Ağaçlar meyve verdi!

A -
A +

Hisse senedi piyasalarındaki yükseliş yeni zirvelerle yoluna devam edecek. Bakın faizlerin sıfır düzeyine indiği bir ortamda para kazanacak tek bir alan var, o da borsalar. Risk iştahı arttığı için insanlar artık korkmadan alım yapıyor. ABD ekonomisi Washington'dan yayılacak siyasi depremler ve bir çok dışsal şoka karşı dayanıklı hale geldi. Ünlü fon yöneticisi Bill Gross, istihdam verisinin ardından 2013 büyüme tahminini %3'e yükselterek müjdeyi verdi. Avrupa artık kemer sıkma politikalarını terk ediyor.

Yatırımcıların kafasındaki en önemli soru şu: Düşen işsizlik ABD merkez bankasının yol haritasını değiştirecek mi? Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan yorum haberde, (ABD Merkez Bankası 19 – 20 Mart tarihleri arasında toplanacak. Yetkililer muhtemelen istihdam piyasasında son aylarda görülen iyileşme konusunda hemfikir.

 FED yetkileri tarafından yapılan son yorumlarda politikada herhangi bir değişikliğe gidilmeyeceği yönünde sinyaller verildi. Bu yüzden FED aylık 85 milyar dolarlık hazine tahvili ve mortgage destekli alım programında değişiklik yapmayacak) deniliyor. Rekabet Kurulu'nun Cuma akşamı açıkladığı 'bankalara 1.1 milyar liralık cezanın İMKB'de erken duyulduğu iddia ediliyor. Banka hisselerindeki talep artışının ardında bu gelişmenin yattığı konuşuluyor. Ama hatırlayacak olursanız Başbakan Yardımcısı Ali Babacan haftaortasında yaptığı açıklamada, ceza miktarının sembolik oranda olacağını zaten söylemişti. Yatırımcı Babacan'a güvendi, karşılığını da aldı. Likidite bol kaldığı sürece zaman zaman dalgalanmalar görülse de İMKB'deki yükseliş 85 bin puana kadar devam edebilir..

82 bin 500 desteği kırılmadığı sürece yön yukarda olacak. Türkiye'de yarın ocak ayı dış ticaret dengesi, Cuma günü aralık ayı işsizlik rakamı ve şubat bütçe rakamları belli olacak. Euro bölgesinde Çarşamba günü ocak ayı sanayi üretimi var. 14 Mart'ta ABD'de 4. çeyrek büyüme verisi son tahmin açıklanacak. Yurtdışındaki başlıca olaylar İtalya'da hükümet kurma çabaları ve Kıbrıs Rumları'na yardım paketi. Serbest piyasada dolar 1.805 TL'ye çıktı. Euro 2.348 TL'den işlem görüyor. 5.78'deki tahvil faizleri 5.90'a ulaşırsa, dolar 1.810 TL'yi aşar. Faizler 5.73'e inerse, dolar 1.797 TL'ye döner. Altında dalgalı bir seyir var.

ABD'deki istihdam verisinin yüksek çıkması onsu 1566 dolara kadar düşürdü. Ama kapanış 1578 dolarla gerçekleşti. Altını yukarda tutan asıl gelişmeyi UBS bank haber verdi. İsviçre'nin en büyük bankalarından UBS'nin açıkladığı son raporda, Çin'den gelen fiziki talep görünümünün, önümüzdeki haftalarda, pozitif kalmaya devam edeceğini kaydediliyor.. Evet bu tablo etkisini sürdürürse, altın 1570 – 1590 dolar aralığında bir süre daha kalmaya devam edecek. Ama görüntü sağlam değil. Bu yüzden yüksek fiyattan sat düşük fiyattan al, yöntemini uygulamak gerekiyor. Kapalıçarşı'da 24 ayar külçenin gramı, 91 lira 90 kuruşa yükselmiş durumda. Biliyorsunuz fiyat 90 liradan buraya geldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.