Yaraları taş saracak

Düzenleyen:
Yaraları taş saracak

GÜNDEM Haberleri

Örgütten arındırılan ilçelerde istihdam projeleri devreye girdi. Sur’daki işsiz gençler taş ustası olacak, binaları tarihî dokuya göre inşa edecek

Yücel Kayaoğlu ANKARA
Güneydoğu’da devam terör operasyonların yaralarını sarmak için düğmeye basan hükümet, bu kapsamda hazırlanan sosyal bir restorasyon planını hızla devreye soktu. Bir yandan fiziki mekânların iyileştirilmesi için seferberlik ilan edilirken, bir yandan de büyük bölümü kadınlar ve gençleri kapsayacak şekilde yeni istihdam projeleri devreye girmeye başladı. Terör operasyonlarından en fazla zarar gören, Cizre, Silopi ve Sur’da kentsel dönüşüm ve restorasyon projelerinin yanı sıra, terör yaralarının sarılmasında en önemli başlıklar arasında sayılan sosyal, ekonomik ve istihdam projelerinin uygulamasına başlanıyor. AK Parti kurmaylarınca yapılan değerlendirmelerde, PKK terör örgütüne katılan her 100 kişiden 98’inin işsiz gençlerden oluştuğuna vurgu yapılarak, bölgede hızlı bir şekilde istihdam projelerinin hayata geçirilmesi gerektiği gündeme geldi. Hükümetin aldığı kararlar kapsamında, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde geçmişten bu yana yapılarda kullanılan bazalt taşını işleyecek ustalar yetiştirilmesi için gençler mesleki eğitimden geçirilecek. Bu eğitimler için başta Mardin olmak üzere, Türkiye’nin en iyi ustaları Diyarbakır’a gelecek. Taş ustası belgesi alan gençlerin Sur’un restorasyonu çalışmalarında istihdam edilmeleri planlanıyor. Kadınların için mikro kredi uygulamalarından yararlanması için yeni kolaylıklar sağlanacak.  Özel sektör yatırımlarının artırılması için makine-teçhizat desteği verilmesi gündemde.  Sur’un restorasyonu ile Cizre ve Silopi’deki kentsel dönüşüm çalışmaları için vatandaşla birebir temasa geçildi. Bunun için 30’ar kişilik halk meclisleri oluşturuldu. Bu meclislerde kentin ileri gelenleri, STK’lar, muhtarlar, imamlar ve hatta öğretmenler bile görev alıyor. Bir yandan da  belediyelerin görevi olmasına rağmen, iller bankası aracılığıyla alt yapılar tamir ediliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü ise asfalt çalışması yapıyor. HDP’nin bölgede yürüttüğü “Devlet mallarınıza el koyuyor” propagandası ise boşa çıkarıldı. Mahalle ve sokak aralarına yapılacak kurşun geçirmez kabinlerle de polis 24 saat nöbet tutarak güvenliği sağlayacak.  Hükümet kaynakları, operasyonlar nedeniyle göçen ailelerin büyük bölümünün de geri döndüğünü dile getirdi. Silopi’de evlerini terk edenlerin tamamının, Cizre’de ise büyük bölümünün geri döndüğü belirtilirken, evleri oturulamayacak durumda olanlara TOKİ’nin yeni evleri bitene kadar aylık bin lira yardım yapılması uygulaması sürdürülecek.

İÇLER ACISI MANZARA SONA ERECEK
Sur’da bazı çevrelerin iddia ettiği gibi yıkıcı bir kentsel dönüşüm olmayacak. AK Parti kurmayları, yeni yapıların hiçbirinin surların boyunu geçmeyeceğini vurguladı. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...