Tarih ve kültür kenti: Menteşe

/ Kaynak: AA
Tarih ve kültür kenti: Menteşe

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / AA

Menteşe Belediye Başkanı Gümüş: 'Menteşe, kültür varlıkları açısından çok zengin bir kent. Kent merkezi, mimarinin en güzel örneklerini barındırıyor'

Tarihi hanları, kendine özgü ahşap mimarisiyle asırlar boyu birçok uygarlığa ev sahipliği yapan Menteşe ilçesi, kültür turizminde isminden söz ettirmek istiyor.
Muğla'nın büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla merkez ilçe konumunda bulunan Menteşe, ismini bir dönem kentte hüküm sürmüş Menteşe Beyliği'nden alıyor.
Son yıllarda tarihi doku içinde kalan yapıları belediye ve valilik tarafından restore edilerek kültür turizmine kazandırılan kent, doğal film platosunu andıran mekanları ile dizi ve sinema yapımcılarının da ilgisini çekiyor.
Karia ve Likya uygarlıklarının hüküm sürdüğü, Asar Dağı eteklerine kurulmuş Menteşe'deki evlerin en güzel örnekleri, Saburhane Meydanı'nda görülüyor.
- "Kültür turizminin merkezi Menteşe"
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçenin kentsel, arkeolojik ve doğal sit olma özelliklerini bir araya toplayan nadir yerleşimlerden olduğunu belirterek, "Menteşe, kültür varlıkları açısından çok zengin bir kent. Kent merkezi, mimarinin en güzel örneklerini barındırıyor" dedi.
Gümüş, Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Muğla Valiliği tarafından önceki yıllarda hazırlanan projeyle kent geçmişinde ve kimliğinde önemli bir yeri bulunan tarihi arasta ve Zahire Pazarı'nın restore edilerek kültür turizmine kazandırıldığını kaydetti.
Dönemin önemli ticaret bölgesi olan arastanın, yenileme çalışmaları sonrası hareketlendiğini ifade eden Gümüş, söz konusu bölgenin semercisi, kalaycısı, ayakkabıcısı, demircisi, nalburu, şadırvanı ve saatli kulesiyle günübirlik turların cazibe merkezi haline geldiğini anlattı.
- "Tarihi yapılar, kültür turizmine kazandırılacak"
Başkan Gümüş, Menteşe'de tarihi yapıların restore edilip, işlevsellik kazandığına değinerek, şunları söyledi:
"Menteşe Belediyesi olarak kent içinde bulunan tarihi Hamdi Doğruel evini satın alarak kamulaştırdık. Konakaltı İskender Alper Kültürevi yanında bulunan bu evimizi en kısa zamanda restore ederek kültür turizmine kazandıracağız. Yine kent merkezinde tarihi bir evimiz ile Saburhane Meydanı'nda bulunan, ülkemizin çok değerli iki aydını İlhan Selçuk ve Oktay Ekinci'nin evleriyle ilgili bir dizi çalışmalara başladık. Muğla aşığı olarak aramızdan ayrılan bu iki değerli insanımız, ayrılırken fikirsel, kültürel ve sanatsal anlamda bıraktıkları eserlerin yanında bir dönem yaşadıkları evleri de bizlere miras olarak bıraktılar. Kendi çabaları ile restore ettikleri bu evleri kültür turizmine kazandırmak istiyoruz."
- Doğal film platosu
Gümüş, Saburhane Mahallesi için hazırladıkları restorasyon projesinin hayata geçmesiyle meydandaki evlerin butik otel haline geleceğini, lokantaların ev yemekleri yapacağını söyledi.
Bu projenin hem Muğla hem de Menteşe'nin geleceği için önemli olduğunu vurgulayan Gümüş, şöyle konuştu:
"Kentimiz tarihi yapısı ve doğal güzellikleriyle adından sıkça söz ettiren bir bölge. Bu da dizi ve film yapımcılarının dikkatini çekiyor. İlk olarak Büyük Yalan dizisinin, İskender Alper Kültür Merkezi'nde çekilmesiyle başlayan dizi çekimleri, şimdilerde gerek ilçemizde gerekse çevre ilçelerde devam ediyor. Şuan Türk sinemasının sultanı Türkan Şoray, yönetmenliğini de kendi yapacağı film çekimi için ilçemizde bulunuyor. Çekimleri kent merkezinde başlayan film, daha çok Yeşilyurt Mahallemizde çekilecek. Bu çekimler sayesinde bölgeye dizi ve film çekilen mekanları görmek, gezmek isteyen birçok ziyaretçi geliyor."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...