Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

İsrail kabul etti, Türkiye'ye tazminat ödeyecek!

Düzenleyen:
İsrail kabul etti, Türkiye'ye tazminat ödeyecek!

GÜNDEM Haberleri

İsrail ile Türkiye ilişkilerin normalleşmesi için ön anlaşmaya vardı. İsrail Türkiye'ye tazminat ödemeyi kabul etti, işte anlaşmadaki o maddeler...

İsrail Türkiye ile anşalmaya vardı. Tazminat ödemeyi kabul etti.Anlaşmada dikkat çeken maddeler var, işte haberin detayları...Üst düzey Dışişleri yetkilisi "İsrail ile görüştüğümüz doğru, ama ilişkiler onarılmadı. Fakat bunun yakın olduğunu söyleyebilirim" dedi. İsrail televizyonu Kanal 10'a göre ise İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Büyükelçiler başkentlere geri dönecek. 2010'daki Mavi Marmara saldırısıyla gerilen İsrail ile Türkiye ilişkilerinin onarılması için ön anlaşma sağlandı.  İsrail televizyonu Kanal 10’un haberine göre, İsrail, Mavi Marmara saldırısında ölenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecek. Üst düzey Dışişleri yetkilisi ise İsrailli yetkililerle İsviçre'de görüşmeler yaptıklarını doğrulasa da "İsviçre de görüştüğümüz doğru. Ama ilişkiler onarılmadı. Fakat bunun yakın olduğunu söyleyebilirim." dedi. 
 
Kanal 10’a göre anlaşmada yer alan maddeler ise şu şekilde:
- Ülkeler, büyükelçilerini yeniden görevlendirecek.
- İsrail askerlerine karşı açılan davalar kapatılacak.
- İsrail, Mavi Marmara saldırısının kurbanları için fon oluşturacak
- Türkiye, topraklarında “terörist” aktivitelere izin vermemek için irade bildirdi
- Gush Etzion’da 3 yerleşimci gencin kaçırılıp öldürülmesi olayının arkasında olan Hamas üyesi Salah Aruri Türkiye'den sınırdışı edilecek.
- Türkiye, topraklarından bir gaz boru hattının geçişine izin verecek
- İsrail’in Türkiye’ye doğalgaz satması için derhal görüşmelere başlanacak
 
Reuters'a konuşan İsrailli bir yetkili de Türkiye ile İsraila rasında ön anlaşmanın sağlandığını doğruladı
Türkiye’nin İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için bugüne dek üç şart sürdü. Bunlar Mavi Marmara saldırısı için özür dilenmesi, saldırıda ölen 9 Türk’ün ailelerine tazminat ödenmesi ve Gazze’ye yönelik ablukanın kaldırılmasıydı. 2013 Mart’ında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, o dönem başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak saldırı için özür dilemiş ve tazminat ödemeyi kabul etmişti. Ancak o günden bu yana ilişkilerin normalleşmesi için iki taraftan da herhangi başka bir adım gelmemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilere yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin üç şartının kabul edilmesi halinde İsrail ile ilişkilerin normalleşebileceğini, bunun da bölge için büyük faydaları olacağını belirtmişti. İsrail’in tazminat ödeme taahhütü ve anlaşma, bu açıklamadan yalnızca birkaç gün sonra geldi.
(Kanal 10, Reuters)

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...