurfa da terör olaylarından etkilenen bir diğer il. Vatandaşlar, haziran ayından sonra Urfa'ya gelen turist sayısında ciddi düşüş yaşandığının altını çiziyorlar. Kubbeli ev geleneğini günümüze kadar devam ettiren Harran'da konuştuğumuz esnaflar bazı günleri siftahsız kapattıklarının altını çiziyor. Yaptıkları mukayese ise oldukça ilginç: “Geçtiğimiz yıl 1 günde gelen ziyaretçi bu sene 2-2.5 ayda gelmedi. Çiftçilik yapmazsak geçinemeyecek durumdayız.”
 Bölgenin sanayi başkenti Gaziantep esnafı da terörden oldukça şikâyetçi. Gaziantep'in terörden uzak bir şehir olduğunu söyleyen esnaflar, “Şehrimizin terör ile anılmasını kesinlikle istemiyoruz” diye konuştu.
BİZ BARIŞ İSTİYORUZ
Bölgedeki halk her şeye rağmen umudunu kaybetmeyerek, “Biz sadece barış istiyoruz. Barış gelecekse 1 yıl daha böyle beklemeye razıyız” ifadelerini kullandı. 



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...