HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Cizre ve Yüksekova'nın il olması 3 sebep: Güvenlik, nüfus ve coğrafi yapı

Düzenleyen: /
Cizre ve Yüksekova'nın il olması 3 sebep: Güvenlik, nüfus ve coğrafi yapı
Cizre, Yüksekova, Haber

GÜNDEM Haberleri

TBMM’ye gelecek düzenleme ile Hakkari ve Şırnak’taki valilik, emniyet, yargı ve jandarma birimleri Cizre ve Yüksekova’ya kaydırılacak.

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı Yüksekova ve Cizre’nin il yapılması düşüncesinin detayları ortaya çıkmaya başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında geçen hafta yapılan güvenlik zirvesinde de ele alınan Hakkari’nin Yüksekova’ya, Şırnak’ın da Cizre’ye taşınması planının sebepleri, “Güvenlik, nüfus ve coğrafi yapı’ şeklinde sıralandı.
İki ilçenin il yapılması adımı, terörle mücadele master planında yer alıyor. AK Parti kaynakları, Yüksekova’nın ve Cizre’nin il yapılması düşüncesinin altındaki gerekçeleri şöyle sıralıyor:
“Hakkari 70 bin, Yüksekova 120 bin, Cizre 133 bin, Şırnak ise 90 bin nüfusa sahip. Yani bu ilçeler, il merkezlerinin nüfusundan fazla. Coğrafi açıdan Şırnak ve Hakkari dağlık bir alanda yer alıyor. Halbuki, Cizre ve Yüksekova daha düz alanda kurulu. Kent gelişimi açısından da daha verimli. Havaalanları da yine Cizre ve Yüksekova’da bunuyor.
Diğer bir sebep ise güvenlik... Çünkü, örgütün etkili olduğu (eylemsel açıdan) yerler bu iki ilçe. Örneğin, Yüksekova’da güvenlik açısından sokakta dolaşmak güç iken Hakkari’de bu hissedilmiyor. Vali, emniyet müdürü ya da jandarma komutanının 60-70 kilometre öteden talimatla işi yürütmesi hayli zor. Ayrıca, Cizre sınıra yakın, devletin alan hakimiyetini elinde bulundurma açısından il olması lazım.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...