Putin'in askerlerinden boğazda tehlikeli oyun

Düzenleyen:
Putin'in askerlerinden boğazda tehlikeli oyun

GÜNDEM Haberleri

Moskova ateşle oynamaya devam ediyor. Rus savaş gemisi, İstanbul Boğazı’ndan geçerken bir asker omuzunda füzeyle şov yaptı. Bakan Çavuşoğlu, olayı “tacizkâr” olarak niteledi

Sınır ihlali yapan Rus jetinin düşürülmesinin ardından iki ülke arasında oluşan gerilimi daha da tırmandıracak bir skandal yaşandı. İstanbul Boğazı’ndan geçen Rus donanmasına ait gemideki bir asker, sanki ateş edecekmiş gibi omuzunda füzeyle görüntülendi.  Rus donanmasının Karadeniz Filosu’na ait gemilerden “Ropucha-1” sınıfı 158 borda numaralı çıkarma gemisi Caesar Kunikov’da yaşanan bu skandal “askeri provokasyon” olarak değerlendirildi. Olayı fotoğraflayan Boğaz gözlemcileri Yörük Işık ve Alper Boler, o anları sosyal medyada paylaştı.  Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Boğaz’dan geçen Rus savaş gemisindeki askerin omzunda füze ile görüntülenmesiyle ilgili olarak, “Provokasyon var, tacizkâr bir geçiş... Rus savaş uçaklarının izinsiz bir şekilde hava sahamızı ihlal etmesiyle, Rus savaş gemilerinin Boğaz’dan geçmesi çok farklı bir şey” dedi. Boğazlardan geçişlerin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, geçişlerin uluslararası anlaşmalara uygun bir şekilde yapıldığını ve ister Rus olsun ister başka milliyetten olsun boğazlardan geçiş yapmak isteyen gemilerin nasıl geçeceğinin kurallarının belli olduğunu vurguladı. 
BİR CEVABI OLACAK
Çavuşoğlu, tehdit olarak algılanan durumlarda gerekli cevabın verileceğine dikkati çekerek, “Dolayısıyla Rus savaş gemisinin üzerinde askerin, gemideki füzeyi ya da teknik olarak neyse uçaksavar gibi şeyleri göstererek geçmesi sadece provokasyondur. İnşallah münferit olur, doğru bir yaklaşım değil” diye konuştu. Uçak krizine de değinen Çavuşoğlu, “Rusya Ekim ayından bu yana 4 defa ihlal etmiştir sınırımızı. Ve kendilerine uyarılarda bulunduk. 2 defa özür dileyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hata yaptıklarını kabul etmişti. O gün 5 dakika içinde yapılan 10 ihlale karşı yapılan uyarılara Rus uçakları cevap bile vermeye tenezzül etmedi. Rus mevkidaşlarımıza bunu söyledik nasıl algılarsınız dedik. Angajman kurallarımızı kullandık. Tekrar etmeyin kurallarımız budur dedik. 15 Ekim’de ilk ihlalden sonra askerlerimiz arasında yapılan bir toplantıda Rus uçakları hava sahamıza en fazla 5 mil yaklaşacakları konusunda anlaşılmıştı” diye konuştu.  

Putin'in askerlerinden boğazda tehlikeli oyun

Mesaj veriyorlar

Savunma uzmanı Arda Mevlütoğlu, askerin omzundaki silahın MANPADS tipi bir uçaksavar füzesi olduğunu belirterek, “Alçak irtifadaki hedeflere karşı etkilidir. Burada NATO ve Türkiye’ye ‘Sana güvenmiyorum, senden her an bir saldırı bekliyorum, ellerim tetikte’ mesajı verilmektedir” dedi. 

NATO GEMİLERİ BOĞAZ’A DEMİRLEDİ

Türkiye ile Rusya arasında Rus jetinin düşürülmesinin ardından çıkan kriz sonrası NATO, bölgedeki etkinliğini artırıyor. Kanada, Portekiz ve İspanya’ya ait 3 savaş gemisi İstanbul Boğazı’na demirledi.  Ege Denizi yönünden, Çanakkale Boğazı’nı geçerek İstanbul’a gelen gemilerde çok sayıda asker nöbet tutarken, polis ekipleri de çevrede güvenlik tedbirleri aldı. 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...