Aslan: Terörü övmek özgürlük değil

Düzenleyen:
Aslan: Terörü övmek özgürlük değil

POLİTİKA Haberleri

“Teröre ve şiddete teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğünün koruması altında değildir. Zira terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hükmü kalmaz.”

Ebru Karatosun ANKARA
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, terör ile ifade özgürlüğünün sınırlarına değindi, “Terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hükmü kalmaz” dedi. Anayasa Mahkemesi’nin 54. kuruluş yıldönümü töreninde konuşan Arslan, hukuk devleti ve ifade hürriyeti mesajları verdi. Arslan özetle şunları söyledi: 
“Rejimlerin demokratik hukuk devleti olarak nitelendirilmesi bağımsız ve tarafsız bir yargının ve yargıçların varlığına bağlıdır. Mecelle’deki “hakim beyn-el hasmeyn adl ile memurdur” hükümünden, hakimin tarafsız davranarak adaleti sağlamakla yükümlü olduğu anlaşılmakta. Hukuk devletinin tam olarak tesisi için yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığının yanında, yargı yetkisini kullanan hakimin de erdemli olması gerekir.   
İfade özgürlüğü, en yakıcı sorunları bile serbestçe tartışma ve çözüm önerilerini savunma imkanı sunmakta. Bunun ön şartıysa terörü, şiddeti ve şiddet dilini reddetmektir. Teröre ve şiddete teşvik eden ifadeler, ifade özgürlüğünün koruması altında değildir. Zira terörün ve şiddetin başladığı yerde sözün hükmü kalmaz.
Bilindiği üzere yargılamaların uzamasının belki de en önemli nedeni ağır iş yükü. Bu anlamda yakın zamanda faaliyete geçecek istinaf mahkemelerinin, davaların makul sürede sonuçlandırılmasına katkı yapmasını umuyoruz. Anayasal hakkın ihlali iddiasıyla doğrudan anayasa mahkemelerine yapılan bireysel başvurular da anayasa yargısının parçası haline geldi. Adalet devletin, hukuk da adaletin temelidir. Hukuk, her toplum için hayati bir ihtiyaçtır.”
DEVLETİN ZİRVESİ BULUŞTU
Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da katıldı. Törende Erdoğan ile Kılıçdaroğlu ile tokalaşmaması dikkat çekti.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...