'Başika artık sorun olmamalı'

Düzenleyen:
'Başika artık sorun olmamalı'

POLİTİKA Haberleri

“Irak olarak Başika kampı konusunda kesinlikle problem oluşturmak istemiyoruz. Bu meseleyi halledelim ki hem güvenlik hem de askerî iş birliğine gidebilelim.”

Selçuk Böke ANKARA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta İran’a yaptığı ziyaretin ardından önümüzdeki günlerde Başbakan Binali Yıldırım da Irak’a gitmeye hazırlanırken, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber İbrahim el-Alevi, kritik ziyaret öncesinde gazetemize konuştu. Yıldırım-İbadi görüşmesinde ana gündemin tartışmalı referandum ile bölgede tansiyonu yükselten Kuzey Irak’a yönelik yaptırımlar ile petrol ve doğalgaz konularının olacağını söyleyen El-Alevi, Başika kampının da gündeme geleceğini belirtti. Büyükelçi El-Alevi şöyle konuştu: Irak hükûmeti, İran ve Türkiye; hava, kara yolları ve sınır kontrollerine dair bir takım adımlar atıyor ve Kuzey Irak’ı geri adım atmaya zorluyor. Irak ve Türkiye arasındaki Habur sınır kapısını da kontrol altında tutmak için çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki günlerde bu kapı kontrol altına alınmaz ya da kapatılmazsa alternatif olarak başka kapılara mesela Fish Habur’a yakın bir yere yönelebiliriz. Yıldırım ve İbadi görüşmesinde Türk askerinin konuşlu olduğu Başika kampı da gündeme gelecek. Irak olarak Başika kampı konusunda kesinlikle problem oluşturmak istemiyoruz. Başika kampı meselesini halledelim ki hem güvenlik hem de askeri iş birliğine gidebilelim. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran ziyareti sırasında bölgede bir İsrail projesi olduğunu vurguladı. Biz de bölge üzerinde bir takım projelerin olduğunu biliyoruz. Bölge tamamıyla parçalanıp kontrol altında tutulmak isteniyor. O nedenle komşu ülkelerin iş birliği ile bunları engelleyebiliriz. Irak yönetimi özellikle DEAŞ’a karşı Kürt yönetimi ile iş birliği hâlindeydi ve elinden geldiği kadar iş birliği içinde hareket etti. Irak Kürt Yönetimi abartılı bir şekilde DEAŞ’a karşı sadece Peşmerge savaşmış gibi gösteriyor. Ancak Irak hükûmeti bütün birimleriyle mücadele verdi. DEAŞ, Irak’ta birçok bölgeden tamamıyla da temizlendi. 
BARZANİ’YE DİYALOG ÇAĞRISI
Irak hükûmeti, Kuzey Irak’ın referandum kararının kesinlikle iptal edilmesini ve anayasadaki bütün maddelere saygı göstermesini istiyor. Eğer Irak Kürt Bölgesel Yönetimi bunu kabul ederse Irak hükûmeti oturacak ve anayasal çerçevede ne kadar dosya varsa oturup çözmeye çalışacak. Eğer anayasanın maddelerinde değişiklik yapılacaksa bunu halka sormak gerektiğini düşünüyoruz. İhtilaf halindeki bölgelerde ise tek taraflı olmadan diyalog yoluyla her şeyin çözülebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle Peşmerge güçlerinin Kerkük, Diyala ve Selahaddin’den çekilmesini istiyoruz.
DERİN BAĞLARIMIZ VAR
Türkiye ve Irak arasında komşu ülkeler olarak çeşitli alanlarda iş birliğine gidilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye ile aramızda derin bağlar bulunuyor. Aynı coğrafyada dolayısıyla aynı tehditler altında yaşıyoruz bu nedenle bütün konularda iş birliğine gitmemiz gerekiyor.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...