Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Millî Savunma Bakanı Canikli, Katar'da

Düzenleyen:
Millî Savunma Bakanı Canikli, Katar'da

GÜNDEM Haberleri

Türkiye’nin Katar’daki en büyük savunma sanayi projesi olan AW 139 Helikopter Simülatör Uçuş Eğitim Merkezi, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Khalid Bin Muhammed Al-Attiyah tarafından törenle açıldı.

Milli Savunma Bakanı  Nurettin Canikli, açılış töreni için geldiği Al Udeid Askeri Üssü'nde Katarlı  Bakan Al-Attiyah tarafından karşılandı.  İki bakanın merkez hakkında aldıkları  brifingin ardından törenin yapıldığı salona geçildi. Tören, HAVELSAN  yetkililerince yapılan merkeze ilişkin sunumla başladı. Sunumun ardından  simülasyonda arama kurtarma görevine yönelik uçuş eğitimi gerçekleştirildi.  Eğitim uçuşu, tören salonundakilerce de izlendi.Milli Savunma Bakanı Canikli, törendeki konuşmasında, Katar’da  bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gösterilen misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Bakan Canikli,  Türkiye ve Katar'ı iki dost, kardeş, stratejik ülke olarak nitelendirdi. İki ülke  arasındaki ilişkilerin stratejik seviyede olduğunu, savunma alanındaki ilişkileri  de bu seviyeye en kısa sürede çıkaracaklarını dile getiren Bakan Canikli, açılan  merkezin bu yöndeki önemli adımlar arasında yer aldığını söyledi.

Savunma teknolojisine sahip olmayan ülkelerin uzun dönemde  hayatiyetlerini sürdürmelerinin zor olduğunu ifade eden Canikli, şöyle konuştu:

"Savunma teknolojisini sadece geriden takip ederek ayakta kalamayız.  Biz bunu Türkiye olarak sayısız kereler, bazen acı örneklerle anladık. Son 10  yılda özellikle savunma sanayisinde yaşadığımız gelişme gerçekleşmemiş olsaydı  Türkiye'de bugün saldırılara karşı koymamız hemen hemen mümkün olmazdı. Çünkü  müttefiklerimizden, halen de en ihtiyacımız olduğu anda, terörle mücadele başta  olmak üzere, ihtiyacımız olan sistemleri para ile satın alamadık. Bunlardan  birini hava savunma sisteminde şu anda yaşıyoruz. S- 400 savunma sistemine acil  ihtiyacımız var. Bugün dünyanın en kanlı üç terör örgütüyle aynı anda mücadele  ediyoruz. Büyük oranda kendi geliştirdiğimiz silah sistemleriyle bunu yapıyoruz.  Bir noktaya geldik. Bu imkanlarımızı hep birlikte daha da geliştirmemiz  gerekiyor."

"İHA SİSTEMLERİNDE TÜRKİYE, DÜNYANIN TEKNOLOJİSİNİ BİR YERDEN  YAKALADI"

Teknolojinin hızla geliştiğine dikkati çeken Canikli, "Özellikle İHA  sistemlerinde Türkiye, dünyanın teknolojisini bir yerden yakaladı" diye konuştu.Geleceğin insansız hava araçları üzerine kurulacağını vurgulayan  Canikli, "F-35 savaş  uçakları muhtemelen son insanlı, pilotlu savaş uçağı  olacak. Diğer bütün alanlarda olduğu gibi bu alanda da ciddi  çalışmalarımız söz  konusu" dedi.

Konuşmanın ardından Canikli, Al-Attiyah ve beraberindekiler AW 139  Helikopter Simülatör Uçuş Eğitim Merkezinin açılışını yaptı, sistemleri inceledi.Al Udeid Askeri Üssü’ndeki törene Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail  Demir, Türkiye’nin Doha Büyükelçisi Fikret Özer ile Katar Hava Kuvvetlerinde  görevli askerler de katıldı.

 55 PİLOTA 550 SAAT UÇUŞ EĞİTİMİ

Katar AW 139 Simülatör Sistemleri Projesi, Katar Hava Kuvvetlerinin AW  139 helikopter pilot ve operatörlerinin eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere 10  Mayıs 2013’te hayata geçirildi ve 2016 sonu itibarıyla Katar’a taşındı.Proje kapsamında tam görev simülatörü ve debrifing sistemi, uçuş  seyrüsefer prosedürleri eğiticisi, helikopter arka mürettebat eğiticisi, vinç  operatör ve makineli silah kullanıcısı eğiticisi tasarlandı, üretildi ve fabrika  testleri başarıyla tamamlandı. Türkiye’nin Katar’daki en büyük savunma sanayi  projesi olan merkezde simülatör eğitimleri verilmeye başlandı.

Bu sistem üzerinden bugüne kadar Türkiye’de Katar Hava Kuvvetlerinde  görevli  55 pilota 550 saat uçuş eğitimi verildi.   Toplam bedeli 39 milyon dolar  olan proje kapsamında üç yıl boyunca 40 mühendis görev yaptı. Katarlı yetkililer,  Türkiye’de “En İyi Yerlileştirme Ödülü” alan HAVELSAN ürünü simülatörün bugüne  kadar eğitim aldıkları platformlar arasında en iyi, teknolojik ve modern  simülatör olduğunu dile getirdi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...