Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. Ankara kulisleri bu iddiayı konuşuyor...
Politika

Ankara kulisleri bu iddiayı konuşuyor...

Son Güncelleme: 23 Haziran, 2015 - 10:23
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Ankara kulisleri bu iddiayı konuşuyor...
Fotoğraf BaşlığıAnkara kulisleri bu iddiayi konusuyor...

Meclis Başkanlığı seçimi, hükümet hesaplarında ilk hamle olacak.

Kaydet
a- | +A
Yenİ Meclis'in bugün vekillerin yemin töreninden sonraki ilk birleşimi, koalisyon arayışlarının akıbeti açısından da önemli ipuçları verecek. Meclis Başkanlığı seçimi, hükümet hesaplarında ilk hamle olacak

TBMM'de bugün yapılacak milletvekillerinin yemin töreniyle Türkiye'nin 8 Haziran'dan bu yana gündeminde olan "koalisyon" arayışlarında en kritik viraja giriliyor. Meclis'in ilk birleşiminde hükümet arayışlarının akıbeti açısından da önemli ipuçları verecek Meclis Başkanlığı seçimi için adaylık süreci de başlayacak. 28 Haziran-2 Temmuz arasında yapılacak muhtemel dört tur oylamayla belirlenecek yeni başkan seçiminde partiler bir anlamda koalisyona yönelik tavırlarını da ortaya koyacak.

Taktikler savaşacak

Bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadarki kritik süreçte partiler arasında taktik savaşları yaşanacak. Ak Parti şu aşamada Meclis Başkanı seçimini, koalisyon görüşmelerinde pazarlık unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın aksine hükümet kurma görevini yemin töreninin hemen ardından vermek yerine, Meclis Başkanı seçimi sonrasına bırakacağını açıklaması Ak Parti'nin bu anlamda elini güçlendiren bir hamle olarak değerlendiriliyor.

Kulislerde Erdoğan'ın partilerin koalisyon konusunda samimi ve net tavırlarını Meclis Başkanı seçiminde göstermesini hedeflediği konuşuluyor. Ak Parti kulislerinde, şu aşamada somut bir koalisyon olasılığı olmadığı için Erdoğan'ın yeniden seçim olasılığını da dikkate alıp Cumhurbaşkanı'na vekâlet edecek Meclis Başkanı'nın muhalefetten olmasını önlemeye yönelik bu kararı aldığı ifade ediliyor.

2 tur uzlaşmaya bağlı

Son dakikada sürpriz bir gelişme olmazsa Ak Parti kendi adayını sonuna kadar destekleme yoluna gidecek. İlk iki tur 367 oy desteği aranacak. Bu iki turda Meclis Başkanı'nın seçilebilmesi ancak Ak Parti ile CHP'nin uzlaşmasına bağlı. Çünkü sadece iki partinin oy gücünün birleşmesi 367'yi buluyor. Seçimin bu turda tamamlanması Ak Parti-CHP koalisyonu için umut olacak.
İlk iki turun sonuçsuz kalması halinde 276 oy gücünün aranacağı 3. turda gözler 80'er sandalyeye sahip MHP ile HDP'ye çevrilecek. Bu turda toplamda 292 oy gücüne sahip üç muhalefet partisinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması mümkün. Ancak muhalefetin üçlü koalisyon bloğu oluşturma ihtimalinin güç gözükmesi gibi başkanlık seçiminde de böyle bir işbirliğine girmesi zor görünüyor.

Bu çerçevede başkan seçiminde en kritik viraj 3. tur olacak. Ak Parti kulislerinde bu turda özellikle HDP'nin sürpriz yapabileceği ve kendi adayı yerine CHP adayına destek verebileceği, bu durumda MHP'nin Ak Parti adayına yönelebileceği ya da en azından oylamaya girmeyebileceği hesabı yapılıyor.

İsimler belli oluyor

Ak Parti ilk üç turda muhalefet arasında bir işbirliği yaşanmaması durumunda 4. tur oylamada devletin 2 numarasını saflarında tutacağı hesabını yapıyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun bugün 19.00'da yapılması planlanan MKYK'da konuyla ilgili nabız tutabileceği belirtilirken, Ak Parti kulislerinde TBMM Başkanlığı için Ayşe Nur Bahçekapılı, Mustafa Şentop, Numan Kurtulmuş, Nabi Avcı, Ahmet İyimaya isimleri konuşuluyor.

CHP'nin TBMM Başkanlığı için göstereceği adayın da birkaç gün içinde netleşmesi bekleniyor. Ancak kulislerde ilk aday olarak öne çıkan eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın, Erdoğan ile görüşmesinden sonra şansını yitirdiği konuşuluyor. En kuvvetli aday olarak Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç'un ismi öne çıkıyor.

CHP kulislerinde "Baykal TBMM Başkanlığı'na aday olmak istiyorsa, Genel Başkan hayır demeyecektir" görüşü dillendiriliyor. Baykal ile Kılıçdaroğlu'nun bu süreçte bir araya gelebileceği ya da aralarında mesaj trafiği yaşanabileceği konuşuluyor. CHP adayının seçilebilmesi için hem MHP hem de HDP'den oy alması gerekeceği için parti içindeki bir grup "İki adaydan biri olacaksa, Baykal'ın şansı daha yüksek" değerlendirmesini yapıyor. Koç'un parti sözcülüğü görevi nedeniyle özellikle HDP'ye yönelik sert değerlendirmelerine de işaret ediliyor.

