Gidin, Aksaray'ı görün

A -
A +
Gezmeyi seviyorsanız, tarih ve kültüre ilgi duyuyorsanız, yatırım yapmak istiyorsanız; Aksaray'a gidin. Aradığınız her neyse, misliyle bulacağınız bir yer Aksaray.

Başka illerin de kendine has özelliği var mutlaka ama Aksaray'ınki bambaşka. Aksaray'ın herkeste hakkı var desem; pek fazla abartmış olmam.
Osmanlı Balkanlarda birçok ülke fethetmiş "Aksaraylıyı göndermiş." İstanbul'u fethetmiş "Aksaraylıyı göndermiş." Kıbrıs'ı fethetmiş yine "Aksaraylıyı göndermiş."
Neden Aksaraylı onu da söyleyeyim. Aksaray, "İpek Yolu'nun başkenti" de ondan. O dönemde Selçuklu ve Osmanlı topraklarını Güney'den Kuzey'e, Doğu'dan Batı'ya bölen yolların kesişme noktası Aksaray ve dediğim gibi İpek Yolu'nun başkenti. Tacirlerin uğrak yeri. Kentin zenginliğinden pay almak isteyen herkes Aksaray'a koşmuş. Nüfusu artmış, büyük bir şehir olmuş. İstanbul'daki Aksaray semti de ismini bu kentten alıyor. Fetihle beraber gelen Aksaraylılar o bölgeye yerleştirilmiş çünkü.
Aksaray tarih ve kültür kenti. Evliyalar şehri. Somuncu Baba şehrin sembolü. Yunus Emre, Yusuf Hakiki Baba, Kılıç Arslan, Tapduk Emre türbeleri kentin manevi zenginliği. Ulu Cami ve Eğri Minare görenleri hayran bırakan eserlerin başında geliyor. İnanç turizmi yönünden büyük bir potansiyele sahip ve bu konuda oldukça iddialı.
Sultanhanı beldesindeki kervansaray mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Belediye Başkanı Fahri Solak, "Bölgede birçok kervansaray olmasına rağmen çoğu harap olmuş, Sultanhanı ise dimdik ayakta" dedi ve bu değerli eserin daha fazla kişi tarafından ziyaret edilmesini sağlamak maksadıyla proje geliştirdiklerini söyledi.
Aksaray'daki Ihlara vadisi muhteşem bir yer. Hasan Dağı ise ülkemizin sayılı volkanik dağlarından biri ve kış sporlarına oldukça müsait. Aksaray'ın bir yanı Kapadokya, bir yanı Mevlana Celalettin-i Rumi'nin memleketi Konya. 10 bin yıllık Aşıklı Höyük yine Aksaray-Gülağaç ilçesinde. Hasılı kelam Aksaray başlı başına bir turizm bölgesi. Taşpınar halısı oldukça meşhur. Anadolu'nun bilinen en eski çoban ve bekçi köpeği Aksaray Malaklısı yine bu bölgede bulunuyor ki, ortalama ağırlığı yüz kilo bu köpeğin.
Aksaray'da ticaret ve sanayi de gelişmiş durumda. Mercedes'in kamyon fabrikası Aksaray'da malum. Şimdi Brissa da Aksaray'da yatırım yapıyor. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) çok düzenli ve dolmak üzere. Aksaray Valisi Şeref Ataklı, 800 hektar alana sahip olan OSB'ye 500 hektarlık bir alan daha ilave edeceklerini söyledi. OSB'de faaliyet gösteren firmalar arasında tekstil, gıda, otomotiv, ayçiçek, süt ve süt ürünleri işleyen firmalar ile metal sanayinde faaliyet gösteren tesisler yer alıyor. Aksaray 5'inci teşvik bölgesinde olduğu ve lojistik kolaylığı bulunduğu için yatırımcılara cazip geliyor.
Aksaray Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Ahmet Koçaş, bölgede gıda, inşaat, kimya, plastik, maden, mobilya, otomotiv, tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi ile tekstil alanlarında uygun yatırım imkânı olduğunu ve her türlü plan ve projenin yapıldığını bildirdi.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Aksaray'ın ihracat potansiyelinin çok yüksek olduğunun altını çizdi ve önümüzdeki senelerde bölgede ihracat patlaması yaşanacağına dikkat çekti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.