CHP'den 'Cumhurbaşkanı'yla ilgili hadsiz teklif!

CHP'den 'Cumhurbaşkanı'yla ilgili hadsiz teklif!

POLİTİKA Haberleri

CHP, Cumhurbaşkanı'nın seçimlerden önce bir ay süreyle siyasi içerikli konuşma yapmasının yasaklanması için haddini aşarak yasa teklifinde bulundu.

Özyalçın, yasa teklifinin gerekçesinde 7 Haziran genel seçimleri sürecinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlık sistemi için kampanya yürüttüğünü ifade ederek teklifle 'yaşanan anayasaya ve siyasi etiğe açıkça aykırılık teşkil eden hal ve davranışların bir daha tekrarlanmamasının amaçlandığını' kaydetti.


Erken seçimin kasım ayının başında olacağının konuşulduğu günlerde CHP'li Özyalçın'dan gelen kanun teklifinde genel seçim, yerel seçim ve anayasa değişikliği referandumu süreçlerinde Cumhurbaşkanı'nın uygulaması gereken etik işlemlere ilişkin esaslar düzenleniyor.


'SEÇMENİN OYUNU ETKİLEYECEK NİTELİKTE AÇIKLAMA YAPAMAYACAK'


Teklife göre, Cumhurbaşkanı genel ve yerel seçimler ile referandumların bir ay öncesinden başlayarak 'miting, açılış, toplu açılış, organizasyon, tören, ziyaret, açık hava toplantısı gibi etkinliklerine katılabilecek ancak siyasi içerikli, herhangi bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek nitelikte konuşma yapamayacak.


Ayrıca Cumhurbaşkanı, medya kuruluşlarına da siyasi içerikli, herhangi bir siyasi partiye yönlendirici veya seçmenin oyunu etkileyecek mahiyette açıklama yapamayacak. Kanun teklifiyle Cumhurbaşkanlığı'na getirilen örtülü ödenek hakkı da kaldırılıyor.
Teklifte, kanunun uygulamasında ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermek konusunda ise YSK yetkili kılınıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 7 Haziran genel seçimleri sürecinde toplu açılış törenlerinde halka hitap etmesi muhalefet partilerince sık sık eleştirilmişti. Muhalefet partileri, bu tutumun Cumhurbaşkanı'nın tarafsızlığı ilkesiyle bağdaşmadığı gerekçesiyle YSK'ya şikayette bulunmuştu. Ancak YSK bu konuda yetkisinin olmadığı gerekçesiyle başvuruları reddetmişti. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun önceki gün hükümeti kurma görevini iade etmesi sonrasında 23 Ağustos'ta dolacak 45 günlük sürenin ardından Cumhurbaşkanı'nın seçim kararı alması bekleniyor.


sputnik

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...