'Güvenli Bölge' AB’de

Düzenleyen:
'Güvenli Bölge' AB’de

GÜNDEM Haberleri

Suriyeli mülteci krizine kalıcı çözüm olacak 'güvenli bölge', Türkiye'nin talebiyle ilk kez AB metnine girdi. ABD ve Rusya, Avrupa ülkelerinden gelen baskıyla köşeye sıkıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel dönüşü Türkiye-AB Zirvesi'ni değerlendirdi. Zirvede genel beklentinin, Türkiye'nin sıkıştırılacağı şeklinde olduğunu ifade eden Davutoğlu, toplantıya iyi hazırlanılarak gidildiğini belirterek şunları söyledi: "AB'nin yapacakları ve bizim yapacaklarımız başlığı altında 12 maddelik bir plân hazırladık. Mülteci geçişleri ve AB ilişkilerimiz açısından bir oyun değiştiriciye ihtiyaç vardı. Kabulü zor olan unsurlar da vardı içinde. Merkel ve Hollanda Başbakanı Rutte ile 6 saat görüştük. Sonra kendi aralarında müzakere ettiler ve tekrar görüşerek bu 12 maddeyi birlikte ele aldık."
Türkiye AB liderlerini hazırlıksız yakaladı!
Mülteci geçişinin 6 binden 1800'e düşürüldüğünü ifade ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Ertesi sabah, ikili görüşmeler yaptıktan sonra zirveye gittik. Gündemde onların konsey toplantısı yoktu, ancak 12 maddeyi görüşmek üzere toplandılar. Yemekte bir araya geldik, 28 lidere ne düşündüğümü anlattım, sorularını cevaplandırdım. Sonra onlar tekrar toplandı ve uzun görüşmeler yaptılar" diye konuştu.
İSTİSMAR DURSUN
Davutoğlu, şöyle konuştu: "Öyle bir karar alalım ki, mültecilerin istismar edilmesini engellesin ama Avrupa'nın mültecileri alma sorumluluğunu ortadan kaldırmasın.
 
Şunu söyledik: Biz Ege'de yakalanan her mülteciyi Suriyeli değilse ülkesine göndeririz. Suriyelileri de kampa koyarız. Bunun karşılığı alınan her Suriyeli için bir başka Suriyeliyi mülteci olarak Avrupa'ya alırsınız."
 
Vize serbestisini Haziran'a almayı önerdiğini ifade eden Davutoğlu, bu konuda da şunları söyledi: "Bu çalışma Ekim'de olacaktı, 1 Haziran'a çekelim, dedik. Vize muafiyeti en geç Haziran sonunda gerçekleşsin. Açıkçası Merkel orada liderlik gösterdi. Çipras'a da bu işin en büyük kazananı sizsiniz dedim. Bütün masraflar artacak, 3 milyar daha istiyoruz, dedim. Geri kabulden kaynaklanan bütün masrafları da siz vereceksiniz dedim. 2018'e kadar 6 milyar EURO olacak. Ayrıca 15, 23, 24, 26 ve 31. Fasılların Hollanda dönem başkanlığı boyunca açılmasını istedik. Bunların hepsi 18 Mart'ta AB konseyinde görüşülüp nihai karara bağlanacak."
 
MUHALEFETE ÇAĞRI
 
Vizeler için çıkarılması gereken 9 kanun olduğunu ve muhalefetin bu konuyu engellememesi gerektiğini ifade eden Davutoğlu, "Kılıçdaroğlu ve Bahçeli ile konuştuğumda vize muafiyeti için gerekli desteği veririz demişlerdi" dedi. AB'nin alacağı mültecilerin 29 Kasım 2015'ten evvel gelenler arasından seçileceğini söyleyen Davutoğlu, sınırda güvenli bölge konusunda da şöyle konuştu: "Merkel, İtalya, İngiltere, Fransa başbakanları ve Putin, video konferans yaptılar. Obama ile görüşmüşler. Merkel, görüşmelerin detaylarını anlattı. O zaman başka gelişmeler dikkat çekti. Merkel, 'Yarın 5 ülke Suriye'deki durumu konuşalım" dedi. Bunun üzerine, 5 ülke toplanıp ateşkes, güvenli bölge konularını görüştük. Bazıları tam güvenli bölge ifadesine itiraz etti ama bu anlamı veren bir yazıyı oraya ekledik. Bu da ilk defa AB metinlerine girdi. Merkel de güvenli bölgeyi savundu. Siz Rusya ile konuşun, biz bölge ülkeleri ile konuşalım, hep beraber de ABD ile konuşalım, dedik."
 
Kaynak: Star

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...