Vizesiz AB’ye ilk adım

Düzenleyen:
Vizesiz AB’ye ilk adım

GÜNDEM Haberleri

AB Komisyonu, Schengen ülkelerine yapılacak seyahatlerde Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılması yönünde tavsiye kararı alarak “yeşil ışığı” yaktı

Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden en önemli beklentileri arasında yer alan vize muafiyeti konusunda Brüksel’den olumlu haber geldi. Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesi’ne girişte vize serbestisi uygulanması için karşılanması gereken kriterlere ilişkin değerlendirmesinin ardından vize muafiyeti tavsiyesinde bulundu. Komisyon karşılanması gereken 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi. 67 kriteri yerine getirdiği belirtilen Türkiye’den eksikleri bir an önce gidermesi talep edildi. AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager’ın Twitter’dan fotoğrafını paylaştığı belgenin üzerinde, “AB Komisyonu Türk vatandaşları için vizelerin kaldırılmasını teklif etti” yazdığı görüldü. 
AB: 5 MADDE TAMAMLANACAK
Metinde Türkiye’den, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması, basın özgürlüğü, Geri Kabul Anlaşması’nın uygulanmasına başlanması, terörle mücadele ve organize suçlarla mücadele kanunlarının temel haklara dikkat edilerek AB’ye uygun bir şekilde düzenlenmesi istendi. Bunların, vizesiz seyahat için şart olduğu ve aciliyet arz ettiği belirtildi. Türkiye’ye, biyometrik pasaportlar için sene sonuna kadar süre verilirken, parmak izi bilgisinin yer almadığı pasaportlarla vizesiz seyahatin mümkün olmayacağı ifade edildi. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Şu anda, alınan tavsiye kararı, AP üyesi ülkelerin parlamentolarına daha sonra AB Konseyi’ne gönderilecek. AB Adalet ve İçişleri Konseyi’ndeki oylamada ise çifte nitelikli çoğunluk esas alınacak. Çifte nitelikli çoğunlukta oylamaya katılan üyelerin yüzde 55’inin kabul oyu vermesi gerekiyor. Mevcut durumda 28 üyeden en az 16’sının onayı aranacak. Ancak kabul oyu veren ülkelerin toplam nüfusunun AB’nin nüfusunun yüzde 65’ini oluşturması şart. Burada da beklendiği gibi vize serbestisi onaylanırsa, Türkiye vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde Schengen üyesi ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek. Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için ise vize uygulaması sürecek.

ÇAVUŞOĞLU: ŞİMDİ SIRA AVRUPA BİRLİĞİ’NDE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonu’nun “vize muafiyeti” kararıyla ilgili olarak, Türkiye’nin üzerine düşenleri yerine getirdiğini, getirmeye de devam edeceğini söyledi. AB ile Türkiye’nin 18 Mart’ta yeni bir anlaşmaya imza attığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu çerçevede vize serbestisinin haziran sonunda gerçekleşeceğini söyledi. Vize serbestisi anlaşmasının geri kabul anlaşmasıyla uygulanacağını ifade eden Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “72 kriterin biz hepsini gerçekleştirmek için çaba sarf ettik. Bizim samimiyetimiz konusunda kimsenin şüphesinin olmaması lazım. İnandığımız bir şeyi yaparız. Zorla baskıyla da hiçbir şey yapmayız. Anlaşma yaptığımız zaman da yükümlülüklerini yerine getiririz. Şu anda geldiğimiz noktada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Avrupa ülkelerine, Schengen vizesi bölgesine vizesiz seyahati hak ediyor. Zaten pasaport dahil gerekli teknik düzenlemeleri tamamlamak üzereyiz. Ufak tefek eksiklikler varsa bu önümüzdeki süreçte Türkiye’nin kararlılığıyla giderilebilir. Türkiye sözünde duran bir ülkedir. AB’nin de sözünde durması lazım. AB sözünde durarak Türkiye’deki vatandaşlarımızın şüpheyle yaklaşımını da ortadan kaldırabilir.” Çavuşoğlu ayrıca, vize serbestisinin gerçekleşmesinin ardından 1 Haziran’dan itibaren biyometrik pasaportları da vatandaşlara vermeye başlayacaklarını dile getirdi. Bakan, pasaportlar için verilecek ücretlerin belirli olduğunu da ekledi. Buna göre cüzdan bedeli ödenecek, harç bedeli ödenmeyecek.
BOZKIR: TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Bu arada AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ise, “Birkaç ayda bu kadar yoğun kararların alınması birçok ülke için imkan dahilinde görüşmeyebilirdi ama Türkiye bunu başardı. Yaklaşık 15 kanun Meclis’ten geçti, katkı veren parlamenterlere de teşekkür ediyoruz. Şimdi sıra AB ülkelerinin görevini yapmasında” ifadelerini kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...