AK Parti'den CHP, MHP, HDP'ye ''dokunulmazlık'' ziyareti

Düzenleyen:
AK Parti'den CHP, MHP, HDP'ye ''dokunulmazlık'' ziyareti

POLİTİKA Haberleri

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili CHP ve MHP'yi ziyaret etti. AK Parti, HDP'den de randevu istedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Sefer Üstün, dokunulmazlıklara ilişkin anayasa değişikliği tekliflerini, ilk olarak CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'e iletti. Gök'ün TBMM'deki makamında gerçekleşen görüşme, yarım saat sürdü. Görüşmenin ardından Gök, gazetecilere yaptığı açıklamada, Bostancı’nın kendisini arayarak, randevu talebinde bulunduğunu söyledi.

Gök, görüşmede Bostancı ve Üstün'ün AK Parti’nin önerisini sunduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Getirdikleri bu öneri, anayasada geçici bir madde eklenmek suretiyle anayasanın 83. maddesinin 2. fıkrasında yer alan milletvekili dokunulmazlığına ilişkin maddenin 2. fıkrasının kaldırılmasına dönük geçici anayasa değişikliği teklifi. Getirdikleri teklifle, Başbakanlık'tan Meclis Başkanlığı'na gönderilen milletvekillerine ait fezlekelerin 83. maddenin 2. fıkrasında yapılacak değişiklikle kaldırılması, kanunun yürürlüğe girmesinden itibaren 15 gün içinde tüm dosyaların yargı mercine aktarılmasına ilişkindir." 

"TEKRAR BİR ARAYA GELECEĞİZ"

Gök, CHP olarak geçici bir maddenin ötesinde, daha kalıcı hale gelmesi açısından anayasanın 83. maddesindeki bir değişikliğe, parti programı ve seçim beyannamelerinde yer verdiklerini söyledi. 

CHP'nin bu konudaki duruşunun çok net olduğunu vurgulayan Gök, öteden beri kürsü dokunulmazlığı dışında bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını ifade ettiklerini belirtti. 

Gök, "Kürsü dokunulmazlığı bütün suçlardan dolayı milletvekillerinin, herkes gibi yargı önünde hesap vermesini savunan bir partiyiz. Yapılacak değişikliğin 83. maddede yapılmasının daha doğru olacağını kendilerine ifade ettik. Önerilerini yetkili kurullarımızda görüşerek kendileriyle tekrar bir araya gelmeyi kararlaştırdık. AK Parti'nin getirdiği bu öneriyi, derhal yetkili makamlarımıza ulaştıracağım. Getirilen öneriyi, Genel Başkanıma ve MYK üyelerine birazdan ileteceğim. Onların da yapacağı değerlendirmelerden sonra önümüzdeki günlerde biz de görüşlerimizi kamuoyuyla paylaşacağız" diye konuştu. 

Tekrar ne zaman bir araya gelineceğinin sorulmasına Gök, "Sanırım hafta başında, pazartesi ya da salı günü, en kısa zamanda biz de görüşlerimizi kendileriyle paylaşacağız" karşılığını verdi.

Kılıçdaroğlu'dan Davutoğlu'na ''dokunulmazlık'' yanıtı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dokunulmazlık çağrısına yanıt verdi. Antalya'da gazetecilerle sohbet eden Kılıçdaroğlu, "Madem anayasa değişikliği yapacağız, gelin 83. maddeyi değiştirelim, kürsü dokunulmazlığı haricinde tüm dokunulmazlıkları kaldıralım" dedi.

İKİNCİ ADRES MHP OLDU

AK Partili yetkililer daha sonra MHP'li yetkilerle görüştü. MHP'de görüşme sonrası açıklama MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'dan geldi.
Vural, ''AK Parti anayasa geçici madde önerisi yaptı. Partiler arası mutabakatın yanındayız. Geçici değil kalıcı çözüm olmalı. Gelin hep beraber birlikte teröre destek sağlayanlara karşı saflarımızı bir tutalım. Dokunulmazlığın sınırlandırılması ve kaldırılmasınının sonuna kadar yanında olduğumuzu ifade etmek isterim. Bizim önerimiz 83. maddede değişiklikle bunu kalıcı hale getirmek gerekiyor'' dedi.

SON GÖRÜŞME HDP İLE

AK Parti'nin üçüncü ve son durağı ise saat 15.30'da HDP oldu.

İŞTE AK PARTİ'NİN TEKLİFİ

AK Parti'nin teklifi, anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, kanun yürürlüğe girdiği tarihte Başbakanlık tarafından TBMM Başkanlığı'na havale edilen ve esas numarası olan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ile Anayasa ve Adalet Komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon'da bulunan milletvekillerine ait yasama dokunulmazlığı dosyalarına dair, ilgili milletvekilleri hakkında Anayasa'nın 83. Maddesi'nin 2. fıkrasındaki "Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclis'in kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz" hükmü uygulanmayacak.

Kanun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren TBMM Başkanlığı ve Karma Komisyon Başkanlığında bulunan yasama dokunulmazlığı tezkereleri ve eki dosyalar 15 gün içinde ilgili yargı mercilerine gönderilmek üzere Başbakanlığa iade edilecek.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...