'Darbenin emrini Gülen verdi'

Düzenleyen:
'Darbenin emrini Gülen verdi'

GÜNDEM Haberleri

Ömer Halisdemir’in de şehit edildiği Özel Kuvvetler Komutanlığındaki eylemlere ilişkin iddianamede, darbe emrini verenin Fetullah Gülen olduğuna dikkati çekildi.

Ebru Karatosun ANKARA

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin Ankara’daki soruşturmalara yönelik ilk iddianame tamamladı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Velihattin Eldemir tarafından hazırlanan iddianame, Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde Gölbaşı’ndaki Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda darbeci General Semih Terzi’yi vurarak kritik rol üstlenen şehit Astsubay Ömer Halisdemir için hazırlanan iddianamede darbe gecesine ilişkin önemli tespitler yer aldı. 18 sanıktan 17’sinin “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs” ve “nitelikli kasten öldürme” suçlarından dörder kez, sanık Mihrali Atmaca’nın da 5 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmaları isteniyor. Ayrıca, bütün sanıkların “silahlı terör örgütü üyeliğinden” 7,5 yıldan on beşer yıla kadar hapsi talep ediliyor. İddianamede, 15 Temmuz gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde, askeri hiyerarşi dışında, kendilerini Yurtta Sulh Konseyi olarak tanımlayan, FETÖ/PDY üyesi “üniformalı teröristler” tarafından Anayasa’yı askıya alarak, seçilmiş Cumhurbaşkanını görevden almak, Meclis ve Hükümeti ortadan kaldırmak amacıyla demokrasiye karşı silahlı darbe teşebbüsünde bulunulduğu vurgulandı. 

İTİRAFÇILAR HERŞEYİ ANLATTI

Soruşturmalar kapsamında, FETÖ/PDY üyesi bir kısım asker ve kamu görevlilerinin ifadelerinden kalkışmanın örgüt lideri Fetullah Gülen’in bilgisi ve talimatıyla yapıldığı, sivillerin katledilmesi, kamu görevlilerinin şehit edilmesi başta olmak üzere ortaya  çıkan maddî ve manevî zarardan örgütün sorumlu olduğu anlaşıldığı belirtildi. İddianamede, 2 itirafçının ifadesi de yer aldı. Darbe girişiminde rol oynayan Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız’ın ifadesinde “TSK’da üsteğmen rütbesindeyken Fetullahçı Terör Örgütü yapılanmasına katıldım. Darbe gününden önce 9 günlük bayram tatilinde Ankara’da bir kısım askerler ile birlikte darbe  planlamasına ilişkin toplantı yaptık. Bu toplantıya Adil Öksüz isimli FETÖ imamı da katıldı.  Toplantıda Adil Öksüz’ün bize ‘Ben bu çalışmaları Amerika’ya gidip Fetullah Gülen hocama  sunacağım’ dedi. Toplantıda darbeye karşı olan bir kısım generalleri rehin alma görevi bana  verildi. Ben de darbe girişimi sırasında bu generallerden ikisini rehin aldım” dediği belirtildi.

Diğer itirafçı Binbaşı Haydar Hacıpaşalıoğlu ise kendisinden sorumlu Muhterem Çöl’ün  “Turgut” kod adını kullandığını, Turgut’un ABD de Fetullah Gülen ile görüştüğünü, 14  Temmuz akşamı Muhterem Çöl’ün evinde buluştuklarını, eve ismini Serdar olarak söyleyen  birinin geldiğini anlattı. Hacıpaşaoğlu, “Bu şahıs artık sürecin dayanılmaz boyutlara ulaştığını,  cemaat ile ilişkili kişilerin tespit edildiğini, bu kişilerin tamamının meslekten atılacağını ve  yıllarca hapiste yatırılacağını, bir şeyler yapmazsak cemaat mensuplarının tamamen tasfiye  edileceğini, büyükleri olan Fetullah Gülen’in talimatları ile 15 Temmuz 2016 gününü  kastederek ‘yarın için önemli bir faaliyet olacak’ diye konuştu. 15 Temmuz 2016’da  gerçekleştirilmeye çalışılan silahla darbeye teşebbüs olayının emrini veren kişinin Fetullah  Gülen’dir” dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...