Ben yaptum oldi

Düzenleyen:
Ben yaptum oldi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Araştırmacı yazar Adem İmdat Kesici, Rizeli kâşiflerin enteresan buluşlarını bir kitapta toplamak için çalışırken, 58 kaşifin birbirinden ilginç 118 keşif ve buluşunu belirledi. Kesici, bu ilginç buluşların yöre insanının kıvrak zekâsı, imkânsızlıklar, merak ve becerikli olmasından kaynaklandığını söyledi.

Kendisi de Rizeli olan araştırmacı- yazar Adem İmdat Kesici, 1 yıllık  çalışmayla ile Rizeli  kaşiflerin enteresan buluşlarını araştırdı. 58  kaşifin  akademik kabul gören, patent ve marka tescili alan ve halk tarafından ilgi duyulan 118  buluşunu tespit eden Kesici,  tüm bunları bir kitapta  topluyor.  Rizelilerin ilginç keşiflerinin nedenlerinin de tespit edilmeye çalışıldığı araştırmada, yöre insanının kıvrak zekâ, imkânsızlık, başının çaresine bakma zorunluluğu, merak ve becerikli olmalarının bu buluşlara neden olduğu belirlendi.
'KARADENİZLİNİN KAFASI ZEKİCE ÇALIŞIR'
Kesici, Karadeniz insanının zekâsının ününün dünyayı aştığını belirterek, bir yerde ilginç ve dikkat çeken bir şey görüldüğünde altında mutlaka Karadeniz insanını parmağının olduğunu söyledi. Kesici, "Karadeniz farklı buluşların bölgesidir. Karadeniz insanının kâşif  fikirleriyle yaptıkları aletler, işler hep çok konuşulur. Çok balık yediklerinden mi bilinmez ama Karadeniz insanının kafası hep başka zekice çalışır. Rize'den tüm Türkiye'yi tebessüm ettiren buluşlar ortaya çıkıyor, her gün artarak devam ediyor. Hazırlık aşamasında sona gelinen kitapta tüm bu konuları ayrıntılı olarak derledim" dedi.

Ben yaptum oldi

MEVSİMLİK MAKARALI MİNARE 
İkizdere ilçesi Karzavan Yaylası’nda çelik varillerin birleştirilmesiyle oluşturulan 7 metrelik minarenin kış aylarında çığdan zarar görmemesi için ilginç bir çözüm geliştirildi. Fikri Kurt’un tasarladığı makaralı düzenekle kışın yere yatırılan minare, yaz mevsiminde insanların yaylaya çıkmasıyla birlikte yine aynı yöntemle kaldırılıyor.

Ben yaptum oldiBen yaptum oldi

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...