İki sıkıntılı başlık

Düzenleyen:
İki sıkıntılı başlık

GÜNDEM Haberleri

“Yeni anayasa çalışmaları vatandaşlık tanımı ve yönetim şekli konusunda tıkanacak gibi görünüyor”

Yücel KAYAOĞLU ANKARA

VATANDAŞLIK TANIMI  -   BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni anayasa konusunda muhalefet partileri ile yaptığı temaslardan sonra kurmaylarına “Yeni anayasa çalışmaları vatandaşlık tanımı ve yönetim şekli konusunda tıkanacak gibi görünüyor” dediği öğrenildi. AK Parti’nin önceki gün yaptığı MYK toplantılarında Davutoğlu’nun muhalefet liderleri ile yaptığı yeni Anayasa görüşmeleri ve dokunulmazlık tartışması masaya yatırıldı. Yeni Anayasa konusunda TBMM’de kurulacak uzlaşma komisyonunda her partinin eşit sayıda üye ile temsil edilmesi, ancak kararların oy çokluğu ile mi oy birliği ile mi alınması konusunda farklı görüşler ortaya çıktı. 
Bazı üyeler, komisyondaki değişikliklerinin oy çokluğu ile yapılmasının ‘Komisyon çalışmalarını hızlandıracağını’ dile getirirken, bazı üyeler ise oy çokluğu uygulamasının AK Parti açısından risk olabilecek sonuçlara neden olacağını söyledi. Bu görüşü savunan AK Partililer, “Üç muhalefet partisi bir araya gelip, bizim itiraz ettiğimiz bir düzenlemeyi yapabilirler veya örneğin yönetim şekli ile ilgili değişiklik oylanırken üç partinin üyeleri ret verirse, bu değişiklik yapılamaz” görüşünü dile getirdi. Ancak, MYK’daki çoğunluk komisyondaki kararların oy çokluğu ile alınması yönünde görüş bildirdi. Bu konudaki son karar ise Başbakan Davutoğlu’nun TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yapacağı görüşmeden sonra verilecek. 
MYK toplantısında yeni Anayasa yapılması konusunda tüm partilerin uzlaştığı, ancak yönetim şekli (başkanlık mı parlamenter sistem mi) ve vatandaşlık tanımı konusunda yol alınmasının mümkün olmadığı değerlendirmesi yapıldı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...