Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

MHP'nin tarihindeki kurultaylar

Düzenleyen: / Kaynak: AA
MHP'nin tarihindeki kurultaylar

GÜNDEM Haberleri  / AA

Siyasi tarihinde 11 olağan büyük kongre gerçekleştiren MHP, muhaliflerin mahkeme kararı sonucu elde ettikleri hakla olağanüstü kurultaya gidiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, 19 Nisan 1987 tarihinde MÇP Büyük Kurultayı'nda parti yönetimine seçilerek genel sekreter olan Devlet Bahçeli, 6 Temmuz 1997 tarihli 5'inci Olağanüstü Kongre sonrasında MHP Genel Başkanlığı görevini üstlendi.

Bahçeli, aynı yıl kasımda gerçekleşen MHP 5'inci Olağan Kongresi'nde tekrar Genel Başkanlık görevine getirildi.

MHP 6. Olağan Büyük Kongresi'nde tekrar aday olan Bahçeli, 5 Kasım 2000'de yeniden genel başkanlığa seçildi. Bu kongrede, genel başkanlık için adaylığını açıklayan Merkez Karar Kurulu üyesi Şerafettin Toperi, adaylık başvurusunun divana verilmesinin engellendiğini iddia etmişti.

AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 genel seçimlerinde MHP'nin baraj altında kalması sonrasında istifa edeceğini ve tekrar aday olmayacağını açıklayan Bahçeli, 12 Ekim 2003'teki 7'nci Olağan Büyük Kongre'de tekrar aday oldu ve koltuğunu korumayı başardı. Bu kongrede Bahçeli'nin karşısında aday olarak çıkan Koray Aydın 137 oy alabildi.

Tek aday olarak gösterilen Bahçeli'nin tekrar genel başkan seçildiği 19 Kasım 2006'daki MHP 8. Olağan Büyük Kongresi'nde bin 174 delegeden sadece bin 139'u oy kullandı. 12 oyun geçersiz sayıldığı seçimlerde, Bahçeli bin 127 oyla yeniden seçildi.

Kongreden bir yıl sonra, 22 Temmuz 2007'deki genel seçimde Bahçeli, yüzde 14'lük oyla MHP'yi üçüncü sırada parlamentoya taşımayı başardı.

Devlet Bahçeli'nin bin 171 delegenin oyuyla yeniden genel başkan seçildiği MHP 9’uncu Olağan Büyük Kurultayı, genel başkan adayları Ahmet Reyiz Yılmaz ve Hakkı Şafak Ses’in salona gelmemesi nedeniyle tek adayla yapıldı.

MHP'de parti içi muhalefet

MHP'nin 10. Olağan Büyük Kongresi'nde altıncı kez genel başkan seçilen Bahçeli, bu kongrede 2 adaya karşı yarıştı. Bahçeli'nin en önemli rakibi 2003 yılında da genel başkanlığa aday olan Koray Aydın 441 oy alırken, Musavat Dervişoğlu ise 48 oy aldı. Kongre sonrasında ortaya çıkan sonuçlar, MHP'de parti içi muhalefetin ilk kez bu oranda yükseldiği yorumlarına neden oldu.

Bahçeli ise kurultayın kapanışında yaptığı konuşmada ''Bugün, başını kaldıran fitne, amacına ulaşamamıştır. Partimizi içten oyma ve etkisiz kılma girişimleri sonuçsuz kalmıştır. MHP'ye kurulan tuzaklar boşa çıkarılmıştır. İçimize sokulmaya çalışılan dedikodu ve entrika Türkiye sevdalısı siz değerli dava arkadaşlarım tarafından yerle bir edilmiştir" diyerek sonuca ilişkin tepkisini ortaya koydu.

Olağanüstü kurultay talepleri

Bahçeli, 21 Mart 2015'teki MHP'nin 11'inci Olağan Büyük Kurultayı'nda tek aday olarak gösterildi ve bin 149 oy alarak yeniden MHP Genel Başkanı seçildi.

Aynı sene gerçekleşen 1 Kasım Genel Seçimi'nde aday gösterilmeyen Meral Akşener, olağanüstü kurultay çağrısı yaptı. Devlet Bahçeli ise parti içinden yükselen "olağanüstü kurultay taleplerini" reddederek, kurultayın 2018'de yapılacağını açıkladı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...