Balbay’a niyet Zana’ya kısmet

Düzenleyen:
Balbay’a niyet Zana’ya kısmet

GÜNDEM Haberleri

24 yıl sonra TBMM’de yeni bir yemin krizine sebep olan HDP’li Leyla Zana, Anayasa’ya uygun yemin edene kadar kürsüye çağrılacak.

Haber Merkezi ANKARA
Meclis’te 24 yıl sonra yeni bir yemin krizine sebep olan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, siyasetin gündemine oturdu. Milletvekili yemini için geldiği kürsüde, söze Kürtçe “Kalıcı ve onurlu bir barış umuduyla” diye balayan Zana, “Türk milleti” ifadesi yerine “Türkiye milleti” dedi. Bu yüzden yemini geçersiz sayıldı. Yemin töreni öncesi yaptıkları Kürtçe sözler, tutanaklara “X” olarak giren Zana, Anayasaya uygun yemin etmediği için hiçbir yasama faaliyetine katılmayacak, TBMM komisyonlarında üye olamayacak. Yasa teklifi ile yazılı ve sözlü soru önergesi veremeyeceği için Meclis’in denetim işlemlerine de katılamayacak. Buna karşılık, milletvekili sosyal haklarından faydalanabilecek, maaş almaya devam edecek. 2011 seçimleri sonrasında Ergenekon ve Balyoz’dan tutuklu bulunan MHP’li Engin Alan ve CHP’li Mustafa Balbay milletvekili seçildikleri halde yemin etmedikleri için maaş alamamıştı. Daha sonra yapılan bir düzenleme ile yemin edemeyen vekillere de maaş ödenmesi kararlaştırıldı. TBMM içtüzüğüne göre Zana, Anayasaya uygun yemin etmediği sürece her genel kurul oturumunun başında yemin etmesi için kürsüye çağrılacak. Yani Meclis’te gong, haftanın üç günü Zana için çalacak.
Meclis’e ilk defa 1991 yılında giren Zana, o dönem Meclis’teki yemin törenine yakasında sarı kırmızı ve yeşil renkli bir mendil ve aynı renklerde bir saç bandıyla katılmıştı. Zana Türkçe başladığı yemini Kürtçe “Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum” şeklinde bitirmiş, geçici başkan Ali Rıza Septioğlu itiraz ederek yemini tekrarlatmıştı. Sonraki süreçte Zana’nın dokunulmazlığı düşürüldü. Türkiye, demokratik anlamda büyük ölçüde ilerleme kaydetti. Zana’nın milletvekilliğini tehlikeye düşürecek müeyyide yok. Ancak, yine de ne zaman yemin edeceği merak konusu...

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...