Kilit parti HDP

CHP yönetimi, hem MHP hem de kilit parti konumundaki HDP'yi ikna edebilecek "en doğru ismi" bulmak istiyor. Diğer potansiyel adaylar olarak kulislerde İstanbul milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Şafak Pavey'in isimleri de öne çıkıyor. Bu isimler dışında başka bir isimde de uzlaşma sağlanabileceği ifade ediliyor.

Parti kulislerinde bir başka alternatif olarak İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak'ın ismi de dillendirilmeye başlandı. Toprak'ın, Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde CHP-MHP ittifak sürecini yöneten isim olması, HDP ile sıcak temasları nedeniyle her iki partiden destek alabileceği ifade ediliyor.

İhsanoğlu ve Başesgioğlu

MHP'nin de ilk aşamada geleneksel olarak kendi adayını çıkartması, ilerleyen turlarda partiye sıcak gelen bir isim diğer partiler tarafından aday gösterilirse o adaya destek vermesi bekleniyor. MHP'de Meclis Başkanlığı için en güçlü aday olarak Ekmeleddin İhsanoğlu öne çıkarken, Murat Başesgioğlu'nun da ismi kulislerde konuşuluyor. Ancak MHP'nin koalisyona girmesi halinde Bahçeli'nin İhsanoğlu'nu kabinede değerlendirmek isteyebileceği, deneyim ve uluslararası çevrelerdeki bağlantıları nedeniyle Dışişleri Bakanlığı koltuğunu teslim edebileceği vurgulanıyor. MHP kulislerinde Meclis Başkanlığı için kadın bir aday çıkarabileceği de dile getiriliyor. Bahçeli'nin kadın adayda karar kılması halinde Genel Başkan yardımcılarından Ruhsar Demirel'in ismine kuvvetli vurgu yapılıyor. Genel Başkan Yardımcısı Zühal Topçu'nun da adaylık potasına uzak olmadığı ifade ediliyor.

Başkan adayını açıklayan ilk parti ise HDP oldu. HDP, Ak Parti'nin kurucuları arasında yer alan ve son seçimde HDP'den vekil seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat'ı başkanlığa aday gösterdi. (MİLLİYET)
Editör: TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 23 Haziran, 2015 - 10:23
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Venezuela krizi sonrası dikkat çeken tahmin! Altın için eşik, Türkiye’ye çifte kazanç
    Venezuela krizi sonrası dikkat çeken tahmin! Altın...
    Kaydet
  • 2
    Beşiktaş - Fenerbahçe derbisinde olay: Hakemler soyunma odasına gitti
    Beşiktaş - Fenerbahçe derbisi durdu!
    Kaydet
  • 3
    Polis, doktor, öğretmen... Enflasyon farkı belli oldu! İşte meslek meslek zamlı memur maaşları
    Polis, doktor, öğretmen... Enflasyon farkı belli o...
    Kaydet
  • 4
    ÖSYM AİS ekranında KPSS sonuç yoğunluğu! KPSS/2 tercih sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?
    ÖSYM AİS ekranında KPSS sonuç yoğunluğu! KPSS/2 te...
    Kaydet
  • 5
    5 Ocak okullar tatil mi? İşte okulların tatil edildiği iller
    5 Ocak okullar tatil mi? İşte okulların tatil edil...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci Diplomasi yolculuğu: Padişahlar ve cumhurbaşkanları yurt dışında...
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Devlet yönetmek, sosyal medyada atarlanmaya benzemez!
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş 2026 vergi kıskacında çalışanları ne bekliyor?
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Venezuela'da gördüklerim: Maduro'yu kim sattı?
    Kaydet
  • Canan Eraslan
    Canan Eraslan Yerlilik ve özgürlük
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • UNESCO tescilli
    UNESCO tescilli "Antep işi nakışı" modern tasarımlarla geleceğe taşınıyor
    Kaydet
  • Ünlü dizi Venezuela'yı nasıl tehdit olarak işledi
    Ünlü dizi Venezuela'yı nasıl tehdit olarak işledi
    Kaydet
  • Trump Corollary sahada: ABD bugüne kadar kaç dünya liderine operasyon düzenledi?
    Trump Corollary sahada: ABD bugüne kadar kaç dünya liderine operasyon düzenledi?
    Kaydet
  • ABD’nin demokrasi dosyası açıldı: 1798’den Venezuela’ya uzanan müdahale zinciri
    ABD’nin demokrasi dosyası açıldı: 1798’den Venezuela’ya uzanan müdahale zinciri
    Kaydet
  • Buruk, iki ayrılığı açıkladı: Kendilerine teşekkür ediyoruz
    Buruk, iki ayrılığı açıkladı: Kendilerine teşekkür ediyoruz
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in evine saldırı! Yetkililer bölgede
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance'in evine saldırı!
Kaydet
Maduro’yu yargılayacak hakim bakın kim çıktı! 11 Eylül bağlantısı çok konuşulacak
Maduro’yu yargılayacak hakim bakın kim çıktı!
Kaydet
KONYARAY'da sona gelindi! 23 kilometrelik proje 14 istasyondan oluşacak
KONYARAY'da sona gelindi!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası