Kamu kurumunda çalışan emeklinin maaşı kesilir

A -
A +
Soru: "Sayın Şerif AKÇAN, Ben 2008 yılında Bağ-Kur'dan emekli oldum. 2010 yılı Aralık ayından beri aile hekimiyim. Ayrıca Bağ-Kur maaşımı alıyorum. Maaşımın kesilmesi gerektiğini söylüyorlar. Bu doğru mu?"

ÖZEL SEKTÖRDE ÇALIŞAN EMEKLİNİN MAAŞI KESİLMEZ
Daha önce emekli olan kişiler emekli olduktan sonra sigortalı bir işte çalışamaz idi. Sigortalı bir işte çalışan emeklinin maaşı kesilirdi. 6 Mayıs 1986 tarihinde yapılan yasal değişiklik sonrası emekli olan kişilere iki seçenek sunuldu.
Bu seçeneklerden ilki maaşın kesilmesidir. İkinci seçenek ise maaşın kesilmeyerek emeklinin sosyal güvenlik destek primine tabi tutulmasıdır. Ekonomik olması nedeniyle emeklilerin tamamına yakını destek primine tabi olmayı seçmektedir. Bu seçenek işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesi verilme aşamasında belirtilir. Bir anlamda işveren SGK'ya "benim emekli işçim destek primine tabi olmak istiyor, emekli maaşını ödemeyi sürdürünüz" demektedir.

KAMUDA ÇALIŞAN EMEKLİYE SEÇENEK YOK
2005 yılı Bütçe Kanunu ile birlikte 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren emeklilerin kamu kurumlarında çalışmasına bir sınırlama getirildi. Ardından aynı düzenleme 5335 sayılı Kanunun 30. maddesinde yeniden düzenlendi.
5335 sayılı Kanunun 30. maddesi hükmü gereği, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı veya Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olmuş kişiler, kamu kurum ve kuruluşları ile sermayesinin yarısından fazlası kamuya ait olan iş yerlerinde çalıştığı takdirde maaşlarının kesilmesi diğer bir ifade ile haklarında tüm sigorta kollarının uygulanması gerekmektedir.
Yasal düzenleme bu denli açık olmasına rağmen kamu kurumlarının mevzuata hakim olamaması nedeniyle binlerce emekli kamu kurumlarında çalışarak hem aylık ücretlerini hem de emekli oldukları Kurumlardan emekli aylığı almayı sürdürdüler. SGK bunları tespit ederek maaşlarını kestiği gibi yersiz aldıkları aylıkları yasal faizi ile birlikte istemeye başlayınca kamuda çalışmış mağdur emeklilerle karşılaşılmış olundu.

KAMUDA ÇALIŞMIŞ EMEKLİLERE YAPILANDIRMA FIRSATI
Kamuda çalıştığı için emekli maaşı kesilmesi gerektiği halde maaşı ödenen, sonradan da yasal faizi ile bu maaşları istenen emeklilerin yüksek miktarlı borçları ödeyebilmesinin mümkün olmadığını gören SGK yasal değişiklikle birlikte bu nitelikteki borçlara düşük faizle taksitlendirme imkânı getirdi.
6385 sayılı Kanunla getirilen düzenlemeye göre SGK'dan yersiz maaş alan emekliler 31 Mayıs 2013 tarihine kadar müracaat etmek şartıyla yersiz emekli aylığı borçlarını iki ayda bir ödemeli olarak 18 taksite bağlayabiliyor. Üstelik gecikme faizi yerine enflasyon oranında gecikme cezası uygulanıyor. Dolayısıyla emekli olduktan sonra kamuda veya sermayesinin yarıdan fazlası kamuya ait olan iş yerlerinde çalışan ve hataen aynı zamanda emekli maaşı almayı sürdürenler yapılandırma fırsatını kaçırmasın.

YARGITAY "EMEKLİ MAAŞI KESİLSİN" DEDİ
Kamuda çalıştığı için aylığı kesilen çok sayıda emekli, gerek yersiz aylık borcunun iptali gerekse kesilen aylığın yeniden bağlanması için mahkemeye başvurdu. İlk etapta yerel mahkemeler emekliler lehine hüküm verdi ancak Yargıtay bu kararların tamamını bozdu. Sonuç olarak bu durumdaki kişiler için en mantıklı seçenek borcu yapılandırmak, taksit fırsatından yararlanmaktır. Aile Hekimi Okurumuza tavsiyemiz, derhal SGK'ya yapılandırma başvurusunda bulunması olacaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.