HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Tava ciğer kızarmış biber

Düzenleyen: /
Tava ciğer kızarmış biber
Tava Ciğeri, Haber

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Tava ciğeri için makbul olanı Edirne’de yetişen ve 2 yaşını geçmeyen sığırlar. İşin püf noktası da bu zaten. Zira ciğer gerekli özelliklere haiz değilse en mahir ustayı koysan lezzetini tutturamaz.

Ahmet Münir EREN
ahmetmunir.eren@tg.com.tr

Edirne tanıtma ve tava ciğer kalite koruma derneği başkanı Bahri Dinar, kendisinin ve tava ciğerin başarı hikâyesini gazetemize anlatıyor. Bahri Dinar, ‘’Tava ciğerin tarifindeki tüm detayları çekinmeden vereyim. Okuyucularımız tarifime sadık kalarak yapmaya çalışsınlar ama Edirne’de ciğer yemek başkadır. Hele Selimiye’nin gölgesinde yenen ciğerin tadı bambaşkadır” diyor
DOĞDUM, DOYDUM, DOYURDUM
 “11 çocuklu bir ailenin en küçüğü olarak 1971’de Uzunköprü’nün Süleymaniye köyünde dünyaya geldim” diyen Bahri Dinar, “İlkokulu bitirdikten sonra ekmek parası deyip gurbet yollarına düştüm.
Akdeniz’in tatil beldelerinde garsonluk yaparak halkla ilişkilerimi iyi bir esnaf olmak adına geliştirdim. Askerlik, evlilik derken gurbet defterini tamamı ile kapattım. Ne yapsam, ne etsem diye düşünürken Kemal İmrak ile tanışıp Bahri Bey Ciğercisini kurduk.
Edirne’nin tescilli lezzeti tava ciğeri en iyi şekilde tanıtıp namını kısa sürede Japonya’dan Amerika’ya kadar ulaştırdık. Edirne saray mutfağını içinde barındırdığı halde sadece tava ciğere sahip çıkabildi, biz de korumaya çabalıyoruz. Anlayacağınız Edirne doğduğum, doyduğum ve insanları doyurduğum yer.
TAT ŞEHİRDEN Mİ NEHİRDEN Mİ?
 Tunca, Arda ve Meriç nehirleriyle berekete gark olmuş Edirne toprağına taş eksen gül biter. Tava ciğeri için makbul olanı Edirne’de yetişen ve 2 yaşını geçmeyen sığırlar. Çünkü bu hayvanlar şifalı otların bilhassa kekik deposu olan bölgemizin kekikleri ile beslenerek lezzet bakımından ayrı bir hususiyet kazanıyor. İşin püf noktası da bu zaten. Zira ciğer gerekli özelliklere haiz değilse en mahir ustayı koysan lezzetini tutturamaz. Hayvanın muhakkak Edirne’de yetişmiş olması gerekli. Ciğere eşlik eden bibere gelince o da yöremize ait. Bir başka biber aynı hazzı vermiyor. 
TARİFİ TAHRİF ETMEDEN
İstenilen özelliklerde dana ciğerinin zarını güzelce soyup sinirlerini alıyoruz. Daha sonra bir zar inceliğinde doğruyoruz. Ciğeri gözümüze tuttuğunuzda karşıdaki ışığı görebilmemiz lazım. Akabinde bol suda güzelce yıkayıp biraz tuz serpip bekletiyoruz. Sonra tekrar sudan geçirip 20 dakika dinlenmeye alıyoruz.  Sonra beyaz una ciğerleri boca edip, kızarttığımız Ayçiçek yağına serpiştiriyoruz.  Dünyanın en hızlı pişen yemeği 1 dakika içinde hazırlanıyor. Şimdi hanımlar yapsın ve Edirne ciğeri ile mukayese etsin. Yalnız tarifimize sadık kalmak şartıyla’’ diyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...