Ege Denizi'nde kurtarılan sığınmacılar yaşadıklarına sevinemedi

/ Kaynak: AA
Ege Denizi'nde kurtarılan sığınmacılar yaşadıklarına sevinemedi

GÜNDEM Haberleri  / AA

Ege Denizi açıklarında alabora olan teknelerinden sağ kurtarılan 15 Suriyeli, yaşadıklarına sevinemedi.

Ege Denizi açıklarında alabora olan teknelerinden sağ kurtarılan 15 Suriyeli, kayıp akrabalarının bulunmasını umut ediyor.


Suriyelilerden Cihan Cemil, yaptığı açıklamada, yaklaşık bir hafta önce akrabalarıyla İzmir'e geldiklerini ve Ege Denizi'nden Avrupa'ya geçmek istediklerini söyledi. 


Organizatörlerle anlaştıktan sonra bindikleri teknenin yol boyunca arıza yaptığını belirten Cemil, çocukları daha güvende olmaları için küçük bir kamaraya indirdiklerini anlattı. 


Tekne su almaya başlayınca çocuklarını kurtaramadıklarını ve sağ kurtulanların 5 saat boyunca deniz üstünde yardım beklediğini dile getiren Cemil, yaşları 6 ve 11 arasında değişen 2'si erkek biri kız 3 çocuğunun da hala kayıp olduğunu vurguladı. 


Kurtulduğuna sevinemediğini, acısının tarif edilemez olduğunu ifade eden Cemil, "Sağ da olsa ölü de olsa çocuklarımı istiyorum, perişanız, yardım edin" dedi. 


Çocukların dedesi Muhammed Cemil de tekneye yaklaşık 30 akraba bindiklerini, ancak çoğu çocuk 15 kişinin henüz kurtarılamadığını kaydetti.


Konuşurken fenalaşan Cemil, gelecek için plan yapamadıklarını, tek isteklerinin kayıpların bulunması olduğunu kaydetti.


15 kişi kayıp


Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, ihbar üzerine Aydın'ın Kuşadası Körfezi açıklarında, balıkçı tekneleri ve Ege Liman İşletmelerine ait "Palaemon" isimli römorkörün da katılımıyla kurtarma çalışması başlatmıştı. Çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan 15 sığınmacı kurtarılmış, kayıp olduğu belirtilen 15 kişiye ulaşılamamıştı. 


Sağ kalanların balıkçılar tarafından kurtarılması ve 1,5 yaşındaki Muhammed Halef'in denizden çıkarılması görüntüleri, kamuoyuna yansımıştı.


Sığınmacılara yasa dışı geçiş sağlayan kişi tutuklandı


Kuşadası Körfezi açıklarında önceki gün alabora olan teknedeki sığınmacıları yasa dışı yollardan yurt dışına kaçırmayı organize ettikleri iddiasıyla gözaltına alınan 2 kişiden biri tutuklandı.


Gözaltına alınan Z.A. (52) ve Ö.A'nın (20), Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Grup Amirliğindeki işlemleri tamamlandı.


Adliyeye sevk edilen zanlılardan Ö.A, "Örgütlü olarak göçmen kaçakçılığına aracılık etmek" suçlamasıyla sevk edildiği mahkemece tutuklandı. Z.A, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 


Kuşadası Körfezi açıklarında, önceki gün alabora olan teknedeki 45 sığınmacı kurtarılmış, kayıp olduğu belirtilen 15 kişi için arama çalışması başlatılmıştı.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...