Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yargıyı böyle ele geçirmişler

Düzenleyen:
Yargıyı böyle  ele geçirmişler

GÜNDEM Haberleri

FETÖ'nün ilk derece mahkemelerinin ardından yüksek yargıda nasıl yapılandığı, üst düzey yüksek yargı mensuplarının itiraflarıyla ortaya çıktı.

Darbe girişiminin ardından tutuklanan eski Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Ahmet Hamsici ile HSYK üyeleri Kerim Tosun ve Mustafa Kemal Özçelik itirafçı oldu. İtiraflarda, "Yargıtay imamı" denilen Yargıtay Üyesi İlyas Şahin'in, dosyaları bizzat ABD'ye götürüp, FETÖ elebaşının talimatıyla sonuçlandırılmasını sağladığı, HSYK üyelerinin de "HSYK imamı" denilen Yargıtay Üyesi Nazmi Dere'nin talimatıyla oy verdiği bilgileri yer aldı. İtiraflara göre, özellikle 2010'daki Anayasa değişikliği sonrasında yaşanan süreç, örgütün yargıdaki en güçlü dönemini oluşturdu. Yargının yapısını değiştiren Anayasa değişikliğinin kabulünden sonra Yargıtay ve Danıştay'ın üye ve daire sayıları artırıldı. Yargıtay'a yeni seçilen 160 üye ile Yargıtay tamamen FETÖ mensuplarının eline geçmiş oldu. İtiraflara göre, 2010'daki yeni yapılanmanın ardından Yargıtay'a seçilen 160 üye sayesinde, Yargıtay FETÖ çıkarlarına göre yeniden şekillendi. Yeni üyelerin seçiminden sonra yani 2011-2013 döneminde Pensilvanya'nın vizesi olmadan hiç bir daire başkanı seçilemedi, istenmeyen üyenin aday olması durumunda başkanlık seçimleri kilitlendi, bu da Yargıtay’da aylar süren seçim süreçleri yaşanmasına neden oldu. Önemli dairelerde görev alacak üyelerin ya tümden örgüt mensuplarından oluşması ya da bu dairelerde örgüt üyelerinin çoğunlukta kalması sağlandı. Özellikle terör ve anayasal düzene ilişkin suçlara bakan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yapılanan örgüt mensupları böylelikle "kumpas" davaları olduğu sonradan ortaya çıkan Balyoz, Askeri Casusluk, Oda TV, Devrimci Karargah gibi davalarda özel yetkili mahkemelerin mahkumiyet kararlarını onadı. İtiraflara göre, örgüt elemanı Yargıtay üyeleri, yargısal yetkilerini örgüt lehine kullanmaktan çekinmedi. Kamuoyunda önemli kişiler, önemli iş adamları hakkında Yargıtay'a gelen dosyalar fotokopi çekilerek, hem ilgilisine hem de Pensilvanya'ya iletildi, Pensilvanya'nın talimatıyla kararlar verildi. 

İtirafçılar kim? 

Mustafa Kemal Özçelik, HSYK'nın kritik dairelerinde görev yaptı. Özçelik, eski Savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hâkimler Süleyman Karaçöl, Mustafa Başer, Metin Özçelik gibi "paralel yapı" mensuplarının meslekten ihraç edilmesi kararlarının hepsine muhalif kalmıştı. Yine Yargıtay üyesi iken HSYK üyeliğine seçilen Kerim Tosun, tutuklandığı tarihe kadar HSYK 3. Daire'de görev yapıyordu. Tosun ve Özçelik, kumpas davalarında muhalif oylarıyla gündeme gelmişlerdi.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...